347 promatrača udruge “U ime obitelji” promatrat će izbore, a bit će otvoren i ‘call centar’ za prijavu nepravilnosti
9. rujna 2016.

Članovi Udruge “U ime obitelji”, njih 347, bit će promatrači na nedjeljnim parlamentarnim izborima na svim razinama od biračkih odbora, izbornih mjesta, Državnog izbornog povjerenstva i Apisa, izvijestila je u četvrtak nacionalna koordinatorica udruge za promatranje izbora Natalija Kanački.

Ovo je četvrti puta da udruga sudjeluje u civilnom nadzoru izbora i referenduma, rekla je Kanački ističući da to građanima ulijeva povjerenje da će izborni postupci biti transparentni i zakoniti. Također je izvijestila da će u nedjelju u udruzi biti otvoren i call centar te da će građani na broj 01 7999 730 moći prijaviti bilo koju nepravilnost koju su doživjeli ili uočili na izbornom mjestu ili drugdje vezano za izborni proces.

Novost je da ćemo na ovim izborima imati promatrače i u Apisu u kojem se obrađuju izborni podaci, a čiji se rad problematizirao nakon prošlih parlamentarnih izbora. Generalna proba promatranja u Apisu u kojoj će sudjelovati naši inženjeri bit će u petak, najavila je.

Dodala je da od HRT-a očekuju nepristrano medijsko izvještavanje. Podsjetila je da su na prošlim izborima za razliku od GONG-a imali svoje promatrače, ali da je GONG unatoč tome, imao 30 puta veću medijsku pojavnost nego Udruga “U ime obitelji”.

Ponovo upozoravamo na kršenje ustavnih prava birača u BiH kojima je omogućeno glasovati u samo četiri grada na 33 mjesta. Podsjetila je da su 2010. mogli glasovali na 144 mjesta u 33 grada. Svi hrvatski državljani po hrvatskom Ustavu moraju imati jednaka prava, istaknula je.

Ivan Munjin i Ana Balen pozvali su novi saziv Hrvatskoga sabora da promijene izborne zakone, otklone te i ostale nepravilnosti te da se konačno utvrdi točan broj u registru birača u kojemu je, prema procjeni demografa koji su napravili analizu, još uvijek oko 200.000 više nego ih stvarno ima.

Izvor: narod.hr/h

Foto: U ime obitelji

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža