Alabama, Oregon i Zapadna Virginija glasuju i o ograničenjima pobačaja
6. studenoga 2018.

Birači u Alabami, Oregonu i Zapadnoj Virginiji na izborima u utorak će, pored pitanja o tome koga žele u Kongresu, dobiti na glasačkom listiću i pitanje o određenim ograničenjima prava na pobačaj.

Catherine Glenn Foster, predsjednica “Amerikanaca ujedinjenih za život (AUL), izjavila je da mjere “za život” (“pro-life”) na listićima “izražavaju val suprotstavljanja većine Amerikanaca pobačaju na zahtjev i financiranju uništenja ljudskog života na račun poreznih obveznika”, prenosi Global Dispatch.

Ako se tako izjasni većina birača, predloženi ustavni amandman u Alabami jamčio bi “fetalnu osobnost” nerođenim bebama i “priznao i podržao svetost nerođenog života i prava nerođenog djeteta”. Smatra se da nema temelja u Ustavu te savezne države za ‘pravo na pobačaj’ i za financiranje pobačaja javnim sredstvima.

Zabrana financiranja javnim novcem

Oregonski birači odlučit će o mjeri 106, inicijativi koja bi zabranila javno financiranje za pobačaj, osim u slučajevima silovanja, incesta ili kada je život majke ugrožen.

“Pravi cilj je zabraniti pobačaj, ali to nije ono što se može odmah razaznati”, izjavila je Elizabeth Nash, viša voditeljica na tzv. “pro-choice” Guttmacher Institutu. “Ovo ide vrlo široko. Vidjeli smo određene podjele među konzervativcima u vezi toga”.

U kolovozu 2017. godine guvernerka iz redova Demokrata Kate Brown potpisala je zakon – kojeg je većim dijelom napisala zloglasna eugenička organizacija “planirano roditeljstvo”, “Planned parenthood”-  koji zahtijeva da porezni obveznici financiraju besplatne pobačaje na zahtjev za sve žene bez obzira na njihovu platežnu moć, pa čak i bez obzira na status državljanstva. Lobistička skupina NARAL koja se zalaže za pobačane pozdravila je zakon:

NARAL

@NARAL

Oregon just EXPANDED abortion access, taking a firm stand against Trump’s extreme agenda: http://bit.ly/2i79EmD 

Gayle Atteberry, izvršbi direktor “Oregon Right to Life”, rekao je da je Brown zacementirala svoj odnos s industrijom pobačaja potpisavši taj zakon.

“Oregonski porezni obveznici i ovako pokrivaju gotovo pola cijene svih pobačaja u državi sviđalo im se to ili ne”, rekao je Atteberry za Washington Times. “S besplatnim pobačajem, taj postotak će dodatno porasti. Također očekujemo više kasnih pobačaja, koji su vrlo skupi i rizični. I sve će u cijelosti plaćati osiguranje ili porezni obveznici.”

Nitko ne želi dati novac za nešto što je stvar odabira

Nichole Benz, glasnogovornica inicijative kaže da je ona popularna i kod “pro-life” i kod “pro choice” birača.

“Ni jedni ni drugi ne žele da se njihov novac koristi za osobne odabire drugih osoba; mi vjerujemo da to može proći — čak i u državi poput Oregona”.

U Zapadnoj Virgniji, birači će odlučivati o ustavnom amandmanu kojim bi se zaustavilo državno financiranje pobačaja. “Porezni obveznici u Zapadnoj Virgniji su platili 10 milijuna dolara za 35.000 pobačaja do sad, otkad je legaliziran”, kažu pobornici ograničenja financiranja. Predloženi “Amandman 1” kaže: “Ništa u Ustavu ne osigurava niti štiti ‘pravo na pobačaj’ niti zahtijeva njegovo financiranje”.

Demokratski Senator iz te države Joe Manchin kaže da je “pro-life,” ali svejedno će glasati protiv amandmana. Njegov republikanski izazivač na izborima je Patrick Morrissey koji stvarno jest pro-life.

Dominacija Planned parenthooda

U Senatu, Manchin je glasovao za nastavak financiranja pobačaja novcem poreznih obveznika. “Joe Manchin nam tvrdi da je “za život” no uporno glasuje za trošenje novca poreznih obveznika na najvećeg opskrbljivača pobačajima,” kaže glasnogovornica Mallory Quigley. “Ne samo da je Planned Parenthood preuzeo tržište pobačajima u SAD – trećina na nacionalnoj razini – njihovi direktori su uhvaćeni na dijelu od organizacije “Center for Medical Progress” kad su ugovarali grotesknu i odvratnu trgovinu dijelovima tijela fetusa.”

“U vezi tog otkrića, jednostavno ima smisla da porezni obveznici povuku kočnicu za opasnost i zaustave taj vlak i počnu inzistirati da se dolari za zdravstvo počnu koristiti tamo gdje su potrebni – za preventivu, za cjelovitu zdravstvenu skrb o ženama koja nije dostupna u “klinikama za reproduktivno zdravlje”.

Izvor: narod.hr

Foto: Snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža