Australska nogometna reprezentacija s 5 ‘transrodnih’ igračica neporažena na ženskom turniru
2. travnja 2024.

Amaterski australski nogometni tim izazvao je kontroverze nakon što je ekipa, koja uključuje pet ‘transrodnih’ žena, dominirala turnirom za žene i osvojila nagradu od 1000 dolara. Flying Bats FC sa sjedištem u Sydneyju ostao je neporažen tijekom četverotjednog turnira, uključujući jednu utakmicu u kojoj je jedna od ‘transrodnih’ žena postigla šest golova u pobjedi 10:0.

>Natjecali bi se kao muškarci ili žene, ali svoju kategoriju ne žele: Natjecanje u plivanju za ‘transrodne’ sportaše otkazano

Neki su roditelji povukli svoje kćeri s utakmica zbog zabrinutosti za sigurnost, rekli su novinarima dužnosnici drugih nogometnih klubova u ligi North West Sydney.

“Naše djevojke su ovdje došle kako bi igrale iz zabave i očekuju da će igrati u ženskoj konkurenciji. Nisu se prijavile za mješovito natjecanje”, rekao je jedan visoki dužnosnik kluba.

>‘Trans’ žena pobunila se protiv bioloških muškaraca u ženskom sportu

“Neki od roditelja bili su toliko zabrinuti da nisu dopustili svojim kćerima da igraju”, nastavio je dužnosnik.

“Bilo je tako obeshrabrujuće za njih vidjeti ogromnu razliku u sposobnostima”, dodao je.

Iz kluba samo vide jednakost ‘transrodnih’

Predsjednica nogometnog kluba Flying Bats Jen Peden branila je pobjedu kluba na turniru i rekla da se tim zalaže za uključivanje i da “trans žene pripadaju ženskoj konkurenciji jer je to spol s kojim se identificiraju”.

“Kao klub, Flying Bats FC snažno se zalaže za inkluziju i ponosi se sigurnom, poštenom i poštenom igrom, promicanjem zajednice koja podržava LGBTQIA+ igrače, dužnosnike i navijače te značajnim dobrobitima za fizičko, socijalno i mentalno zdravlje koje sudjelovanje u sportu donosi, posebno marginaliziranim pripadnicima LGBTQIA+ zajednice. Mi smo klub koji jednako cijeni naše cisrodne i transrodne igrače,” rekla je Peden.

>S fiziološkog gledišta nejednakost je nemoguće izbrisati: Utrenirani muškarac je brži i jači od utrenirane žene

“Snažno podupiremo smjernice Australske komisije za ljudska prava za uključivanje transrodnih i rodno različitih osoba u sport”, dodala je, ističući da u klubu već 20 godina postoje ‘transrodne’ igračice, piše NY Post.

Glasnogovornik Football NSW rekao je za Daily Telegraph da je liga “ponosna što je na čelu razvoja inkluzivne politike za sport u Australiji i djeluje unutar postojećeg pravnog okvira, uključujući antidiskriminacijsko zakonodavstvo.”

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža