Prijelomna vijest: Vrhovni sud SAD-a srušio ustavnu zaštitu pobačaja!
25. lipnja 2022.

Američki Vrhovni sud u petak je srušio 50 godina staru presudu kojom je legaliziran pobačaj u cijelom SAD-u.

Najviše zakonodavno tijelo poništilo je presudu Roe protiv Wadea, kojom je 1973. godine zajamčena ustavna zaštita pobačaja u SAD-u. Za ovaj tektonski obrat, kada je u pitanju zaštita nerođenog života u SAD-u, zaslužna je južna američka savezna država Mississippi koja je pokrenula osporavanje odluke Roe protiv Wadea na Vrhovnom sudu.

Vrhovni sud stao je na stranu države Mississippi i poništio presudu Roe protiv Wadea.

Današnjom presudom u slučaju Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, najviša američka sudska instancija vratila je pitanje reguliranja pobačaja na razinu saveznih država.

Sudac Samuel Alito u mišljenju većine istaknuo je da “pobačaj predstavlja duboko moralno pitanje o kojemu Amerikanci imaju oštro oprečne stavove”.

“Ustav ne zabranjuje građanima svake savezne države da reguliraju ili zabranjuju pobačaj”, dodao je.

> SAD: Tko je uopće pred Vrhovnim sudom pokrenuo slučaj koji bi mogao donijeti tektonski obrat oko zaštite života nerođene djece?
> Američka savezna država Alabama priznala da je nerođeno dijete osoba!

“Pobačaj je temeljno moralno pitanje. Ustav ne zabranjuje građanima svake savezne države da reguliraju ili zabrane pobačaj. Roe i Casey prisvojili su taj autoritet”, stoji u odluci. “Sada odbacujemo te odluke i vraćamo autoritet narodu i njihovim izabranim predstavnicima.”

Odluku su podržali vrhovni suci Samuel A. Alito, Clarence Thomas, Neil M. Gorsuch, Brett M. Kavanaugh i Amy Coney Barrett. Predsjednik suda John Roberts dao je izdvojeno mišljenje suglasno s presudom. Troje sudaca, Stephen Breyer, Sonia Sotomayor i Elena Kagan glasovali su protiv.

Podsjećamo, troje sudaca koji su glasovali za ovu povijesnu presudu (Gorscuh, Kavanaugh i Coney Barrett) imenovao je bivši američki predsjednik Donald Trump.

“Odluka je bila u koliziji s Ustavom od prvog dana”

Zaključak većine napisao je sudac Samuel Alito.

Alito je istaknuo da je slučaj Roe bio “katastrofalno u krivu” i “u koliziji s Ustavom od dana odluke”.

“Slučaj Roe je katastrofalno pogrešan od samog početka”, napisao je sudac Samuel Alito. “Argumentacija je bila iznimno slaba, a odluka je imala štetne posljedice. Daleko od nacionalnog rješavanja pitanja pobačaja, Roe i Casey rasplamsali su raspravu i samo produbili podjele.”

Zakoni koji se odnose na pobačaj sada će biti vraćeni državama na odlučivanje.

Sudac Alito dodao je da je u slučaju Roe sud “uzurpirao ovlasti rješavanja pitanja od duboke moralne i društvene važnosti koje Ustav nedvosmisleno ostavlja građanima”.

“Vrijeme je da se poštuje Ustav i pitanje pobačaja vrati narodu i njihovim izabranim predstavnicima”, piše u presudi.

Sudci Stephen Breyer, Sonia Sotomayor i Elena Kagan podnijeli su zajedničko izdvojeno mišljenje.

“Koji god bio točan opseg nadolazećih zakona, jedan rezultat današnje odluke je izvjestan: smanjenje prava žena i njihovog statusa slobodnih i ravnopravnih građana”, tvrde neistomišljenici.

epa10030344 Abortion rights activists (Front) and anti-abortion activists (Back) rally outside the Supreme Court in Washington, DC, USA, 23 June 2022. Protesters await a decision from the Supreme Court on a case considering whether to allow Mississippi’s ban on abortion starting at 15 weeks of pregnancy. A leaked draft opinion indicates the court is poised to overturn the protection of abortion rights in the Roe v. Wade case of 1973. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Slučaj Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organization pokrenut je nakon što je Mississippi 2018. godine donio HB 1510, Zakon o gestacijskoj dobi.

Zakon je zabranio pobačaj nakon 15. tjedana trudnoće, osim u hitnim slučajevima i u slučajevima teških abnormalnosti zametka.

Zakon je pokušala osporiti jedina klinika za pobačaje u toj saveznoj državi, Jackson Women’s Health Organization, koja osigurava pobačaje do 16 tjedana, i koja je tužila Thomasa Dobbsa, čelnika državnog ureda za zdravstvo, a niži sudovi redom su zabranili provedbu zakona. No, država Mississippi žalila se na svaku presudu.

> Vikend horor u SAD-u: Bijesni pobornici pobačaja napadali crkve, centre za život…
> Pritisak zbog zakona kojim se štiti pobačaj: U SAD-u uhićen muškarac koji je htio ubiti konzervativnog suca Vrhovnog suda
> SAD: Nakon curenja informacija s Vrhovnog suda napadnuto više od 20 centara za pomoć trudnicama i nerođenoj djeci

Mississippi je slučaj proslijedio Vrhovnom sudu, navodeći da se odluke slučaja ‘Roe’ i ‘Casey’ treba poništiti. Naveli su dokaze da fetusi mogu osjetiti bol već nakon deset tjedana. Usmene rasprave održane su pred sudom u prosincu 2021.

Dana 2. svibnja 2022. u Politico je procurio nacrt mišljenja koji je napisao sudac Samuel Alito. Objava nacrta izazvala je val prosvjeda i reakcije protiv konzervativnih sudaca, uključujući napade na pro-life trudničke centre i osujećenu namjeru atentata na sudca Bretta Kavanaugha.

Hrvatska u svibnju i lipnju hoda za život

U svibnju i lipnju diljem Hrvatske održava se manifestacija Hod za život čiji su sudionici u raznim gradovima – od istoka do juga Lijepe Naše – izrazili svoju podršku zaštiti života od začeća do prirodne smrti.

> Rijeka: Dođite na Hod za život u subotu na riječkom Korzu – hodamo pod geslom Život je zakon!

Posljednji ovogodišnji Hod za život pod geslom “Život je zakon” održava se u subotu u Rijeci.

Datum: subota, 25. 6. 2022.
Okupljanje: Korzo (kod sata), 10.30

Pridružite se i hodajte za one najmanje i najnezaštićenije!

Foto: Hod za život
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža