U ime obitelji

Austrijski parlament velikom većinom odbacio redefiniciju braka

Austrijski parlament velikom većinom odbacio redefiniciju braka

Sa 110 glasova protiv, te 26 glasova za, Donji dom austrijskog parlamenta (Nacionalno vijeće) odbacio je u četvrtak 18. 6. prijedlog rezolucije o redifinicij braka. Rezolucija nazvana “Brak za sve”, inicirana od stranke zelenih, eksplicitno se pozivala na redefiniciju braka u Irskoj i Grenlandu, na presudu vrhovnog suda u Meksiku, te se njome tražilo od savezne vlade da podnese zakonski prijedlog redefinicije braka. Donji dom austrijskog parlamenta sveukupno broji 183 zastupnika.

Slična parlamentarna inicijativa poduzeta je početkom lipnja 2015. u Njemačkoj, no tada je Bundesrat (gornji dom parlamenta) ipak usvojio rezoluciju također nazvanu “Brak za sve”, kojom se kao i u Austriji traži od vlade da predloži zakon o redefiniciji braka. Očekuje se da će donji dom (Bundestag), koji nosi sve zakonodavne funkcije Savezne Republike Njemačke, odbaci tu rezoluciju.

Istovremeno, na poticaj vladajuće Demokratske stranke Mattea Renzija, u Italiji je donji dom parlamenta 10. lipnja usvojio rezoluciju gotovo istog sadržaja, s razlikom u tome što se rezolucijom traži od vlade da predloži ozakonjenje životnih partnerstava.

U Slovačkoj je obrazac takvih inicijativa prenesen na civilno područje, pa su lijevo-liberalne i LGBT organizacije krajem svibnja započele javnu kampanju i donijele deklaraciju u kojoj traže od slovačkih vlasti da predlože zakon o životnom partnerstvu, a financiraju je Norveški fondovi i Otvoreno društvo Georgea Soroša.

U Poljskoj je pokušaj donošenja zakona o životnom partnerstvu odbačen na razini parlamentarne rasprave. Mogući razlog zašto su civilne inicijative, parlamentarni zastupnici i političke stranke LGBT pokreta tražile upravo od svojih vlada da podnesu prijedlog zakona o redefiniciji braka ili životnom partnerstvu, a nisu sami podnijeli taj prijedlog zakona kao zastupnici (na što imaju pravo), je u tome što se želi vršiti pritisak na vlade da slijede primjer irske vlade koja je podnijela amandman za redefiniciju braka u irskom ustavu.

Na taj se način, između ostalog, poručuje javnosti da sama izvršna institucija dražave, a ne partikularna politička stranka ili pojedini zastupnik, predlaže redefiniciju braka čime se redefiniciji želi dati dodatni legitimitet i težinu i obeshrabriti neistomišljenike. Oni koji smatraju da je brak zajednica žene i muškarca bili bi time stavljeni u opoziciju autoritetu vlasti u društvu.

U Hrvatskoj je predlagatelj Zakona o životom partnerstvu osoba istog spola iz srpnja 2014. bila upravo Vlada, a ne recimo Ministarstvo uprave ili Klub zastupnika SDP-a. Cilj je toga zakona između ostalog bio umanjiti odluku građana koji su na referendumu 1. 12. 2013. ustavno zaštitili brak kao zajednicu žene i muškarca.

Kako su prenijeli mediji, sam je premijer Zoran Milanović 29. studenoga 2014. ocijenio da se s “nekoliko reformskih poteza [tj. Zakonom o životnom partnerstvu] ‘na neki način neutralizirao zao duh toga refereduma [o braku]’ “.

Stoga je u gostovanju na N1 televizji članica Upravnog odbora Udruge U ime obitelji, dr. Željka Markić, istaknula potrebu povlačenja toga Zakona: “Očekujemo da će taj zakon biti povučen i zato jer je nedemokratski. Poruka nametanja tog zakona nama građanima bila je da se ne isplati zalagati i suprostavljati vlasti.

Poruka vlasti, ministra Bauka je glasila: ‘Što god vi napravili, mi imamo vlast i napravit ćemo opet što god želimo!’ Pa, mi ćemo se, U ime obitelji, truditi pokazati da to nije tako. Sabor mora još jednom razgovarati o tom Zakonu. Ako se ostvare nade premijera Milanovića da mu birači daju još jedan mandat – taj nedemokratski, nametnuti zakon će ostati. Što se tiče HDZ-a, ne znam je li ga HDZ spreman povući.”

Izvor: narod.hr