U ime obitelji

Zašto se Plenkovićeva Vlada uključila u LGBT lobiranja u Poljskoj, a ne štiti hrvatske interese u Crnoj Gori?

Zašto se Plenkovićeva Vlada uključila u LGBT lobiranja u Poljskoj, a ne štiti hrvatske interese u Crnoj Gori?

Pedeset veleposlanika na dužnosti u Poljskoj, među kojima i hrvatski, i predstavnika međunarodnih organizacija objavili su otvoreno pismo podrške LGBT zajednicama u toj zemlji. Vlada Andreja Plenkovića time se uključila u LGBT lobiranja u Poljskoj.

Američko veleposlanstvo u Poljskoj objavilo je otvoreno pismo, a jedan od potpisnika je, suprotno volji hrvatskih birača, i hrvatski veleposlanik Tomislav Vidošević, čovjek koji u Poljskoj predstavlja zemlju u kojoj je 1.prosinca 2013. 66% birača izjasnilo se ZA ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca.

> Zašto Plenković ne želi smijeniti politički postavljenog Goldsteina?

> Zašto Plenković koči smjenu veleposlanika u SAD-u, UK-u, Francuskoj… – koji ne provode državnu politiku?

“Otvoreno pismo veleposlanika Albanije, Argentine, Australije, Austrije, Belgije, Kanade, Hrvatske, Cipra, Češke, Danske, Dominikanske Republike, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Islanda, Indije, Irske, Izraela, Italije, Japan, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Meksiko, Crna Gora, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Norveška, Portugal, San Marino, Srbija, Slovenija, Južna Afrika, Španjolska, Švedska, Švicarska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države i Venezuela, kao i generalni predstavnik Flamanske zajednice i Flamanske regije, generalni delegat Francuske zajednice i Valonske regije, predstavnici Poljske Europske komisije i UNHCR-a, prvi zamjenik ravnatelja / Zamjenik ravnatelja Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a, predstojnik ureda Međunarodne organizacije za migracije i glavni tajnik Zajednice demokracija.

Ovim pismom koordinira veleposlanstvo Kraljevine Belgije u Poljskoj.

Iako se zbog epidemioloških okolnosti Parada jednakosti u Varšavi 2020. godine nije mogla održati na predviđeni datum, izražavamo podršku naporima na podizanju javne svijesti o pitanjima koja utječu na lezbijsku, homoseksualnu, biseksualnu, transrodnu i interspolnu (LGBTI) zajednicu i druge zajednice u Poljskoj koje se suočavaju sa sličnim izazovima.

Također prepoznajemo slične napore u Białystoku, Bielsko – Biała, Częstochowa, Gniezno, Kalisz, Katowice, Kielce, Koszalin, Kraków, Lublin, Łódź, Nowy Sącz, Olsztyn, Opole, Płock, Poznań, Trz, Rzeszówu, Trnu, Rzeszówn , Włocławek, Wrocław i Zielona Góra.

Potvrđujemo da je urođeno dostojanstvo svakog pojedinca izraženo u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Poštivanje ovih temeljnih prava, koja su također sadržana u obvezama OESS-a i obvezama i standardima Vijeća Europe i Europske unije kao zajednice prava i vrijednosti, obvezuje vlade da zaštite sve građane od nasilja i diskriminacije i osiguraju da uživaju jednaka prava mogućnosti.

U tu svrhu, a posebno da bismo zaštitili zajednice kojima je potrebna zaštita od verbalnog i fizičkog zlostavljanja i govora mržnje, moramo zajednički raditi na okruženju nediskriminacije, tolerancije i uzajamnog prihvaćanja.

To uključuje posebno sektore kao što su obrazovanje, zdravstvo, socijalna pitanja, državljanstvo, javna služba i javni dokumenti.

Odajemo počast napornom radu LGBTI i drugih zajednica u Poljskoj i širom svijeta, kao i radu svih onih koji žele osigurati ljudska prava LGBTI i drugim osobama iz zajednica koje se suočavaju sa sličnim izazovima, te žele zaustaviti diskriminaciju posebno na temelju seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Ljudska su prava univerzalna i svi, uključujući LGBTI osobe, imaju pravo na njihovo puno uživanje.

To je nešto što bi svi trebali podržati”, navodi se u pismu.

Ovim pismom zadire se u pravo Poljske da sama uređuje unutarnja pitanja u svojoj zemlji i ponovno se vrši pritisak na tu zemlju.

> (VIDEO) Izbori u Crnoj Gori: Đukanović izgubio, Hrvati bez mjesta u parlamentu, Krivokapić slavio pobjedu s mitropolitom SPC-a Amfilohijem

> Dr. sc. Feldman za Narod.hr o izborima u Crnoj Gori: ‘Vučić je pravi pobjednik ovih izbora, upitna je proeuropska budućnost zemlje’

Postavlja se pitanje zašto je Vlada Andreja Plenkovića preko veleposlanika Vidoševića ažurna kad su u pitanju LGBT lobiranja u Poljskoj, a nema reakcije kad je u pitanju stanje u Crnoj Gori nakon izbora, na kojima je hrvatska zajednica ostala bez predstavnika, a čiji rezultati dovode u pitanje proeuropsku i prozapadnu budućnost te zemlje? Zašto Plenkovićeva Vlada ne štiti hrvatske interese u Crnoj Gori?

Izvor: narod.hr