Bartulica o Tomaševićevoj zabrani zastava Hoda za život: Gradonačelnik vodi ideološki rat s građanima
20. svibnja 2022.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica komentirao je uvodno u Novom danu N1 televizije odnos predsjednika i premijera i njihovo najnovije razilaženje oko pristupanja Finske i Švedske NATO-u.

“Zanimljiva situacija. Rekao bih načelno da Finska i Švedska imaju pravo tražiti to, razumno je, s obzirom na ovo što Putin radi Ukrajini. Treba reći da je legitimno boriti se za položaj Hrvata u BiH s hrvatske strane, to je strateški interes. Postavlja se pitanje kakvi su interesi da se nešto postigne jer predsjednik i Vlada nisu složni i Milanović nema podršku da ime na ovaj način”, govori Bartulica.

“Ovaj problem s Izbornim zakonom postoji od 2016., ali čini mi se da je za Hrvatsku bolja prilika bila kad se Crna Gora 2017. priključila NATO-u. Bivša predsjednica tad nije iskoristila priliku, a Hrvatska bi tad imala lakši put da dobije razumijevanje saveznika i izbori nešto. To se nije dogodilo 2017., ali mislim da je sad, s obzirom na radno stanje, teško uvjeriti ostale. Ne znamo kako će se taj rat razvijati”, dodaje.

O Milanoviću i odnosu prema BiH

Na pitanje tko više radi u interesu Hrvatske kaže: “U vanjskoj politici ima jako puno unutarnje politike. Čini mi se da premijer nije sretan ovakvim raspletom jer ispada da je zaista mogao više i da nije dovoljno učinio. Ima predsjednika Republike koji svakodnevno upozorava na propuste. Ovaj problem postoji dugo i Milanović je nekada bio predsjednik Vlade. Što se cijelo vrijeme poduzimalo? Ništa. Hrvatska treba bolje iskoristiti mogućnosti koje ima. Ima istine u tome kad predsjednik kaže da se Turska s pravom ovako postavlja i da će dobiti što traži”, kaže.

“Izgledi za uspjeh su mali zbog narušenih odnosa Pantovčaka i Banskih dvora”, govori.

“Svaka situacija, pa i širenje NATO-a, se koristi za obračune u našoj politici. … Na kraju dana, ipak će Vladina odluka biti ona koja će se provesti”, smatra.

O tzv. zakonu o pobačaju

“HDZ se već duže vrijeme boji, ne donosi svoj prijedlog zakona, kao što nalaže Ustavni sud. Oni nisu kao demokršćanska stranka spremni do kraja braniti svoja načela”, rekao je.

“Nije mi jasno kako kolege iz lijeve strane oporbe mogu uskladiti ustavno pravo na život, koje je temeljno pravo, s ovakvim zakonom. Samo rješenje Ustavnog suda je također nekoherentno. Naime, kad počinje život ne ovisi o meni niti bilo kome u Saboru nego medicina i druge znanosti to točno definiraju. Nisam u raspravi čuo, ako nije začećem – kad onda počinje ljudski život?”, poručio je.

> Matija Štahan o slučaju Čavajda:Ovo moralno ludilo je primjer čiste punokrvne eugenike

> Bartulica (DP): Žalosno da HDZ ne donosi novi zakon o pobačaju koji štiti ljudsko biće od začeća

“Pravo na priziv savjesti moramo zaštititi. Ne iznenađuje me da ga liječnici koriste jer pobačaj nije običan zahvat. Ovdje se radi o dva pacijenta, ne samo trudnici. To se pravo relativizira, a to se ne bi smjelo događati”, kaže.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iz ekstremno lijeve stranke Možemo nastavio je koristi slučaj Mirele Čavajde kako bi ponovno pokrenuo hajku na institut priziva savjesti, iako su ranije stručnjaci kazali kako izvršenje feticida koji Čavajda zahtjeva, nema veze s prizivom savjesti.

“Pristup Tomaševića i Možemo nije pravi način. Tu vidimo određeni pritisak na liječnike koji nije dobar. Liječnici nisu oduševljeni s njihovim pristupom”, dodaje.

> Zagrebački gradonačelnik Tomašević zabranio zastave Hoda za život, pa objesio LGBT zastave

O zabrani zastava Hoda za život

“Tko god je gradonačelnik nema pravo zabraniti isticanje zastava Hoda za život. Mnogi građani su sudjelovali u Hodu, kao i ja, a Tomašević upravlja gradom i u ime nas koji smo sudjelovali u njemu. On ima pravo na svoje razmišljanje, to nije sporno, međutim grad pripada svima nama. On previše ideologizira javni prostor”, smatra Bartulica.

“Ja osobno ne bi tajio što mislim o određenim manifestacijama, ali zabranjivati određene zastave nije način i izaziva napetosti”, odgovorio je na pitanje kako bi on postupio.

“Gradonačelnik vodi ideološki rat s građanima”, zaključio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/n1

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža