Austrijski parlament velikom većinom odbacio redefiniciju braka
28. srpnja 2015.

Sa 110 glasova protiv, te 26 glasova za, Donji dom austrijskog parlamenta (Nacionalno vijeće) odbacio je u četvrtak 18. 6. prijedlog rezolucije o redifinicij braka. Rezolucija nazvana “Brak za sve”, inicirana od stranke zelenih, eksplicitno se pozivala na redefiniciju braka u Irskoj i Grenlandu, na presudu vrhovnog suda u Meksiku, te se njome tražilo od savezne vlade da podnese zakonski prijedlog redefinicije braka. Donji dom austrijskog parlamenta sveukupno broji 183 zastupnika.

Slična parlamentarna inicijativa poduzeta je početkom lipnja 2015. u Njemačkoj, no tada je Bundesrat (gornji dom parlamenta) ipak usvojio rezoluciju također nazvanu “Brak za sve”, kojom se kao i u Austriji traži od vlade da predloži zakon o redefiniciji braka. Očekuje se da će donji dom (Bundestag), koji nosi sve zakonodavne funkcije Savezne Republike Njemačke, odbaci tu rezoluciju.

Istovremeno, na poticaj vladajuće Demokratske stranke Mattea Renzija, u Italiji je donji dom parlamenta 10. lipnja usvojio rezoluciju gotovo istog sadržaja, s razlikom u tome što se rezolucijom traži od vlade da predloži ozakonjenje životnih partnerstava.

U Slovačkoj je obrazac takvih inicijativa prenesen na civilno područje, pa su lijevo-liberalne i LGBT organizacije krajem svibnja započele javnu kampanju i donijele deklaraciju u kojoj traže od slovačkih vlasti da predlože zakon o životnom partnerstvu, a financiraju je Norveški fondovi i Otvoreno društvo Georgea Soroša.

U Poljskoj je pokušaj donošenja zakona o životnom partnerstvu odbačen na razini parlamentarne rasprave. Mogući razlog zašto su civilne inicijative, parlamentarni zastupnici i političke stranke LGBT pokreta tražile upravo od svojih vlada da podnesu prijedlog zakona o redefiniciji braka ili životnom partnerstvu, a nisu sami podnijeli taj prijedlog zakona kao zastupnici (na što imaju pravo), je u tome što se želi vršiti pritisak na vlade da slijede primjer irske vlade koja je podnijela amandman za redefiniciju braka u irskom ustavu.

Na taj se način, između ostalog, poručuje javnosti da sama izvršna institucija dražave, a ne partikularna politička stranka ili pojedini zastupnik, predlaže redefiniciju braka čime se redefiniciji želi dati dodatni legitimitet i težinu i obeshrabriti neistomišljenike. Oni koji smatraju da je brak zajednica žene i muškarca bili bi time stavljeni u opoziciju autoritetu vlasti u društvu.

U Hrvatskoj je predlagatelj Zakona o životom partnerstvu osoba istog spola iz srpnja 2014. bila upravo Vlada, a ne recimo Ministarstvo uprave ili Klub zastupnika SDP-a. Cilj je toga zakona između ostalog bio umanjiti odluku građana koji su na referendumu 1. 12. 2013. ustavno zaštitili brak kao zajednicu žene i muškarca.

Kako su prenijeli mediji, sam je premijer Zoran Milanović 29. studenoga 2014. ocijenio da se s “nekoliko reformskih poteza [tj. Zakonom o životnom partnerstvu] ‘na neki način neutralizirao zao duh toga refereduma [o braku]’ “.

Stoga je u gostovanju na N1 televizji članica Upravnog odbora Udruge U ime obitelji, dr. Željka Markić, istaknula potrebu povlačenja toga Zakona: “Očekujemo da će taj zakon biti povučen i zato jer je nedemokratski. Poruka nametanja tog zakona nama građanima bila je da se ne isplati zalagati i suprostavljati vlasti.

Poruka vlasti, ministra Bauka je glasila: ‘Što god vi napravili, mi imamo vlast i napravit ćemo opet što god želimo!’ Pa, mi ćemo se, U ime obitelji, truditi pokazati da to nije tako. Sabor mora još jednom razgovarati o tom Zakonu. Ako se ostvare nade premijera Milanovića da mu birači daju još jedan mandat – taj nedemokratski, nametnuti zakon će ostati. Što se tiče HDZ-a, ne znam je li ga HDZ spreman povući.”

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža