U ime obitelji

Zašto je JL u nekim slučajevima pedofilije objavljivao i identitet i fotografije osumnjičenika, a u slučaju Dana Figenwalda nije objavio ništa?

Zašto je JL u nekim slučajevima pedofilije objavljivao i identitet i fotografije osumnjičenika, a u slučaju Dana Figenwalda nije objavio ništa?

Jutarnji list nema usklađenu politiku koja se tiče izvještavanja o slučajevima pedofilije. Imena maloljetnika i osumnjičenih za pedofiliju objavljivana su ako se radi o slučajevima u inozemstvu. Prilikom izvještavanja o slučajevima pedofilije u Hrvatskoj, najčešće stave inicijale te godine osobe. Kod nekih idu u eksplicitne detalje, a kod slučaja sumnje na pedofiliju novinara Dana Figenwalda išli su u gotovo potpunu šutnju.

Sve što su objavili o ovom slučaju (odgovor glavnog urednika Gorana Ogurlića i kolumna Jelene Veljače, ali ne nijedan tekst koji donosi vijest) objavljeno je nakon što je Narod.hr iznio ime i prezime osumnjičenog novinara, iako su u istom razdoblju iznosili detalje o drugim slučajevima.

Nekoliko je načina na koje je JL mogao izvijestiti o ovom slučaju: objaviti o slučaju bez navođenja detalja o osumnjičenom i žrtvi uz način pristupanja istoj, objaviti vijest o slučaju uz navođenje profesije osumnjičenog, objaviti vijest uz inicijale osumnjičenog ili objaviti vijest o osumnjičenom uz ime i fotografiju, kako je to učinio Narod.hr.

Ovo je posebno važno u kontekstu činjenice da se osumnjičeni prilikom javljanja maloljetnici koristio autoritetom rada za medije, spominjući Jutarnji list.

Neobjavljivanje informacija o Danu Figenwaldu kao osumnjičenom za pedofiliju sprječava se informiranje drugih potencijalnih žrtava, ali i odgovornih institucija. Objavom podataka Narod.hr ohrabrio je potencijalne žrtve da prijave svoj slučaj policiji.

> Zbog sumnje na pedofiliju uhićen novinar Jutarnjeg lista Dan Figenwald: Zašto mediji to skrivaju?

> Ogurlić odgovorio: ‘2 tjedna nismo informirali javnost da je novinar JL osumnjičen za pedofiliju – iz obzira prema žrtvi’

Kako je Jutarnji list izvještavao i izvještava o pedofiliji?

Jutarnji list je suprotno tvrdnjama glavnog urednika, izvještavao o seksualnom zlostavljanju, pedofiliji, objavljujući u slučajevima iz inozemstva i identitete i fotografije uz senzacionalističke naslove, no propustili su objaviti vijest o uhićenju Dana Figenwalda zbog sumnje na seksualno iskorištavanje djece.

Samo u zadnjih 10-ak dana objavljeno je nekoliko tekstova o slučajevima pedofilije.

U utorak, 15.rujna objavili su puno ime te fotografiju i detalje slučajeva iz Engleske, uz senzacionalistički naslov “Suđenje pohotnoj nastavnici: ‘Seksala se s 15-godišnjim učenikom u svojoj omiljenoj pozi‘“.

Isti dan kod majke koja je zlostavljala sina – išli su u eksplicitne detalje. U članku naslova “MUČAN SLUČAJ – ‘Majka iz pakla‘ u Splitu dobila gotovo 5 godina zatvora zbog seksualnog napastovanja svog sina”, objavili su način na koji je majka napastovala vlastito maloljetno dijete te su bez uvažavanja dostojanstva žrtve napisali kako su se “prva zlostavljanja događala 2007. i 2008. godine kada je dječaku, unatoč njegovom negodovanju i odgurivanju, skidala odjeću te stavljala njegov spolni organ u usta”.

16. rujna objavili su kako je Vrhovni sud preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Bjelovaru počinitelju Lj. K. profesoru kineziologije koji je bio zaposlen u školama, a proglašen je krivim za četiri kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, jedno djelo spolne zlouporabe djeteta i šest kaznenih djela iskorištavanja djece za pornografiju.

16. rujna objavili su apel policije kako bi se razotkrio psihijatar iz Varaždina. Jutarnji list je naveo imena šefova bolnice, liječnika koji je prijavio ali ne i psihijatra zlostavljača, kojeg su prozvali “pohotnim”.

18. rujna objavili su fotografije i detalje o slučaju pedofila Jeffreya Epsteina, također ne susprežući u izvještavanju od stereotipnih i senzacionalističkih opisa – “na svoj ‘otok grijeha’ na Karibima redovito je dovodio i maloljetne djevojke radi seksualnih igrica”.

Istovremeno kada je Narod.hr prvi put izašao u javnost s pričom o osumnjičenom Danu Figenwaldu, koji se koristio novinarskim autoritetom pisanja za Jutarnji list, dnevnik je objavio vijest o 45-godišnjaku s adresom u Metkoviću koji je pokušao silom odvući djevojčicu (14) iz parka.

U članku objavljenom početkom svibnja ove godine naslova “DVA MJESECA SLAO FOTOGRAFIJE PENISA OSOBI ZA KOJU JE BIO UVJEREN DA JE DJEVOJČICA: Kako je bivši policajac iz Slatine uhvaćen u antipedofilsku mrežu”, naveli su inicijale zlostavljača te godine zlostavljane djevojčice. U članku su priložili i prijepisku eksplicitnog sadržaja.

Foto: Snimka zaslona

Izvijestili su i o slučaju koji je zgrozio Srbiju, a suprotno navodima Ogurlića kako su “posljednje 22 godine Jutarnjeg lista jasno svjedočanstvo o profesionalnosti, etičkim i vjerodostojnim standardima ove redakcije”, ovog puta naveli su i identitet maloljetne žrtve. Uz naslov ‘RADIO MI JE RUŽNE STVARI’ Djevojčica koju je oteo notorni srpski pedofil detaljno opisala devet dana pakla, ali i otkrila kako ju je monstrum oteo, prenijeli su detalje i objavili fotografiju žrtve te zlostavljača.

Na meti Jutarnjeg često su svećenici koje Jutarnji naziva “seksualnim predatorima iz vrha Katoličke crkve”. Iako je kardinal Pelle oslobođen optužbi, Jutarnji je u svibnju 2020. objavio naslov “ZLOČINI KLERA – ISTRAŽNO POVJERENSTVO OBJAVILO ZAKLJUČAK O MOĆNOM KARDINALU PELLU ‘Desetljećima je znao za pedofilske zločine svećenika, ali nije učinio ništa’.

Odgovor glavnog urednika Jutarnjeg lista

Glavni urednik Goran Ogurlić “objasnio” je kako dva tjedna nisu informirali javnost da je njihov novinar osumnjičen za pedofiliju – iz obzira prema žrtvi.

“U svim takvim slučajevima – naročito ako je objekt spolnog nasilja dijete mlađe od 15 godina – Jutarnji list skrupulozno se usteže od objavljivanja bilo kojeg elementa koji bi doveo do identifikacije žrtve, uključujući i identitet osumnjičenog počinitelja, ako je prethodno i na koji način povezan sa žrtvom.”, poručio je Ogurlić.

Uvidom u tražilicu kojeg portal Jutarnjeg nudi, suprotno tvrdnjama glavnog urednika te kolumnistice Veljače, vidljivo je kako su ranije izvještavali o pedofiliji, čak i objavljivali poruke koje je zlostavljač slao maloljetnoj žrtvi te objavljivali identitet žrtve i zlostavljača te kako pritom nisu vodili računa o sekundarnoj viktimizaciji žrtava seksualnog zlostavljanja.

Podsjetimo, Narod.hr poslao upit glavnom uredniku Jutarnjeg lista u kojem smo tražili može li nam potvrditi da je upoznat s informacijom o uhićenju Dana Figenwalda zbog sumnje na seksualno iskorištavanje djece? Je li taj reporter zaposlenik Jutarnjeg lista ili je kao vanjski suradnik pisao “Skijašku patrolu Jutarnjeg lista” za koju je u godinu dana obišao 30 skijališta kako bi ih ocijenio i preporučio čitateljima? Jesu li istinite informacije koje stižu iz redakcije Jutarnjeg lista da je on, kao glavni urednik zabranio objavu ovih informacija važnih za javnost? Koje kriterije gospodin Ogurlić koristi kao glavni urednik Jutarnjeg lista kod odlučivanja o informacijama važnim za javnost – poput ove o sumnji na pedofiliju i u drugim sličnim slučajevima? Na koncu, ako je uistinu zabranio objavu ove informacije u tiskanom i internetskom izdanju Jutarnjeg lista, kako to dovodi u vezu s Kodeksom časti hrvatskih novinara?

Odgovor na mail nismo dobili, no isti je objavljen u Jutarnjem listu.

Veljača o ‘kriterijima za objavu’

Jelena Veljača, kolumnistica Jutarnjeg lista stala je u obranu medija za koji piše, a vezano uz prešućivanje vijesti kako je Dan Figenwald, koji je za list pisao “Skijašku patrolu Jutarnjeg lista”, osumnjičen za pedofiliju. Optužila je Narod.hr za objavu “klikbajt teme” iako je zapravo Jutarnji list taj koji od pedofilije stvara “klikbajt teme”.

“Ovaj navodni dotični, nazovimo ga Navodni (…) navodno je i jednom prilikom pisao nešto o skijanju za upravo ovaj medij koji ja tako dobro poznajem i volim. Postoji stoga priča o tome kako ga “kolege žele zaštititi” (…) NIJE novinar, i pogotovo nije novinar kojeg štitimo, već naprosto navodni zlostavljač.”, napisala je Veljača u svojoj kolumni u kojoj je spomenula i Narod.hr.

“Ni jedan slučaj zlostavljanja ne bi smio koristiti kao poligon za spinove o tome da netko nekoga štiti, a pogotovo ne za daljnji abuse: stavljati bilo čije slike, kolege s naroda točka hr, uz potencijalno osumnjičenog pedofila, izvan je svake pameti. Slučajevi abuziranja maloljetnica nisu i ne smiju biti klikbajt teme.”, poručila je Veljača.

> Veljača objasnila kriterije za informiranje javnosti o osumnjičenima za pedofiliju – kad jesu ili nisu novinari JL

> Nakon objave na Narod.hr-u, javila nam se majka čiju je maloljetnu kćer Dan Figenwald prije 4 godine tražio “hot” fotografije

> Policija kontaktirala redakciju Narod.hr-a kako bi razgovarali s još jednom potencijalnom žrtvom Dana Figenwalda

Što se zna o ovom slučaju?

Zagrebački novinar Figenwald, uhićen je početkom rujna, a putem Facebooka mamio je maloljetnu djevojčicu. Navodno je tražio od nje da se razgoliti, slika i potom mu pošalje fotografiju, a oni bi joj zauzvrat dao novac i još se pohvalio da radi za Jutarnji list. Ona ga je odbila, a on ju je dalje nagovarao.

“S 15 neke cure idu u Milano, a neke se igraju ispred zgrade… Sve zavisi o ambicijama“, napisao je navodno u poruci.

U petak, 4. rujna uhićen je, a zagrebačka policija, ne otkrivajući identitet uhićenog, potvrdila je za Narod.hr da je provedeno kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom.

“Obavještavamo Vas da su policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba“ i kaznenog djela „Povreda djetetovih prava“ na štetu djeteta.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu”, izvijestila nas je policija.

Na Županijskom sudu u Zagrebu dan poslije određen mu je istražni zatvor od mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Tereti ga se za kršenje članka 161. stavka 1. Kaznenoga zakona – mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba za što je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Javila nam se majka čiju je maloljetnu kćer Dan Figenwald prije 4 godine tražio “hot” fotografije

Potaknuta činjenicom da je Narod.hr jedini objavio ime novinara Dana Figenwalda, koji je za Jutarnji list pisao “Skijašku patrolu Jutarnjeg lista”, osumnjičenog za pedofiliju, javila nam se majka djevojke sa sličnom pričom(podaci poznati redakciji) povezanom s istim imenom.

Kako nam je ispričala u razgovoru, njezinu kći osumnjičeni je kontaktirao prije četiri godine, u vrijeme kad je bila maloljetna, nije imala još ni 17 godina, s čime je bio upoznat. Sve se odvilo preko jedne društvene mreže, nudio joj je suradnju i pomoć kako bi uspjela u modelingu, priča nam majka. Dodaje kako je zatim počeo tražiti “hot” fotografije, što je odbila, a uslijedili su i upiti da se nađe s njim, ali bez pratnje. Slično kao i u slučaju za koji je osumnjičen, obećavao joj je kako joj može nešto osigurati kao novinar i također spominjao Jutarnji list, koristeći se tako autoritetom rada za medije, dodaje.

Ističe i kako je priču odlučila iznijeti nakon 4 godine nakon što je u javnost izašlo ime novinara. Ranije je nije iznijela jer je željela, kao i sada, zaštititi svoje dijete. Nakon što je priča o osumnjičenom za pedofiliju dospjela u javnost, kaže, ne bi željela da sve to prođe nekažnjeno.

Policija je nakon našeg članka kontaktirala Narod.hr, povezali smo majku i policiju te je majka djevojke dala iskaz policiji o navedenom slučaju.

Narod.hr, osim što je izvijestio javnost o uhićenju, objavio je pitanje zašto mediji, posebno oni za koje je on radio, čak dva tjedna šute o tome da je uhićen te nemaju obvezu informirati javnost o ovom slučaju, a čine to o brojnim osumnjičenima za najrazličitije druge stvari.

Izvor: narod.hr