Za igrani film o gay partizanima, izvorno o gay braniteljima, država platila 4,3 milijuna kuna
8. siječnja 2023.

Hrvatski građani platili su 4,3 milijuna kuna snimanje filma “Atmosfera” redateljica Anite i Ivone Juka koji će u fokusu imati homoseksualni partizanski par. Naime, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) koji se financira iz državnog proračuna, još je 2017. odobrio sestrama Juka sredstva za snimanje igranog filma “Moj privatni ratni zločinac” koji se trebao baviti homoseksualnom vezom dvojice hrvatskih branitelja.

Film “Atmosfera” počeo se snimati nakon gotovo šest godina otkako su sredstva dodijeljena, no s izmijenjenim imenom fokusom na homoseksualne partizane.

Upravo je u tijeku snimanje i to na lokacijama u Zagrebu i na Krku, sudeći prema informacijama tjednika Nacional.

Film se bavi dvojicom partizana koji su u homoseksualnoj vezi, dok se radnja u prvotnom scenariju trebala baviti dvojicom dubrovačkih veterana koji su u homoseksualnoj vezi.

>HAVC dodijelio novce redatelju poznatom po radikalizmu: Zazivao rušenje Vlade

Za film, u prvoj varijanti naslovljen “Moj privatni ratni zločinac”, redateljice su u ožujku 2017. od HAVC-a dobile 3,7 milijuna kuna. u prosincu 2020. za snimanje filma odobreno je i dodatno sufinanciranje od 600 tisuća kuna ”zbog nemogućnosti završetka proizvodnje” zbog pandemije.

>Filmski producent Jozo Patljak: Hribar mi je rekao ‘Ne izbaciš li Thompsona iz filma, nema ti nagrade’
>Tko je Ivona Juka i na što je sve upozoravala kod poslovanja HAVC-a?

Odluka o dodatnom sufinanciranju

Unatoč tome, film se počeo snimati tek nedavno, a i to s izmijenjenim naslovom i radnjom prebačenom nekoliko desetljeća unazad.

Tako film više nema naslov “Moj privatni ratni zločinac” već “Atmosfera”.

Muški homoseksualni par ostaje glavni motiv filma, no radnja je prebačena na partizane i događanje nakon završetka Drugog svjetskog rata.

>“Pod krinkom umjetničkih sloboda želi se zaustaviti procesuiranje”

Juki sredstva za film odobrena nekoliko dana nakon žestokih kritika na račun HAVC-a

Zanimljivo je kako Ivona Juka, netom prije nego joj je HAVC u ožujku 2017. dodijelio 3,7 milijuna kuna za snimanje filma, u javnosti žestoko istupala protiv te institucije za mandata bivšeg ravnatelja Hrvoja Hribara. On je početkom veljače 2017. dao ostavku na mjesto ravnatelja, a Juka je u predstojećim danima otvorenim pismom i medijskim istupima kritizirala njegov mandat.

No, čim je Hribar otišao, već u ožujku 2017. HAVC-a nakon četiri odbijenice, pristaje sufinancirati Jukin film “Moj privatni ratni zločinac”.

Film je i 2016. dobio odbijenicu od HAVC-a zbog eksplicitne scene seksa između dvojice dubrovačkih veterana.

U obrazloženju koje je potpisao Dejan Šoša, tadašnji umjetnički savjetnik HAVC-a, a kako je tada javio Nacional, piše:

“Može se pretpostaviti da bi film s tim prizorom izazvao nezapamćene reakcije branitelja, Dubrovčana itd. i u tom smislu provokacija bi ostvarila svoj cilj, no estetski gledano, apsolutno ne razumijem uvrštenje tog prizora u film”, napisao je Šoša u obrazloženju i zaključio: “Preporuka uoči idućih poziva je izbacivanje ranije spomenutog prizora i nastavak rada na scenariju”.

Ivona Juka je tada za LGBT portal CroL.hr kazala:

”Onemogućavanje da snimim ovaj film, naravno oštećuje mene kao autoricu, ali i LGBT zajednicu koja bi napokon mogla vidjeti sebe ne kao ‘jadnike i nesposobne žrtve’ ili ‘komične’ karikature kako ih se obično prikazuje u domaćem filmu, već kao punokrvne i snažne osobe”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža