U ime obitelji

8 pogrješaka s lijekovima koje roditelji čine

8 pogrješaka s lijekovima koje roditelji čine

Ove se pogrješke vrlo lako potkradu i najopreznijim mamama i tatama. Koliko ih prepoznajete kod sebe?

Kada se dvogodišnja Klara probudila usred noći s vrućicom i kongestijom, njezina joj je mama Marina dala dozu ibuprofena i lijeka za prehladu, prema uputama pedijatra. Klara je malo kasnije opet počela bučiti pa je Marina, napola spavajući, opet posegnula za lijekovima. „Gotovo sam odmah shvatila da sam dala Klari duplu dozu obaju lijekova,” rekla je Marina. U panici je nazvala hitnu pomoć. „Rekli su mi da održim Klaru budnom nekoliko sati kako bih bila sigurna da nema problema s disanjem i da se nije onesvijestila,” rekla je. „Držala sam mobitel u ruci cijelo vrijeme, za slučaj da moram brzo opet nazvati hitnu.”

Klari, koja sada ima 5 godina, srećom nije bilo ništa, ali neka djeca nisu te sreće. Primjerice, procjenjuje se da u Americi svake godine oko 71 000 djece dospije na hitnu pomoć zbog slučajnih trovanja lijekovima. Medicinski stručnjaci kažu da mnogi roditelji nenamjerno zabrljaju dajući svojoj djeci lijek. Takve pogrješke mogu dovesti do produljene bolesti, kao i do potencijalnih ozbiljnih nuspojava, pogotovo u novorođenčadi i male djece. To je jedan od razloga zašto Američka pedijatrijska akademija (AAP) više ne preporuča da se djeci mlađoj od 4 godine daju lijekovi za prehladu i kašalj izdani bez liječničkog recepta. „Mala tjelesna masa i nepotpuno razvijen metabolički sustav malog djeteta čine ga puno osjetljivijim na pogrješke s lijekovima,” objašnjava dr. Daniel Frattarelli, predsjednik Povjerenstva za lijekove Američke pedijatrijske akademije i pedijatar iz Dearborna u Michiganu.

Pomozite svome djetetu da ozdravi na siguran način tako da izbjegavate ove česte pogrješke s lijekovima:

1. Previše lijeka

Mnogi lijekovi koji se izdaju bez recepta sadrže iste aktivne sastojke, iako su simptomi koje liječe različiti. Na primjer, mnoge formule za liječenje višestrukih simptoma prehlade sadrže acetaminofen, lijek koji ublažava bol i smanjuje vrućicu, a nalazi se u lijeku Tylenol. Ako liječite kongestiju svog djeteta lijekom za višestruke simptome, a vrućicu Tylenolom, dijete će dobiti dozu acetaminofena dvostruko veću od preporučene.

Bolja preporuka Kod djece starije od 4 godine liječite samo glavne simptome, kaže dr. Frattarelli. Možete provjeriti uputu o lijeku za proizvode koji se dobivaju bez recepta kako biste utvrdili da je taj lijek najbolji za simptome Vašeg djeteta (pogledajte što je navedeno pod „svrha” i „indikacije”). Nemojte djetetu davati dva lijeka odjednom, osim ako Vas je tako uputio djetetov liječnik.

2. Zaboravili ste dodatke

Više od trećine sve djece u SAD-u svakodnevno uzima neki vitamin ili drugi dodatak prehrani, ali manje od 40% roditelja o tome obavijesti pedijatra. „Liječnici trebaju znati za sve što se nalazi u djetetovom organizmu, a što može biti u interakciji s lijekom ili oslabiti njegovu učinkovitost,” kaže njujorška pedijatrica dr. Rainu Kaushal.

Bolja preporuka Nosite sa sobom ažuriran popis naziva i doza svih lijekova, vitamina i dodataka prehrani koje Vaše dijete uzima, kao i popis djetetovih alergija. (Dobro će Vam doći u slučaju nepredviđene hitne medicinske situacije.) Svakako uručite primjerak popisa i djetetovom pedijatru prilikom svakog posjeta.

3. Zanemarili ste upute liječnika

Lako je doći u napast da prestanete davati djetetu antibiotike ako se čini da mu je bolje, a svaki put vodite rat s njime kada treba uzeti lijek. Ali bakterije mogu zaostati u tijelu i postati otporne na lijek ako ne provedete terapiju do kraja, kaže dr. Kaushal. Ako se bolest vrati, Vaše će dijete morati početi uzimati nove antibiotike koji bi mogli imati ozbiljnije nuspojave.

Bolja preporuka Upitajte liječnika i ljekarnika o tome kako da dodate ili umiješate lijek u djetetove obroke.

4. Dajete djetetu lijek za neindicirane svrhe

Mnogi roditelji svojoj djeci daju Benadryl kako bi im pomogli da zaspe u avionu, ali 10% djece postane razdražljivije, a ne mirnije, nakon što uzmu taj lijek. Kada su istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Georgetown krenuli istraživati Benadryl kako bi dokazali da uzrokuje pospanost, otkrili su da zapravo čini djecu hiperaktivnom.

Bolja preporuka Ako idete na dug put, radije ponesite mnogo zabavnih igračaka, zdrave hrane i, prije svega, strpljenja.

5. Pogrješno ste odmjerili dozu

Kuhinjske žlice koje imate kod kuće mogu sadržavati dva do tri puta više tekućine nego standardizirane čašice, štrcaljke ili žličice za doziranje, pokazalo je jedno istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu International Journal of Clinical Practice. Ali čak i taj medicinski pribor može biti problematičan ako niste oprezni. Jedno drugo istraživanje na Medicinskom fakultetu Sveučilišta New York otkrilo je da 70% roditelja u čašice za doziranje ulije više lijeka nego što je preporučeno.

Bolja preporuka Koristite kapaljku, štrcaljku ili žličicu za doziranje umjesto čašice. Uvijek pažljivo pročitajte naznake – „
ajna žličica“ (engl. teaspoon, tsp.) i „jušna žlica“ (eng. tablespoon, Tbsp.) mogu izgledati vrlo slično. „Ako ih pomiješate, Vaše dijete može dobiti tri puta veću količinu lijeka od preporučene,” kaže Stuart Levine, dr. pharm. s Instituta za sigurnu medicinsku praksu u Horshamu u Pennsylvaniji.

6. Igrate se liječnika

Recimo da se Vaš mališan koji je do maločas bio zdrav odjednom počne žaliti na bol u grlu, kao i njegova sestra koja već uzima lijek za streptokok. Može se činiti prihvatljivim da sami dijagnosticirate problem i liječite dijete lijekovima njegove sestre dok ne dobije vlastitu bočicu. Ali ako je dijagnoza pogrješna, Vaše se dijete može još više razboljeti. „Ponekad djeca sa svim simptomima streptokoka zapravo imaju mononukleozu. U tom slučaju antibiotici mogu uzrokovati strašan osip,” kaže dr. Frattarelli. Dajući djetetu antibiotike bez liječničkog recepta također povećavate rezistenciju djetetova organizma na antibiotike.

Bolja preporuka Prepustite dijagnosticiranje medicinskim stručnjacima i neka djeca nikada ne dijele lijek dobiven na isti recept, čak i ako imaju istu bolest. Veličine doza razlikuju se ovisno o djetetovoj dobi, tjelesnoj težini i povijesti bolesti.

7. Odredili ste dozu na temelju dobi umjesto tjelesne težine djeteta

Djeca drugačije metaboliziraju lijekove, ovisno o tome koliko su teška, a ne koliko godina imaju. Ova je razlika naročito važna ako Vaše dijete ima prekomjernu ili premalu tjelesnu težinu za svoju dob. Jedno istraživanje Farmakološkog fakulteta Sveučilišta u Minnesoti otkrilo je da pretila djeca metaboliziraju kofein i dekstrometorfan brže nego njihovi vršnjaci prosječne tjelesne težine, što zači da su im potrebne veće doze nego što je naznačeno u uputi o lijeku.

Bolja preporuka Uvijek se posavjetujte s pedijatrom prije nego što primjenjujete lijekove dobivene bez liječničkog recepta ako je tjelesna težina Vašeg djeteta viša ili niža od onoga što je za njegovu dobnu skupinu naznačeno u uputi o lijeku. Vaš pedijatar i ljekarnik trabaju uzeti u obzir tjelesnu težinu Vašeg djeteta prilikom izdavanja recepta i lijeka.

8. Zanemarili ste uputu o lijeku

Ako imate dijete koje prilično redovito uzima lijekove kao što je antihistaminik za alergije, lako je zapasti u rutinu i primjenjivati istu dozu, a da ne primijetite da ste dozu trebali promijeniti jer se povećala ili da je lijeku istekao rok trajanja. Još jedan ključan razlog da pažljivo čitate uputu o lijeku: liječnici i ljekarnici ponekad naprave pogrješke kada izdaju recept ili lijek. Jedno istraživanje Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Massachusettsu i organizacije Allied Health Sciences pokazalo je da se mnoge od tih pogrješaka događaju zato što neki lijekovi imaju imena koja slično zvuče ili slično izgledaju.

Bolja preporuka Pobrinite se da dobro pročitate recept svog liječnika. Ako ne možete pročitati što piše, upitajte liječnika pa zapišite točno ime lijeka i informacije o doziranju. Pročitajte uputu o lijeku dok ste još u ljekarni kako biste mogli lako postaviti pitanja. Uvijek upitajte svog liječnika i ljekarnika o promjenama u receptima za lijekove koje dijete redovito uzima.

*Napisala: Jeannette Moninger za časopis Parents

Izvor: narod.hr/parents.com

Foto: Thinkstock