Čak 50.000 Poljaka na ulicama Varšave za zaštitu života
17. travnja 2024.

50.000 ljudi protekle je nedjelje preplavilo ulice Varšave u Poljskoj na Nacionalnom maršu za život u obranu nerođenih dok parlament ove zemlje razmatra liberalizaciju zakona kojim je reguliran pobačaj.

Pod motom “Živjela Poljska” događaj je organizirala Fundacja św. Benedikta (Zaklada sv. Benedikta), a pokrovitelj je, između ostalih organizacija, Poljska biskupska konferencija, javlja portal Katoličke vijesti prenoseći CNA.

Poljski su biskupi zamolili sve župe da na svim nedjeljnim misama mole za nerođene.

Na maršu su se mogli pročitati natpisi s porukama poput “Ubiti ili ne ubiti, to je izbor”, “Biram život”, “Zajedno za život” i “Voli ih oboje”.

Emotivan trenutak za sudionike bio je kada su se sa razglasa puštali otkucaji srca nerođenog djeteta. Marš su između ostalih prenosili Radio María u Poljskoj, EWTN Polska (Poljska), TV Mn i W Realu 24.

Otac Piotr W. Wisniowski, duhovni ravnatelj EWTN Polska, primijetio je da se Nacionalni hod za život održao “točno na 1058. obljetnicu pokrštavanja Poljske (14. travnja 966.) i na Nacionalni dan Poljske.

Prije početka mimohoda, predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Tadeusz Wojda, istaknuo je kako je “život Božji dar i kao takav neotuđivo pravo svakog čovjeka, zbog čega ga treba štititi i podupirati na

svakoj fazi svog razvoja.”

“Poštivanje života, koji spada među najvažnije vrijednosti, jedna je od temeljnih dužnosti svakog čovjeka”, rekao je.

Prelat je istaknuo da je Nacionalni hod za život „očito poštivanja začetog života, prihvaćanja ovog života u ljubavi i izraz zahvalnosti roditeljima koji se suočavaju s teškoćama odgoja djece, dajući im priliku rasti i razvijati se.”

Rasprava o pobačaju u Poljskoj

Dva dana prije marša, 12. travnja CNN izvijestio je da su zastupnici u poljskom parlamentu glasovali o četiri prijedloga, od kojih je jedan vraćanje zakona o pobačaju na ono što je bio prije 2020., prema kojem je pobačaj dopušten ako je “trudnoća posljedica silovanja ili incesta, ako je život majke bio u opasnosti, ili u slučaju fetalnih abnormalnosti.”

Godine 2020. donesen je zakon koji gotovo u potpunosti zabranjuje abortus u zemlji.

Prijedlozi odobreni za raspravu uključuju i onaj iz stranke premijera Donalda Tuska, koji bi dopustio pobačaj do 12 tjedana trudnoće. Međutim, ako bude usvojen, suočit će se s mogućim vetom katoličkog predsjednika zemlje Andrzeja Dude.

Bivši predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanislaw Gadecki, nedavno je istaknuo da članak 38. poljskog Ustava “jamči pravnu zaštitu života svakog ljudskog bića”, što je potvrdio i Ustavni sud 28. svibnja. 1997.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža