U ime obitelji

Akademija uvodi nova pravila: Nema Oscara za najbolji film bez homoseksualaca, rasne i spolne raznolikosti

Akademija uvodi nova pravila: Nema Oscara za najbolji film bez homoseksualaca, rasne i spolne raznolikosti

Autori filmova koji se žele natjecati za Oscara u kategoriji najboljeg filma, morat će ispuniti nove kriterije zadane zbog “poštivanja različitosti i inkluzivnosti”, objavila je Američka akademija za filmsku umjetnost i znanost.

Novi će standardi stupiti na snagu 2024. tako će se na 96. dodjeli Oscara 2025. natjecati samo filmovi koji će zadovoljiti najmanje dva standarda, od četiri koje je Akademija postavila, piše Breitbart.

Prva kategorija (Standard A) kaže kako barem jedna od glavnih uloga ili nekoliko značajnijih sporednih uloga mora pripasti nedovoljno zastupljenoj rasnoj ili etničkoj skupini (Latinoamerikanci, Afroamerikanci, Azijati…), barem 30 posto glumaca u manje bitnim ulogama u filmu moraju biti žene, pripadnici manjinske rasne ili etničke grupe ili članovi “LGBT zajednice” te osobe s kognitivnim ili tjelesnim invaliditetom. Preporučuje se i da glavna tema filma bude usredotočena na nedovoljno zastupljene skupine, među kojima su i homoseksualci. Da bi se ostvarilo prvo pravilo, potrebno je ispuniti jedno od ova tri uvjeta.

Drugo pravilo (Standard B) navodi da barem dva kreativna voditelja na snimanju filma ili jedan od šefova tehničkih odjela (snimatelj, skladatelj, kostimograf, redatelj, urednik, frizer, šminker, producent…) mora biti ili žena ili član manjinske rasne ili etničke grupe ili “član LGBT zajednice” ili osoba s tjelesnim oštećenjem, zatim barem šest osoba zaposlenih kao šefovi na manje bitnim tehničkim poslovima moraju biti članovi manjinske etničke ili rasne zajednice, dok 30 posto tehničke ekipe moraju biti žene, članovi manjinske rasne ili etničke grupe, “članovi LGBT zajednice” te osobe s tjelesnim oštećenjem. Također je potrebno ispuniti jedno od ova tri uvjeta da bi se ostvarilo drugo pravilo.

Treća kategorija (Standard C) odnosi se na filmske kompanije koje financiraju ili distribuiraju film. Da bi postigao standard C, film mora udovoljavati oba kriterija u nastavku: Tvrtke moraju na pripravničkim poslovima zaposliti žene, članove manjinske rasne ili etničke grupe, “članove LGBT zajednice” te osobe s tjelesnim oštećenjem. Pripadnici tih skupina moraju se zaposliti, a to zahtijeva četvrto pravilo (Standard D), na poslovima marketinga, distribucije i odnosa s javnošću vezano za film koji se kandidira za Oscara u kategoriji najboljeg filma.

Filmovi koji će se 2022. i 2023. pojaviti na Oscarima, neće morati udovoljavati gore navedenim kriterijima.

“Moramo otvoriti horizonte kako bi odražavali našu raznoliku globalnu populaciju kako u stvaranju filmova, tako i u publici koja se s njima povezuje”, citiran je predsjednik Akademije David Rubin i izvršna direktorica Akademije Dawn Hudson.

Podsjetimo, 2015. godine, neke su filmske zvijezde bojkotirale ceremoniju, jer među nominiranima za najboljeg glumca nije bilo crnih glumaca, te su pokrenuli kampanju na društvenim mrežama #OscarsSoWhite.

Godine 2016. Akademija je usvojila nove promjene kako bi u članstvo uključili pripadnike manjina, i sama je Akademija tada rekla kako “previše bijelaca osvaja nagrade, zahvaljujući pretežno bijelom članstvu s pravom glasa” prenosi Breitbart.