U ime obitelji

Boris Jokić potvrdio da se za voditelja reforme javio nakon što je Ministarstvo već bilo zaprimilo njegovu prijavu

Boris Jokić potvrdio da se za voditelja reforme javio nakon što je Ministarstvo već bilo zaprimilo njegovu prijavu

Boris Jokić poslao je portalu Narod.hr demanti koji smo objavili bez promjena.

> Jokić demantira da je uhvaćen u laži: ‘Dokumentaciju je poslao u predviđenom roku’

U ovom je demantiju Boris Jokić napravio dva važna iskoraka prema javnom utvrđenju neprijepornih činjenica. Potvrdio je da je svoju prijavu za voditelja Ekspertne radne skupine uputio elektroničkom poštom 9. siječnja 2015. u 16.05, što znači da njegova prijava nije postojala u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa istoga dana ujutro, u 9.58, kad je urudžbirana kao da postoji i kao da ju je već bio podnio. U javnosti su se bile pojavile spekulacije i opravdavanja Ministarstva, kao da su pristupnici na javni poziv slali prijave i fizički, poštom, i digitalno, elektroničkom poštom, pa da je Ministarstvo najprije urudžbiralo prijavu pristigle poštom, a zatim tražilo od pristupnika da ih dostave i e-poštom, ali sada je očito da je Boris Jokić poslao prijavu isključivo elektroničkom poštom te da je ona u Ministarstvu fantomski  „zaprimljena“ šest sati i osam minuta prije nego ju je on poslao. Kako nije riječ o pojedinačnom slučaju, slijedi da su ured pomoćnika ministra Staše Skenžića i urudžbeni zapisnik Ministarstva izgubili vjerodostojnost i da se prijemnim žigovima Ministarstva znanosti u doba ministra Mornara ne može pokloniti javna vjera.

> (VIDEO) Boris Jokić još jednom uhvaćen u laži: Evo i dokaza!

Druga je važna činjenica da je Boris Jokić demantirao ono što je bio izjavio na Hrvatskoj televiziji 13. travnja 2018., a što je portal Narod.hr prenio, da „apsolutno nije istina“, nego da je „laž“ kako su neki članovi Ekspertne radne skupine u siječnju 2015. zakasnili s prijavom na javni poziv. Dapače, Jokić je bio izjavio da je „siguran“ kako su se svi prijavili pravodobno. Sada pak ističe da „ni na koji način nije mogao utjecati na postupke niti može biti odgovoran za postupanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ni drugih kandidata koji su pristupili Javnom pozivu“. Zaboravio je da jedino da je tadašnji predsjednik Vlade 30. svibnja 2016. priznao kako Jokićevu skupinu nije formiralo Ministarstvo, nego da su to učinili Zoran Milanović i Neven Budak.

Budući da je Boris Jokić opovrgnuo kao neistinu rečenicu: „Iz nje je očito da Boris Jokić 13. travnja 2018. nije govorio istinu.“, valjda podsjetiti da tim ispravkom on ne demantira napis portala narod.hr, nego Ministarstvo znanosti i obrazovanja, jer je „ispravljena“ rečenica zaključak odlomka koji glasi: „Portal narod.hr poslao je 14. veljače 2018. Ministarstvu znanosti i obrazovanja zahtjev za pristup informacijama – prijavama na taj javni poziv. Pristiglu dokumentaciju portal narod.hr objavio je 21. ožujka 2018. na poveznici https://narod.hr/wp-content/uploads/2018/03/Prvi_ERS.pdf. Iz nje je očito da Boris Jokić 13. travnja 2018. nije govorio istinu.”

Iz datiranja prijava za prvu Ekspertnu radnu skupinu i naljepnica njihovih zaprimanja očito je da Boris Jokić 13. travnja 2018. nije govorio istinu i da je u emisiji Peti danobmanjivao javnost o tom jesu li članovi prve Ekspertne radne skupine došli na to mjesto nakon što je rok za prijavljivanje na Javni poziv već bio prošao, a da u demantiju od 26. travnja 2018. o tom govori istinu. Javnost još s pravom očekuje da potvrdi kako je cijela Ekspertna radna skupina bila unaprijed dogovorena i da su prijave bila čista formalnost, a ne stvarno natjecanje.

Boris Jokić ostao je javnosti dužan dva podataka. Prvo, zašto je kao voditelj Ekspertne radne skupine od prvoga dana pristao na protupravnost, jer je Javni poziv na koji se prijavio bio raspisan za voditelja i pet članova, a voljom Zorana Milanovića i Nevena Budaka imenovano ih je više od toga. Drugo, zašto je kao voditelj Ekspertne radne skupine od prvoga dana pristao na protupravnost da se u ERS imenuju Suzana Hitrec i Branka Vuk. Prva se na javni poziv javila tri dana nakon što je rok za prijavu istekao, a druga u trenutku prijave nije udovoljavala formalnim uvjetima Javnoga poziva.

Boris Jokić u svojem demantiju previđa da je Zoran Milanović 30. svibnja 2016. izjavio: Ja sam osobno formirao Jokićevu skupinu za reformu, a sve vodi Budak, da je 31. svibnja 2016. portal narod.hr objavio: Jokić uhvaćen u laži: Tvrdio da ga nije izabrao SDP, a Milanović sve priznao! i da taj napis nije demantirao.

Portal narod.hr odbacuje insinuacije i tvrdnje Borisa Jokića da bi u članku „> (VIDEO) Boris Jokić još jednom uhvaćen u laži: Evo i dokaza!“ bile iznošene neistinite tvrdnje i klevete.

> Muke po kurikulnoj reformi i prokletstvo Ekspertne radne skupine (1. dio)

> Muke po kurikulnoj reformi i prokletstvo Ekspertne radne skupine (2. dio)

> Muke po kurikulnoj reformi i prokletstvo Ekspertne radne skupine (3. dio)

> Petar Marija Radelj: Ekspertna radna skupina protiv Strategije obrazovanja

> Evo kako je formirana Jokićeva ekspertna radna skupina – koju podržava i za koju je prosvjedovala HNS-ova ministrica

> Miroslav Joler: Kako je osnovana Ekspertna radna skupina pod vodstvom dr. sc. Borisa Jokića?

Prof. dr. sc. Matko Marušić: ‘Eksperimentalno’ uvođenje Jokićeva kurikula otvara vrata da se zaobiđu recenzije HAZU za sve predmete

> Sokol: ‘Jokića nitko nije opstruirao, a on sad želi okriviti nevidljive neprijatelje…

> Podgoričko tužiteljstvo: Crna Gora nije prepisala hrvatski program

Izvor: narod.hr

Foto: FaH