Berbić Lacko: Dolenec iznijela neistine – broj djece neupisane u vrtić oko 4000, a mogao je biti i 10.000
12. lipnja 2022.

Ispred Poglavarstva grada Zagreba udruga HURO i GI U djeci je budućnost održale su konferenciju za medije povodom jučerašnjeg izvještaja dogradonačelnice o rezultatima upisa u dječje vrtiće.

Berbić Lacko objasnila kako se dođe do 10 tisuća neupisane djece u vrtićima

Ispred Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, predsjednica Ana Marija Berbić Lacko izjavila je:

„Želimo vas izvijestiti o netočnom zaključku zbog neistinite ukupne brojke neupisane djece u gradske vrtiće. S obzirom da su se sličnom metodom koristili i u zaključku analize o mjeri roditelj odgojitelj, kojom su ciljano isticali ukupan broj novorođenih koji je u padu u odnosu na pokazatelje porasta treće i četvrto rođene djece, a što dokazuje uspješnost mjere, pažljivo smo pratili izjavu dogradonačelnice Dolenec o silnim brojkama koje je prezentirala na konferenciji za medije (10. lipnja).

> Dr. Markić: ‘Da su uspjeli ukinuti mjeru roditelj odgojitelj, sad bi nedostajalo 10.000 mjesta u vrtićima i jaslicama’

> Dolenec priznala: U vrtićima nema mjesta za 4.622 djece i to bez 6.000 djece iz obitelji roditelja odgojitelja

Dolenec je izjavila kako je povećan broj zaprimljenih novih zahtjeva u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 9567, a upisat će ih manje nego prošle godine, 5768 djece. Razlika ta dva broja je u cca 4000 zahtjeva neupisane djece, a to Dolenec nije spomenula, već je istaknula kako je od zaprimljenih  9567 oduzet broj važećih zahtjeva 7538 i automatski 2029 zahtjeva proglasila nevažećima! Time prema njenom ostaje brojka od 1770 neupisanih. Stvarnost je 1770 neupisanih i 2029 „nevažećih“ su brojka neupisane djece. Svi ti roditelji su iz svojih razloga zatražili mjesto u gradskom vrtiću i njihovi zahtjevi nisu ništetni, već niže rangirani. Njeno objašnjenje kako brojku 2029 čine zahtjevi čija djeca 31. kolovoza nemaju godinu dana starosti je neprihvatljivo, jer svako će to dijete kad krene pedagoška godina, u rujnu, listopadu ili studenome trebati smještaj u vrtiću, a neće biti novih natječaja. Time grad nema problem s 1770 neupisane djece, jer ispod crte je ostalo oko 4000 mališana.

Dodajmo tome i 6000 djece jasličke i vrtićke dobi korisnika mjere roditelj odgojitelj, koja reagiranjem suda nisu kroz natječaj u svibnju trebali tražiti svoje mjesto u zagrebačkom vrtiću, čime bi grad prolazio kaos s 10.000 neupisane djece. Tih 6000 djece ostaju neupisani i dalje, zbrinuti kroz mjeru RO, čime se osim što tvrdimo da je Odluka o izmjenama protuzakonita dokazuje kako je i nestručno provedena bez sagledavanja posljedica i na vrtićki sustav.

Uspješnost mjere roditelj odgojitelj

Ponavljam kako je Dolenec iznijela neistine, te kako je broj neupisanih oko 4000, a mogao je biti i 10.000.

Dolenec na svojoj presici dalje izjavljuje kako ne žele nastaviti s kršenjem DPS-a, ali će raditi na tome, da kao i prošle godine pokušaju dodatno upisati djecu u postojeće kapacitete, što je kontradiktorno.

Ako žele „univerzalnu dostupnost“ moraju odlučnije krenuti s povećanjem novih vrtićkih mjesta.

Dolenec je izdvojila i brojku od 790 zahtjeva više za jaslice, što obuhvaća djecu do 3. godine starosti, a to također može samo ići u prilog uspješnosti mjere roditelj odgojitelj, što oni uporno negiraju.

Nedostatak radne snage

Drugi problem koji grad ima je nedostatak stručne radne snage, a za nedovoljan broj odgojitelja nije navela rješenje osim kako bi se moglo subvencionirati školovanje odgojitelja kroz stipendiranje deficitarnih zanimanja, čime nemaju odgovor koga bi zaposlili da ove godine otvore sva najavljena vrtićka mjesta.“ (800 njih, slika njihove prezentacije je u prilogu)

Jeleč: Gradska vlast nije sposobna riješiti ni redovne zahtjeve

Dunja Jeleč ispred GI U djeci je budućnost izjavila je:

Tek je jedan vrtić za koji je započela gradnja u godini dana aktualne vlasti, u Kašini, koji bi osigurao oko 60 mjesta. Jeleč je napomenula kako je grad stopirao  13 započetih projekata vrtića bivše vlasti, a od najava prenamjene mjesnih odbora u područne vrtiće ostaju i dalje najave. Sve to prikazuje kako gradska vlast nije sposobna riješiti redovne zahtjeve, a kamoli da su još roditelji odgojitelji dodatno predavali za svojih 6000 djece. Govorila je i kako postoji pritisak na ravnatelje da dodatno upisuju, pa ćemo vidjeti hoće li možda neki biti smijenjeni zbog pružanja otpora da se ne krši DPS, te postavljeni novi vršitelji dužnosti.

Zaključujemo kako od gradske vlasti i zbog ove situacije tražimo neka ponište Odluku o izmjenama, a ne da iščekuju konačno sudsko rješenje, ali i neka se ozbiljno prihvate posla kako izgradnja dodatnih vrtićkih mjesta ne bi ostala na riječima i obećanjima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža