70 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima: Tko ima pravo prvenstva u izboru školovanja djece – roditelji ili država?
13. prosinca 2018.

Obrazovanje je jedna od osnovnih potreba svakog čovjeka. Općom deklaracijom o ljudskim pravima je određeno da roditelji imaju pravo prvenstva u izboru obrazovanja vlastite djece. Time su osigurane dobrobit i kvalitetan razvoj djece. Kao podupirateljica odredbi Opće deklaracije o ljudskim pravima, U ime obitelji promiče vrijednost i važnost oca i majke u odgoju i obrazovanju djece.

U idućoj priči vam donosimo priču o Dirku i Petri Wunderlich, kojima je zbog njihovih stavova o školskom obrazovanju oduzeto osnovno pravo da odlučuju o dobrobiti i obrazovanju vlastite djece.

Dirk i Petra su tek krenuli s podučavanjem djece kod kuće, kad su im – bez upozorenja – službenici države upali u kuću kako bi im oduzeli djecu. Četvero djece, u dobi od 7-14 godina, je počelo vrištati kad su im policajci u uniformama provalili kroz vrata. Jedan je gurnuo njihovog oca na stolicu, bez obzira na njegov protest. Vladini socijalni radnici su ušli unutra, uzeli djecu i izveli iz kuće.

70 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima: Jeison Arsitizábal ima pravo na život jer je čovjek, zar ne?

Njihova majka ih je pokušala smiriti i utješiti, poljubiti ih za rastanak, ali ju je drugi policajac povukao na stranu.

“Za to je sada prekasno!”, policajac je viknuo. I samo u jednom trenutku i policija i djeca – su nestali.

Javne škole i školovanje kod kuće

Bračni par Wunderlich je upravo tada shvatio koliko malo pravo imaju roditelji u gradu Darmstadtu, u Njemačkoj.

Dirk i Petra su htjeli samo najbolje za svoju djecu. Kod kuće su mogli naglasiti aspekte učenja za koje su smatrali da će ih njihova djeca najviše cijeniti…i mogli su utemeljiti to učenje na dubokoj kršćanskoj vjeri. To nije bilo nešto što bi njemačke javne škole mogle ponuditi obitelji.

Uskoro je bračni par Wunderlich shvatio kako njemački službenici neće poduprijeti njihovu odluku.

Službeno, država je potpisala nekoliko međunarodnih ugovora o ljudskim pravima koja izričito štite prava roditelja o odgoju njihove djece. Neslužbeno, država je odbila opciju školovanja kod kuće kao moguću opciju te ju je izjednačila sa zlostavljanjem. U zadnjih par godina, roditelji koji su pokušali zaobići vladine prigovore obrazovanju kod kuće je naišla na istu vrstu napada kao i obitelj Wunderlich.

70 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima: Ona vrijedi i za Maggie, zar ne?

Unatoč ovim očitim prekršajima međunarodnih ugovora, njemački sud je presudio u korist države.

Briga bračnog para Wunderlich oko obrazovanja djece im je bila toliko važna da su se morali seliti nekoliko puta u druge gradove unutar Europe, tražeći mjesto koje je prihvatljivije za školovanje kod kuće. Nakon nekoliko godina su se vratili u Njemačku, nadajući se da će vlada biti manje neprijateljski raspoložena nego prije.

Racija vlasti

Međutim, nije bila. Zapravo, protivljenje države podučavanju kod kuće je i dalje bilo toliko da su lokalne vlasti zaplijenile putovnice cijele obitelji kako se ne bi mogli opet preseliti. Očito je da je njemačka vlada htjela poručiti tko ima zadnju riječ u odgoju djece u obitelji Wunderlich.

Opiranje stavovima vlade je bio riskantan potez. Ipak, Dirk i Petra su osjećali da su trebali pokušati. Potiho su pripremali podučavanje svoju djecu kod kuće. Dok još predavanja nisu ni počela, jutarna racija vlasti ne samo da je prekinula njihovu kućnu učionicu, nego je prekinuo i bilo kakav kontakt s njihovom djecom.

Nakon nekog vremena, djeca su vraćena bračnom paru Wunderlich, kojima je dodijeljeno djelomično skrbništvo pod uvjetom da idu u javnu školu.

70 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima: Ona vrijedi i za Jacka Phillipsa, zar ne?

U Njemačkoj, jedno od najosnovnijih ljudskih prava – pravo roditelja da preuzmu odgovornost za osnovni razvoj vlastite djece i da im prenesu ono u što vjeruju i vrijednosti – je nadvladana odlukom državnih službenika da odgoje generaciju djece u školama koja dijele ista politička razmišljanja i pogled na svijet.

Međunarodni ugovori štite prava roditelja

“Pravo roditelja da usmjeravaju odgoj vlastite djecu je osnovno pravo zaštićeno u svim glavnim međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima”, tvrdi Robert Clarke, direktor zagovaranja za Europu, za ADF International. Clarke je savjetnik za obitelj Wunderlich, koji se suprotstavio Njemačkoj na Europskom sudu za ljudska prava. Udruga za legalnu obranu podučavanja kod kuće – HSLDA – također je poduprla slučaj.

“Njemačka je potpisala ove međunarodne ugovore, no nastavlja ignorirati svoje obveze – što ima vrlo teške posljedice”, tvrdi Clarke.

“Petra i Dirk su samo koristili svoje roditeljsko pravo da odgajaju svoju djecu u skladu sa svojim filozofskim i vjerskim uvjerenjima”, nastavlja Clarke, “nešto za što su smatrali da mogu bolje napraviti u kućnom okruženju. To je ozbiljna stvar kad se država miješa u vezu između roditelja i djeteta – država to možete činiti samo slučaju kada postoji stvarna rizik od ozbiljne štete za djecu”.

70 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima: Pripadnicima indijskih kasta i danas se ne priznaju ljudska prava

Najveću štetu su, zasada, nanijeli samo njemački službenici.

“Naš izbor je da školujemo djecu kod kuće, jer vjerujemo da je to najbolje okruženje da uče i napreduju”, tvrdi Dirk. Ali vladin odgovor je donio i druge lekcije i dojmove. “Naša najmlađa kćer je imala samo četiri godine kad su službenici upali u naš dom”, kaže Dirk. “nije mogla prestati plakati 11 dana. Njezina starija sestra se nije nasmijala nijednom od tog incidenta.”

 

Što se njih tiče, njemački službenici su javno objavili zašto je podučavanje kod kuće toliko loše da su izvršili upad u kuću, terorizirali i razdvojili obitelj, te ih prisilili na višegodišnji spor na sudu kako bi branili njihovo najosnovnije ljudsko pravo.

Bilo je važno, tvrde službenici, da se djeca obitelji Wunderlich nauče ‘nositi s onima koji razmišljaju drugačije’.

Clarke tvrdi da je to “nesavjesno”, i da “oni koji su su odgovorni u ovoj situaciji, moraju odgovarati pred Europskim sudom za ljudska prava”. Također tvrdi da se pravo roditelja na podučavanje kod kuće treba poštovati, a ADF International će se zajedno HSLDA izboriti da ova važna sloboda ne bude marginalizirana.

Europski sud za ljudska prava je odlučio proučiti slučaj obitelji Wunderlich kako bi provjerio je li njemački sud prekršio njihovo pravo kao obitelji  koje je zaštićeno člankom 8 Europske Konvencije o ljudskim pravima. Ovo je slučaj sa dalekosežnim posljedicama za roditeljska prava svih 800 milijuna europskih građana za koje je taj Sud nadležan.

U međuvrmeenu, Njemačka i dalje kažnjava one koji podučavaju djecu kod kuće.

Hoćete li nam se pridružiti?

Povodom 70. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima koja je potpisana 1948. Godine na Glavnoj skupštini UN-a, organizacija ADF International iznova potvrđuje temeljno razumijevanje da ljudska prava počivaju na urođenom dostojanstvu svake osobe.

Članak 26 Opće deklaracije posebno se odnosi na prava koja su narušili njemačke vlasti –  potpisnici Opće deklaracije o ljudskim pravima – u njihovom tretiranju obitelji Wunderlich. Ali ovi roditelji i djeca su ljudi, zar ne?

Pridružite nam se danas u promicanju i zaštiti Vaših temeljnih sloboda.

Dajte svoj glas potpisivanjem Ženevske izjave o ljudskim pravima na www.ImHumanRight.org]

Izvor: narod.hr

Foto: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža