66-godišnjem Škotu zabranili da daruje krv jer je odbio odgovoriti na pitanje je li trudan
23. lipnja 2022.

Tijekom gotovo 50 godina, 66-godišnji Škot Leslie Sinclair, redovni darivatelj krvi, donirao je oko 60 litara krvi. No, tijekom posljednjeg pokušaja darivanja krvi, Sinclair je odbijen jer je odbio odgovoriti na pitanje iz upitnika koje je glasilo: Jeste li trudni?

Gospodinu Sinclairu, 66, rečeno je da ispuni obrazac u kojem se pita čeka li dijete ili je bio trudan u posljednjih šest mjeseci, javlja britanski Daily mail.

Kada se požalio da ovo pitanje nije primjenjivo na njega s obzirom na to da je muškarac u svojim 60-im godinama i da na njega ne bi trebao odgovarati, osoblje klinike reklo mu je da ne mogu prihvatiti njegovu krv iako je broj darivatelji krvi drastično pao tijekom pandemije.

‘Promicanje inkluzivnosti’

No, potencijalni darivatelji krvi u svrhu ‘promicanja inkluzivnosti’ moraju odgovoriti na neka pitanja iz upitnika poput pitanja o trudnoći i za muškarce.

Otac dvoje djece iz Stirlinga u središnjoj Škotskoj, izjavio je: ‘Ljut sam jer dajem krv od svoje 18. godine i redovito dolazim. Uvijek postoji obrazac koji treba ispuniti i to je u redu – oni obično pitaju o zdravstvenim stanjima ili bolestima – i očito je to zato što krv mora biti sigurna. Ovoga puta pojavilo se pitanje koje prije nisam vidio: ‘Jeste li trudni ili ste bili u posljednjih šest mjeseci?’ što je zahtijevalo odgovor da ili ne’.

>Visokopozicionirani transseksualac u američkom Ministarstvu zdravstva proglašen ženom godine

>(Trans)rodna ideologija: Zbog indoktrinacije čak 150.000 mladih u SAD-u misli da su rođeni u ‘krivom tijelu’

>Francuska nastavlja udovoljavati željama LGBT lobija: Roditelji ne smiju poticati djecu da prigrle svoj spol inače slijedi kazna?!

> Plivačica u suzama: Muškarac koji se predstavlja kao žena izbacio je iz utrke

Ukazao je osoblju da je nemoguće da bude trudan, no rečeno mu je da mora odgovoriti, a u protivnom ne može darivati krv.

‘Rekao sam im da je to glupo i da ako moram otići, neću se vratiti i to je bilo to. Sjeo sam na bicikl i odvezao se. To je besmisleno i ljuti me jer postoje ranjivi ljudi koji čekaju krv, uključujući djecu kojima je očajnički potrebna pomoć. Ali uskraćena im je moja krv zbog obveze da odgovorim na pitanje na koje se nikako ne može odgovoriti’, jednostavno je opisao ovu besmislenu situaciju.

Marc Turner, ravnatelj škotskog centra za transfuziju rekao je komentirajući ovaj slučaj: ‘Cijenimo podršku svake naše donatorske zajednice i zahvaljujemo gospodinu Sinclairu na njegovoj predanosti tijekom dugog niza godina. Iako je trudnoća samo relevantno pitanje za one čiji je biološki spol ili spol dodijeljen pri rođenju ženski, spol dodijeljen pri rođenju nije uvijek vizualno jasan osoblju.

Kao javno tijelo svjesni smo promjena u društvu oko toga kako se takva pitanja mogu postavljati bez diskriminacije i dužni smo promicati inkluzivnost – stoga se svim donatorima sada postavljaju ista pitanja’, kazao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Daily mail

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža