Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje: Vukovar i cijela zemlja prisjećaju se najtežeg dana u novijoj povijesti
18. studenoga 2023.

Vukovar i cijela zemlja – prisjećaju se najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 91. godine, nakon 87 dana nadljudskog otpora slomljena obrana Grada Heroja koji su zatim okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe te počinile brojne zločine. Pod geslom “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu” u Vukovaru se obilježava 32. godišnjica vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu tijekom kojega je u tome istočnoslavonskom gradu ubijeno 2717 hrvatskih branitelja i civila, a 374 ih se još vodi nestalima.

Istoga dana kada je slomljena herojska obrana Vukovara, u Škabrnji je počinjen pokolj kojeg su, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, počinili pripadnici bivše JNA te srpskih paravojnih postrojba.

Nakon Kolone će uslijediti odavanje počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca.

Pratite uživo:

Angelo Žilić, najmlađi civilni stradalnik u Škabrnji

10:50

Zločinačkim napadom na Škabrnju je osobno zapovijedao Ratko Mladić. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Oni civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni.

Škabrnjane najviše boli što nisu dobili traženu pravosudnu satisfakciju. Gotovo nitko ozbiljan nije odgovarao za počinjene zločine. Satisfakcija nije stigla ni u obliku isprike pa se ovu godinu veliki broj Škabrnjana usprotivio dolasku predstavnika SDSS-a u njihovo selo.

Škabrnjani, znaju gdje su bili 1991. Bili su u svojoj Škabrnji i pokušali je obraniti svim snagama. Tih se dana u razgovoru s Edijem Škovrljem prisjetio Angelo Žilić, najmlađi civilni stradalnik u Škabrnji.

Vukovarska bolnica, svjetionik humanosti

10:40

Vukovarska bolnica nije bila samo bolnica u kojoj su se liječili ranjenici i bolesnici, bilo je to i utočište brojnim civilima u potrazi za spasom. U njoj je zbrinuto oko 4000 ranjenika neovisno o nacionalnosti. Pod kišom granata izvedeno više od 2.500 operacija. Nije bilo lijekova, opreme, struje, hrane, a za sve su se nesebično brinuli zdravstveni djelatnici. Nažalost ulaskom četničkih postrojbi u grad taj svjetionik ljudskosti je ugašen, a 200 ranjenika je odvedeno i pogubljeno na Ovčari.

Teških dana prisjetili su se Edin Zujović, transfuziolog i Ružica Đurić, medicinska sestra u vukovarskoj ratnoj bolnici 1991.

Tisuće ljudi u Koloni sjećanja

10:43

Od nekadašnje ratne bolnice koja je u danima opsade trpjela udare mnogobrojnih projektila do Memorijalnog groblja putem dugim 5,5 km – krenula je Kolona sjećanja.

Na čelu kolone se nalaze stjegonoše s zastavama Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara te 204. vukovarske brigade. Potom hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih branitelja Vukovara na čelu s pripadnicima HOS-a koji su branili grad.

Slijede Sinjski alkari i svečani postroj Saveza povijesnih postrojbi. Iza njih pripadnici Hrvatske vojske sa zastavama ratnih postrojbi Domovinskog rata. Slijede ih kadeti Oružanih snaga i Policijske akademije. Tu su i državni i lokalni dužnosnici, članovi diplomatskog zbora. Kao i svake godine posebnu snagu Koloni sjećanja daju i mnogi građani iz svih dijelova Hrvatske.

Formira se Kolona sjećanja

10:29

U dvorištu bolnice sudionici Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, predvođeni vukovarskim braniteljima i ratnim stradalnicima, na čijem čelu će biti pripadnici HOS-a koji su branili Vukovar 1991., uputit će se u koloni sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u agresiji na Vukovar.

Prigodni program kod Vukovarske bolnice

10:04

Obilježavanje 32. godišnjice vukovarske tragedije započelo je kod Nacionalne memorijalne bolnice ‘dr. Juraj Njavro’ prigodnim programom ‘Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu’, uz klapu ‘Sveti Juraj’.

Vukovarska bolnica simbol ratnog otpora

09:53

Među simbolima otpora ratnoga Vukovara posebno mjesto zauzima bolnica u kojoj su se liječili ranjeni branitelji, ali i brojni civili koji ni za najjačih napada agresorske vojske nisu napustili Grad na Dunavu.

Svoj put u vukovarskoj je bolnici započela i doktorica Mirjana Semenić-Rutko koja je kao mlada liječnica proživjela sve strahote ratnih razaranja, zarobljeništvo i razmjenu zarobljenika.

Penava: Nadam se dostojanstvenoj Koloni sjećanja

09:42

Teška je emocija, zrak se doslovno može rezati nožem. Ovoliko godina nakon, s ponosom gledamo na djelo hrvatskih branitelja ali i s tugom zbog stradalih branitelja i civila. U Vukovaru, unatoč tome što je grad pao – možemo govoriti da smo pobjednici, kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Izrazio je uvjerenje da će se, unatoč različitim mišljenjima – koračati u dostojanstvenoj Koloni sjećanja. Podsjetio je da za zločine u Vukovaru nitko od nalogodavaca i iz Generalštaba JNA nije odgovarao.

Ponovio je da u Koloni ima mjesta za svakoga tko se kolazi pokloniti žrtvama te da nitko nije dijelio ljude po nacionalnosti.

– U agresiji na Vukovar ima značajan broj žrtava i Srba. Ali doolaziti s agendom da se odaje počast Srbima, a ne priznavati relacije velikospske agresije je grubo iskrivljavanje povijesti i na tezi ‘puzajuće velikosrpske agresije’, kazao je Penava.

Rene Matoušek pjesnik smaknut u Veleprometu

09:39

Ima jedno ime vezano uz Domovinski rat, uz Vukovar kojeg bismo morali bolje poznavati. Život Renea Matoušeka nasilno je prekinut u 34. godini na Veleprometu nakon pada grada heroja 1991. Bio je stomatolog – no, prije svega umjetnička duša čije je iznimno stvaralaštvo prerano zaustavljeno.

Posljednji izvještaj Siniše Glavaševića

09:30

Trideset dvije godine je prošlo od pada grada čiji su branitelji tijekom 87 dana opsade pružali otpor nadmoćnijem neprijatelju, tada trećoj oklopnoj sili Europe.

Približno 2 tisuće njih u malo manje od tri mjeseca odolijevalo je napadima 30 tisuća srpskih rezervista i četnika i time dalo potrebno vrijeme ostatku Hrvatske da se pripremi za obranu. U agresiji na Vukovar poginulo je dvije tisuće 717 ljudi.

Ovo je zadnje radijsko izvješće Siniše Glavaševića koje je poslao iz vukovarske bolnice gdje je ležao ranjen krhotinama granate. Dva dana nakon pada grada odveden je u nepoznato.

Cijela Hrvatska danas je u Vukovaru

09:06

Cijela Hrvatska danas je u Vukovaru. Na ulicama se mogu vidjeti registracijske oznake iz mnogih gradova. Središte grada je puno, pale se svijeće susreću se ratni prijatelji, javio je Igor Rotim.

Obilježavanje stradanja Škabrnje

U Škabrnju su došli potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, prenosi Dalmatinski portal.

Pratite uživo:

10.50

Kolona sjećanja je završila polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem masovne grobnice kraj lokalne osmoljetke.

10.00

Polako se formira Kolona sjećanja na početku Ulici 18. studenoga 1991. Gotovo pola središnje ceste je popunjeno brojnim građanima spremnima za Kolonu sjećanja kojom će se nakloniti žrtvi Škabrnje.

9.47

Marijana Štrbac živi kraj Škabrnje, doselila je iz Bosne i ovdje s obitelji krenula ispočetka.

– Prošli smo i u Bosni pakao, otac mi se borio za HVO… Teško je bilo, djeca ne znaju, ali barem da im kažemo što se dogodilo, da znaju di su grobovi najmilijih. Ovdje nam je dobro, moram priznati da se zaista trude da se stvori bolja budućnost – kazala je Marijana. Stariji sin brani boje NK Škabrnja. Golman, nekako i simbolično, da brani…

9.40

U Škabrnju je stigao i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

– Neka u srcima svih nas svijetli i Vukovar i Škabrnja. To je iznimno bitno zbog ugašenih svjetala 1991. godine i u Škabrnji i u Vukovaru za slobodu i slobodnu Hrvatsku – poručio je Boban.

9.35

Ministri mahom poručuju kako treba pamtiti kakve se se strahote odvile u Škabrnji i da u tome trebaju svi biti zajedno. Butković je naglasio i kako nije vrijeme za politiziranje, stoga se suzdržao od komentiranja predsjednika Zorana Milanovića te peticije potpisivane u Škabrnji da ne dođu predstavnici SDSS-a.

– U Škabrnju kao ministar dolazim svih godina, svakako nisam ja taj koji dolazi i politizira uoči predizborne godine – odgovorio je Butković na upit o politiziranju gradova žrtava.

9.10

Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnje je poručio kako Milorad Pupovac i Anja Šimpraga nisu dobrodošli, ali da je ponosan na sve branitelje pravoslavne vjere koji su branili grad.

Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije došao je odati počast Škabrnji.

– Kad su bile ratne godine, nije bilo ovako vrijeme, tmurno je bilo i sivo, činilo se kao da ćemo izgubiti rat. Pao je Vukovar, Škabrnja, kao da je nestalo nade. Ali, hvala Bogu, dobili smo. Platili smo slobodu krvlju i trebamo odavati počast onima koji su nam je omogućili – rekao je Jelić.

9.00

Posljednje su pripreme prije prigodnog programa, a za to vrijeme branitelji s HOS-ovim zastavama su poredani uz cestu. S njima će dočekati i ministre.

8.00

Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. Od jutarnjih sati obilježava se 32 obljetnica stradanja Škabrnje kada su 18. studenoga 1991. godine četnici i tadašnja JNA ubili 43 civila i 15 branitelja.

Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine u mjestu nadomak Zadra je ubijeno 86 osoba. Program sjećanja na žrtve počinje komemorativnim programom, nastavlja se Kolonom sjećanja do Spomen obilježja masovne grobnice, a završava polaganjem vijenaca pred središnji križ na mjesnom groblju sv. Luke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža