U ime obitelji

CNN se nagodio s dječakom koji ih je tužio za 275 milijuna dolara, zbog lažnih optužbi na njegov račun na Hodu za život

CNN se nagodio s dječakom koji ih je tužio za 275 milijuna dolara, zbog lažnih optužbi na njegov račun na Hodu za život

U siječnju 2019. godine učenik američke katoličke srednje škole je na temelju kratke video snimke s Hoda za život, postao meta agresivne medijske harange i optužbi za rasizam. Zbog svega je podigao preko 50 tužbi protiv slavnih osoba, novinara, agencija, pa i nekoliko katoličkih biskupija koje su požurile s osudom njega i njegovih razrednih prijatelja za maltretiranje Indijanca, bez provjere što se dogodilo. Dječak, Nick Sandmann, tada je između ostaloga podigao i tužbu protiv CNN-a tešku 275 milijuna dolara, te se ta medijska kuća odlučila na nagodbu.

Detalji nagodbe nisu poznati, a Sandmann je na svom Twitter profilu kratko potvrdio “Da, nagodili smo se s CNN-om.”

Naime, početkom prošle godine mediji su danima pisali o nekolicini katoličke djece koja su nosila kape s natpisom „MAGA“ (engl. Make America Great Again; hrv. Učinimo Ameriku ponovno velikom) te tvrdili kako su navodno ismijavali jednog Indijanca na Hodu za život u Washingtonu. To su tvrdili samo na temelju kratkog videa koji prikazuje srednjoškolca, Nicka Sandmanna, kako se smiješi ispred 64-godišnjeg Indijanca koji je svirao tradicionalnu indijansku melodiju na bubnju, noseći “MAGA” kapu dok se mnoštvo drugih tinejdžera iza njega glasno smije.

Tada su protiv srednjoškolaca istupili čak i neki konzervativni komentatori, a oglasili su se i na službenom Twitter profilu Hoda za život s porukom da “ponižavajuće ponašanje ni na koji način ne predstavlja” sudionike ovog događaja (kasnije su poručili da će se suzdržati od daljnjih objava do razotkrivanja istine).

Zbog svega su se ispričali i škola i biskupija, naglašavajući da je pokrenuta istraga koja bi mogla završiti i izbacivanjem nekih učenika. No, onda su se pojavile video snimke koje pokazuju drugu stranu priče.

Indijanski aktivist bio je predstavljen kao veteran Vijetnamskog rata, a kada se ispostavilo da to nije točno, tu je informaciju bio primoran povući Washington Post.

Međutim kritike na račun dječaka trajale su danima sve dok nije objavljen dulji video koji je otkrio drugu stranu priče.

U njemu se vidjelo kako članovi skupine koji sebe nazivaju „Crnim Židovima“ izruguju sve koji su se toga dana našli na trgu. Indijancima koji su se ondje okupili radi Hoda urođeničkih naroda vikali su „Ujak Tomahavk“ i „Indijanci za 5 dolara“, a srednjoškolcima „bjelčuge“ i još gore. Snimka je prikazala Crne Židove kako nazivaju učenike „rasističkom gamadi“, „malim smrdljivim bjelčugama“, i „silovateljima djece“.

I sam predsjednik Donald Trump uključio se u cijelu priču poručivši: „Nick Sandmann i učenici iz Covingtona postali su simboli lažnih vijesti i toga koliko takve vijesti mogu biti zlobne“.

Stvari su otišle toliko daleko da je novinar Erik Abriss izjavio da želi „smrt“ katoličkim učenicima iz Covingtona, Trumpovim podupirateljima, i njihovim roditeljima zbog čega je dobio otkaz, a unatoč tome neki drugi novinari su pokušali pokrenuti kampanje prikupljanja novca za njega.

Zbog svega navedenog odvjetnici Nicka Sandmanna, na čelu s L. Lin Wood, proslavljenim ekspertom za Prvi amandman, odnosno slobodu govora poslali više od 50 pisama o tužbi za difamaciju. Među tuženima su se našle slavne osobe, novinari, agencije, pa i nekoliko katoličkih biskupija koje su požurile s osudom Sandmanna i njegovih razrednih prijatelja.

Među njima su se našli među njima su The Washington Post, The New York Times, CNN, Guardian, potom biskupije Covington, Lexington, Baltimore, i nadbiskupija Louisville, HBO, Bill Maher, Warner Media, Elizabeth Warren, Kathy Griffin, Alyssa Milano i Jim Carrey.

Poznato je samo kako je CNN, The Washington Post i NBC Universal tužio za 800 milijuna dolara.

Izvor: narod.hr