27. travnja 2017.

Europske zemlje su, za razliku od Hrvatske, ozbiljno shvatile pad nataliteta i broja novorođene djece pa intenzivno provode različite kratkoročne i dugoročne mjere za povećanje broja novorođene djece. Danska je pronašla jedan od načina kako brzo povećati broj novorođene djece.

Zabavna reklamna kampanja, pokrenuta prije devet mjeseci, bila je pun pogodak za dansku pronatalitetnu politiku. Zemlju sada čeka baby boom u ljetnim mjesecima. U razdoblju od lipnja do kolovoza trebalo bi biti rođeno 16.200 beba, što je 1.200 više od prošle godine!

„Nikad nisam doživjela ovakav porast, čitav svoj radni vijek. Uobičajeno je da po ljeti ima više porođaja nego po zimi, ali ovakav porast me čudi“, kaže Ann Fogsgaard, koja radi kao primalja već 30 godina.

Sve je započelo sa simpatičnom reklamom agencije Spies Travel pod sloganima „dajmo svijetu više djece“ i „učini to za mamu“. Glavni grad Kopenhagen imao je malo ozbiljniji pristup, aludirajući u svojim reklamama na to da „nećete dovijeka biti plodni, biološki sat polako ističe“.

„Vjerojatno se ne može povećanje broja poroda pripisati našoj kampanji, ali sigurni smo da je pridonijela jednim dijelom, radi čega nam je vrlo drago“, kaže zamjenica gradonačelnika zadužena za zdravstvo, Ninna Thomsen, dodajući kako je bila iznenađena time što se istovremeno pojavilo toliko različitih kampanja sa sličnim porukoma.

Danska je jedna od zemalja gdje se ljudi vole zabavljati  – problem je što mladi žele imati djecu kasnije u životu, a samim time i manje djece.

Ali trud i široka reklamna kampanja se isplatila! Danci će imati povećanje od čak 14% novorođene djece ovog ljeta u odnosu na prošlu godinu. Nacionalni ured za statistiku kaže kako je već u prvom tromjesečju ove godine rođeno 1.000 djece više u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.

Godišnji broj novorođenih mogao bi prijeći 60.000 po prvi put nakon šest godina.

Godine 2010. prosječna starost novopečenih roditelja bila je 29.1 godina, čitavih pet godina više od prosjeka u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, piše tribun.hr

Izvor: narod.hr/tribun.hr

Foto: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža