Američko Ministarstvo obrazovanja: ‘Natjecanje muškaraca koji se izjašnjavaju kao žene sa sportašicama krši građanska prava’
29. svibnja 2020.

“Politika Connecticuta koja omogućuje transrodnim sportašima da se natječu kao djevojke u srednjoškolskom sportu krši građanska prava sportaša koji su se oduvijek identificirali kao žene”, navodi se u pismu Ureda za građanska prava američkog Ministarstva obrazovanja.

Pismo je odgovor na pritužbu koju je prošle godine podnijelo nekoliko sportašica žaleći se kako dva muškarca koji se izjašnjavaju kao žene imaju nepravednu fizičku prednost. Ured je najavio moguće uskraćivanje financija zbog omogućavanja “transrodnim” sportašima natjecanje sa sportašima suprotnog spola.

Ujedno, ovakva politika krši savezni zakon o građanskim pravima prema kojem se jamče jednake mogućnosti obrazovanja ženama, uključujući i u sportu.

Atletska konferencija u Connecticutu tvrdi kako je takva politika osmišljena u skladu s državnim zakonom koji zabranjuje školama diskriminaciju “transrodnih” učenika.

“Trans učenici pripadaju našim školama, uključujući sportske timove, i ne odustajemo od ove borbe”, rekao je Chase Strangio, zamjenik direktora inicijative za financiranje Trans Justice.

U sporu, koji je već predmet tužbe, spominju se dva muškarca koji se izjašnjavaju kao žene – Terry Miller i Andray Yearwood, koji su učestalo pobjeđivali u konkurenciji 15 djevojčica, piše Breitbart.

Pravnici Američke unije za građanske slobode za transrodne sportaše tvrdili su da su obojica podvrgnuta hormonskim tretmanima koji su ih “izjednačili s djevojkama protiv kojih se natječu”.

Inače, Connecticut je jedna od 18 država, zajedno s Washingtonom, koje “transrodnim” srednjoškolskim sportašima omogućuju da se natječu bez ograničenja. Nedavno je Idaho postao prvi koji je usvojio zakon kojim se muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene zabranjuje natjecanje u ženskom sportu. ACLU i Legal Voice podnijeli su saveznu tužbu tvrdeći kako zakon krši američki Ustav jer je diskriminirajući i krši pravo na privatnost.

Biološki muškarci natječu protiv bioloških žena u ženskim timovima. Ali u svijetu sporta, tvrde kritičari, jednakost spolova jednostavno ne postoji. S fiziološkog gledišta, postoji nejednakost između muškaraca i žena koju je jednostavno nemoguće izbrisati.

Zašto muškarci imaju neke atletske prednosti pred ženama?

Profesor bioloških znanosti sa Sveučilišta Ohio, Chris Schwirian, rekao je za Runner’s World: „Muškarci postižu bolje rekorde na 100 do 800 metara uglavnom zato što muškarci u prosjeku imaju veću mišićnu masu, a velik su dio toga brzotrzajni (engl. fast-twitch) mišići, što im omogućuje da postižu veću snagu i brzinu i anaerobno proizvode energiju. Na svim udaljenostima većim od 800 metara glavni je uzrok razlike viši prosječni anaerobni prag muškaraca (VO2max), zato što oni u načelu imaju manje tjelesne masti, više hemoglobina i mišićne mase te veća srca i pluća nego žene.”

Muškarci u prosjeku imaju duže i veće kosti, što im daje mehaničke prednosti pred ženama, budući da imaju veću težinu, visinu i šire koštane okvire kao potporu mišićima. Njihove su kosti također gušće te imaju čvršće ligamente, što ih čini manje podložnima sportskim povredama.

Budući da ovi fizički i fiziološki čimbenici daju većini muškaraca očitu kompetitivnu prednost u sportovima, je li pošteno ili čak sigurno da se biološki muškarci – s većom mišićnom masom, srcima i plućima i većom snagom, ubrzanjem i brzinom – natječu protiv djevojaka i žena?

„Ako muškarci mogu tvrditi da su žene i ući u sport u kojem se smiju natjecati samo žene, tada je prilično izvjesno da će muškarci pobijediti,” piše Brandon Morse za časopis Federalist. „Sve pohvale, nagrade i priznanja bit će oduzeta ženama koje ih s pravom zaslužuju i dana muškarcu koji je zapravo varao tako što je stavio šminku, ubrizgao si hormone i rekao da je žena.“

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža