Željka Markić o ostavci Stiera, promjeni izbornog zakona i napadu na Janicu Kostelić
19. lipnja 2017.

Predsjednica udruge U ime obitelji, dr. Željka Markić, gostovala je u emisiji RTL danas gdje je komentirala ostavku Davora Ive Stiera i verbalni napad na Janicu Kostelić.

Na upit je li je iznenadila ostavka dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera, dr. Markić je odgovorila:

“Na neki način me nije iznenadila odluka zbog toga što mislim da ovo što je gospodin Stier naveo da planira raditi, a to je posvetiti se radu s članstvom u HDZ-u, promovirati ono što je obećao zajedno s gospodinom Plenkovićem kada su došli na vlast, nakon gospodina Karamarka, a to je bila demokratizacija stranke, borba protiv korupcije i ovo što je naveo ‘jedan čovjek jedan glas’. Njemu je stranka važna, važni su mu ljudi, građani, demokracija i ovo je jedna logična odluka.”, rekla je dr. Markić.

Ovo što navodite, hoće li to sada biti u suprotnosti s onim što radi i želi Andrej Plenković?, upitala je voditeljica.

“Ja to zbilja ne znam. Ono što znam jest da je gospodin Plenković zajedno s gospodinom Vrdoljakom prevario dvije skupine birača, a to su oni koji dva puta u godinu dana nisu dali povratak SDP-a i HNS-a na vlast, dakle oni koji su rekli da ih više ne žele nakon četiri godine, najvećim djelom radi korupcije, nesposobnosti i nametanja ideologije kojom smo svjedočili u četiri godine njihove vlasti. Prema tome, ti birači su ostali, kroz ovu koaliciju koja je nametnuta, prikraćeni za demokratsko pravo da imaju svoje predstavnike. Isto tako i biračima lijeve koalicije, ljudima koji ne bi glasali za HDZ, HNS je ojačao HDZ. To je problem jednog suženog prostora demokracije”, odgovorila je dr. Željka Markić.

Promjena izbornog zakona koju je predložila udruga U ime obitelji, a koju su, kako je rekla voditeljica, minirali i lijevi i desni, uopće ne bi omogućavala da se male stranke skrivaju pod kišobranom velikih. Neke uopće ne bi bile danas žive, komentirala je voditeljica upitavši o zakonu.

“Mi smo skupili 370 000 potpisa za promjenu izbornog sustava koji bi omogućio veća odlučivanja birača, izravniju odgovornost saborskih zastupnika ljudima koje oni predstavljaju, koji im daju vlast, a ne šefovima stranaka. Tada bi se teško dogodila ova situacija da vi imate u Saboru da svi dignu ruku znajući da jedan dio tijela bi bio protiv toga.” rekla je dr. Markić i nastavila: “Mi smo tražili promjenu izbornog sustava kroz referendum, zaustavili su je HDZ, HNS i SDP tvrdeći da u Hrvatskoj u kojoj je tada bilo 3 i pol milijuna punoljetnih osoba ima 4,1 milijun birača. Mislim da smo mi uspjeli nešto postići. Dobili smo barem jedan preferencijalni glas na izborima s pragom i mi ćemo se nastaviti angažirati oko toga.”, rekla je dr. Markić.

Željka Markić komentirala je i nedavni verbalni napad na Janicu Kostelić.

Postavilo se pitanje kako bi sve završilo da je na njezinom mjestu bio anonimni građanin.

“Smatram da je to neprihvatljivo, da tri žene koje sjede u autu u trajektu okruži skupina od 12 mladića, muškaraca i da se deru, da psuju i da im prijete, to je neprihvatljivo. Mi kao društvo moramo priznati da u Hrvatskoj ne vrijedi isti kriterij, niti za vrijeđanja niti za kažnjavanja i to je ono što je nedopustivo i što najviše smeta. Mi smo sad čuli gospodina Ostojića gdje moralizira, a on je prvi, koristeći svoju ministarsku funkciju, vrijeđao Anicu Kovač nazivajući je misicom i omalovažavao je. Politika je ta koja je unijela neprijateljski, omalovažavajući i dehumanizirajući jezik prema neistomišljenicima. Bivši ministar Matić se žalio, a ja dobivam neprimjerene poruke, prijeteće poruke koje uredno prijavljujem policiji i nitko nije uhićen zbog toga jer sam aktivna u civilnom društvu i jer neki ne dijele moj svjetonazor. To je neprihvatljivo i to treba mijenjati.”, odgovorila je dr. Markić.

A što kažete na ovu usporedbu s gospođom Rakić?, upitala je voditeljica aludirajući na primjer koji je iznio bivši ministar branitelja Predrag Matić rekavši: “Kada je čopor ili horda ljudi dolazila pred ured gospođe Mirjane Rakić i kada se izrazila još gorim rječnikom i kada joj je donijela četničku kapu na stol, tada nitko nije reagirao.”

“Da se gospođa Rakić našla u istim okolnostima kao gospođa Kostelić ja bih za nju tražila istu zaštitu kao i za gospođu Kostelić, ali nije. Ona je pozvala prosvjednike da uđu u njezin prostor, policija je bila na samom skupu koji je prijavljen i ona je bila mnogo zaštićenija nego gospođa Kostelić i njezine dvije kolegice u autu i na toj rivi. Mislim da treba poslati jasnu poruku, lijevi i desni, tko god, da je takvo ponašanje, seksističko i uvredljivo prema ženama ili muškarcima u Hrvatskoj neprihvatljivo.”, zaključila je dr. Željka Markić.

 Izvor: narod.hr
Foto: snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža