U ime obitelji

Zagreb jedini zaustavio trend pada novorođenih – zašto onda Tomašević ukida mjeru roditelj odgojitelj?!

Zagreb jedini zaustavio trend pada novorođenih – zašto onda Tomašević ukida mjeru roditelj odgojitelj?!

Zabrinjavajući demografski trend pokazuje da se u Zagrebu ove godine u školu upisalo oko 200 prvašića manje nego inačeDemografi upozoravaju da se moraju uvesti konkretnije populacijske mjere te dobro osmišljenja politika useljavanja.

> Prof. Akrap o manjem broju prvašića: ‘Pad stanovništva nije ideološki, nego problem opstanka’

> Kojić o Tomaševićevom ‘fiktivnom proračunu’: Ušli su u spiralu zla, bave se samo sami sa sobom

U zagrebačke osnovne škole upisano je 8 014 prvašića, od čega njih 7 680 u redovnim školama kojima je osnivač Grad Zagreb. Kada se ti podatci uspoređuju s prethodnom školskom godinom, 191 učenik manje pohađat će redovnu školu, odnosno 140 ih je manje ukupno.

– To je zabrinjavajuće, ali kada se tome još doda da Hrvatska gubi na godišnjoj razini između 7000 i 9000 učenika osnovnih i srednjih škola, dakle to su djeca koja su sa svojim obiteljima iselila iz Hrvatske, svi ti pokazatelji nam pokazuju silinu iseljavanja, osim toga kada se pridoda nevjerojatan prirodani pad na godišnjoj razini, to mora zabrinuti – govori demograf Stjepan Šterc.

Zagreb je specifičan u odnosu na ostatak zemlje, ljudi se doseljavaju iz manjih sredina zbog posla i boljih prilika pa trend broja stanovnika čak i raste, no to ne znači da možemo biti zadovoljni.

– Zagreb privlači stanovništvo cijele Hrvatske, ali ta centralizacija prazni ostale dijelove Hrvatske – kaže Šterc.

Ovaj demograf još je jednom kritizirao odluku o obustavi mjere roditelj-odgojitelj i argumente vladajućih u Gradu, da se zbog te skupe mjere nije rodio veći broj djece:

– Oni misle da ništa nije napravljeno, oni misle da se trebao roditi veći broj djece. Zašto ne pokažu parametre? Kad imaš izrazito negativane trendove prirodnog pada, već zaustavljanje pada je izuzetno pozitivan korak.

Šterc dodaje da je Zagreb jedini uspio zaustaviti trend pada broja novorođenih u odnosu na druge velike gradove, što se mora uzeti kao pozitivan podatak. Državi poručuje da odmah uvede konkretniju populacijsku politiku koja potiče rađanje, ali i model za useljevanje stanovništva. – donosi HRT.

> Dr. Markić o Tomaševićevom ukidanju mjere roditelj odgojitelj: On se obračunava s korupcijom – ukida mjeru koja s korupcijom nema nikakve veze

Podsjećamo, riječ je o mjeri kojom je Grad Zagreb nudio naknadu nezaposlenim roditeljima troje ili više djece od kojih najmlađe još nije krenulo u školu. Oni koji su odlučili koristiti mjeru imali su pravo na mjesečnu novčanu pomoć u iznosu od 65 posto prosječne bruto plaće u Zagrebu za prvih osam mjeseci prethodne godine. Riječ je o mjeri kojoj je cilj bio povećati trend broja trećerođene djece.

Mjera je uvedena tijekom mandata bivšeg gradonačelnika Milana Bandića u rujnu 2016. godine, a ukinuta je 6. rujna ove godine od novoizabrane ekstremno lijeve gradske vlasti s Tomislavom Tomaševićem na čelu.

Zbog te je pozitivne demografske mjere 19. studenog 2019. godine Grad Zagreb bio proglašen jednim od sedam prvih europskih gradova prijatelja obitelji. – istaknula je u priopćenju udruga Obitelji 3plus.

“Tomašević je hrabro ušao u obračun s korupcijom tako da najavljuje ukidanje one mjere – koja baš s korupcijom nema nikakve veze”, napisala je na svom Facebook profilu dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji kao komentar na najavu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o ukidanju mjere roditelj odgojitelj.

– “Ako postoji trošenje javnog novca koje u Zagrebu nije povezano s pogodovanjem i korupcijom – onda je to sigurno mjera roditelj-odgojitelj. Bez pogodovanja prijateljima, kumovima, interesnim grupama, zubarima ili donatorima. Mogućnost da uz naknadu doma odgajaju svoju djecu ( od 3. djeteta na dalje) danas koristi 5, 338 osoba, kriteriji za stjecanje statusa roditelja-odgojitelja su jasni i dostupni svim građanima Zagreba na isti način.” – dodala je Dr.Markić.

> U Gradskoj skupštini nakon rasprave izglasano: Od 6. rujna ukida se mjera roditelj odgojitelj

> Zagrebački SDP podržava Tomaševića u ukidanju mjere roditelj odgojitelj

> Roditelji koji sada očekuju 3. dijete nemaju pravo sudjelovanja u mjeri roditelj-odgojitelj koju ukida lijeva vlast u Zagrebu

Igor Peternel naglasio je kako se Domovinski pokret protivi ukidanju te mjere.

– U zemlji u kojoj se navodno zalažemo za demografske mjere, u kojoj demografiju smatramo jednim od vitalnih problema za društvo, ne možemo si dozvoliti ukidanje mjere koja daje rezultate – poručio je istaknuvši kako se lani 28 posto više obitelji odlučilo za treće dijete zbog ove mjere.

– Ova je jedna od vrlo rijetkih mjera koja je za vrijeme bivšeg gradonačelnika bila vrlo transparentna. Mjera je to koja financijski vrednuje i ženu i njen rad kod kuće te čudi da i feministkinje, koje su okupljene oko Možemo, ne podržavaju tu mjeru – rekao je.

Izvor: narod.hr/hrt