Čitajmo svojoj djeci: vodič prema dobi
19. srpnja 2017.

Neka se Vaše dijete od malih nogu zaljubi u čitanje

Koristi čitanja

Čitanje je ovisnost koju bi roditelji trebali poticati mnogo prije prvog rođendana svog djeteta. Nema boljeg načina zbližavanja, kaže Patricia Cowan, koordinatorica američkog nacionalnog programa „Uzmi i čitaj“, projekta u kojem se djeci daju knjige prilikom posjeta liječniku. Kada čitate djeci, ona dobivaju Vašu punu pažnju, a to najviše vole. Ništa drugo – nijedna televizijska emisija niti igračka – nije bolje od toga.

Čitanje maloj djeci također je odličan način da ih okružite zvukovima i ritmovima govora, što je ključno za razvoj jezika. U jednom ispitivanju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Brown u Providencu, Rhode Island, djeca u dobi od 18 do 25 mjeseci čiji su roditelji rekli da im godinu dana redovito čitaju, govore i razumiju više riječi nego djeca kojoj roditelji nisu čitali. Teško je dokazati jesu li takve prednosti trajne, ali mnogi su roditelji uvjereni kako rano izlaganje knjigama čini dugoročnu razliku, jer potiče vještine govora u djece, kao i njihovu želju da nauče čitati.

Imajući to na umu, evo vodiča za djecu različite dobi koji će Vam pomoći da razvijete ljubav svog djeteta prema knjigama.

Savjeti za čitanje djetetu

Foto: Thinkstock

Od rođenja do 12 mjeseci

Od rođenja do 6 mjeseci: Budući da se vid novorođenčeta još uvijek razvija, odaberite knjige s malo ili nimalo teksta i s velikim ilustracijama visokog kontrasta boja. Također možete odabrati knjige s interaktivnim dijelovima, kao što su lutkice, ogledalca ili rupice za virenje, preporuča dr. Pamela High, autorica istraživanja o čitanju sa Sveučilišta Brown i tamošnja profesorica pedijatrije. Što je više načina na koje i Vi i Vaše dijete možete uživati u knjizi, to bolje. Ako želite, također čitajte svome djetetu iz knjiga za odrasle i časopisa. Cilj nije da ovako mala djeca razumiju riječi. Za novorođenčad je kod čitanja najvažnije da čuju ton Vašeg glasa i priviju se uz Vas.

7 do 12 mjeseci: U dobi od 6 mjeseci, mala djeca mogu početi shvaćati neke od riječi koje im čitate, kaže dr. sc. says Cosby Rogers, profesor ljudskog razvoja na Politehničkom institutu Virginije. Najznačajnije su riječi imena i stvari iz svakodnevnog života – riječi kao „pesek”, „mama”, „tata”, „mlijeko” ili „bočica.”

Najbolje su knjige sa samo jednim predmetom ili likom za pojedinu dobnu skupinu; kada dijete čuje kako imenujete nešto što prepoznaje, to učvršćuje njegovo znanje vokabulara i polako mu pomaže da shvati da ilustracije predstavljaju stvarne predmete i bića. Pokazujte na slike za koje dijete pokaže zanimanje. I glumite ono što čitate, mimikom lica, rukama i glasom. Neka Vam dijete odgovara tepanjem, savjetuje dr. Rogers. Ovaj „razgovor “pomaže djetetu da nauči čekati na red da nešto kaže i uči ga kako se usredotočiti na istu stvar kao i netko drugi.

Još jedan savjet: budući da djeca u ovoj dobi znaju biti gruba prema svojim igračkama, držite se slikovnica od debelog kartona koje mogu podnijeti grubo postupanje, pa čak i žvakanje. Također su dobre knjige od platna ili vinila, iako okretanje stranica može biti nešto teže za malo dijete.

Od 13 do 24 mjeseca

13 do 18 mjeseci: Sada možete početi uvoditi knjige koje imaju rečenicu-dvije po stranici. Što se više glupirate dok glumite priču, to bolje. Primjerice, ako čitate o životinjama, oponašajte njihovo glasanje. Vaše će dijete misliti da je to jako smiješno, kaže Cowan. Prije ili kasnije, počet će i samo proizvoditi zvukove „muu” ili „bee”, a Vi ćete padati s kauča od smijeha.

Pozovite dijete da sudjeluje tako da postavite pitanja poput: „Što kaže pas?” ili „Vidiš li mačka?” Zatražite od svog djeteta da pokaže na stvarne primjere onoga što je nacrtano („Gdje ti je nos?”) U ovoj dobi možete pokazati više slika stvari na koje dijete ne nailazi svaki dan. Također, u dobi od 15 do 18 mjeseci, Vaše će dijete možda moći odgovarati na pitanja jednom rječju, stoga pružite djetetu prilike tako da pitate: „Što je to?” Ako dijete odgovori, možete potaknuti vokabular tako da proširite djetetov odgovor: „Da, auto. To je veliki zeleni auto.”

19 do 24 mjeseca: Mnogoj maloj djeci poznata rutina čitanja pruža osjećaj sigurnosti i smiruje ih. Isto vrijedi i za poznate knjige. To objašnjava zašto, počevši od dobi od otprilike 18 mjeseci, djeca znaju tražiti istu knjigu ponovo i ponovo i ponovo – i zašto Vam neće dozvoliti da promijenite svoje čitanje ni za jedan „mjau” ili „vruum.” Stručnjaci smatraju kako to pomaže djeci da shvate i zapamte nove riječi.

*Napisala: Melissa Balmain

Izvor: narod.hr/parents.com

Foto: Thinkstock

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža