Zagreb: Hod za život u subotu 14. 5. 2022. u 11 sati ispred HNK: Život je zakon!
12. svibnja 2022.

U ovu subotu, 14. svibnja, održava se sedmi po redu Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Zagrepčani će se u subotu u 11 sati okupiti kod HNK, na Trgu Republike Hrvatske i pod geslom Život je zakon! hodati za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca, cijele obitelji. Miroljubivim hodom kroz naš grad, opet će se radosno i uz pjesmu, poslati važna poruka da je svaki život važan. U organizaciji 7. Hoda za život u Zagrebu sudjeluje nekoliko stotina volontera. Svima njima zahvaljujemo, bez njihova nesebičnog rada Hod za život ne bi bio ovakav veliki događaj, rekla je studentica Kristina Kolovrat, članica organizacijskog tima Hoda za život Zagreb.

„Četiri medicinska fakulteta u RH su na pitanje Ustavnog suda kad započinje ljudski život odgovorila – začećem. Svaka žena ima pravo na točne informacije o razvoju svog djeteta i posljedicama pobačaja. Djetetovo srce kuca već 18. dan od začeća, do 8. tjedna svi su tjelesni organi formirani, s 10 tjedana dijete ima isti onaj otisak prsta koji će ga tijekom cijeloga života nepogrešivo razlikovati od preostalih 7 milijardi ljudi na Zemlji.  S 12 tjedna dijete se smiješi, od najranije dobi nerođeno dijete osjeća bol“, podsjetila je Kolovrat.

> Pogledajte Hod za život u Varaždinu, Vinkovcima i Slavonskom Brodu Život je zakon!

‘Pravo na priziv savjesti proizlazi iz slobode savjesti’

Luka Holjevac, ekonomist i poduzetnik zahvalio je svim liječnicima, medicinski sestrama i farmaceutima koji se koriste prizivom savjesti da bi zaštitili oba pacijenta o kojima su dužni brinuti se – i majku i nerođeno dijete.

„Priziv savjesti ili prigovor savjesti odluka je pojedinca da odbije izvršiti neku obvezu koju mu nameće pravni sustav. Pravo na priziv savjesti proizlazi iz slobode savjesti, koja je zajamčena člankom 18. Opće deklaracije o pravima čovjeka i Ustavom Republike Hrvatske“, naglasio je Holjevac.

Iskustva liječnika i majke

Andreja Duvančić, članica Nacionalne koordinacije Hoda za život Hrvatska i organizacijskog tima za Zagreb, najavila je da će se zastave Hoda za život sutra zavijoriti na 60-ak jarbola u Zagrebu ovaj četvrtak i tijekom cijelog sljedećeg tjedna. Najavila je da će povorka života hodati od HNK kroz Frankopansku, Ilicom do Trga bana Josipa Jelčića, zatim Praškom ulicom do Zrinjevca. Rekla je da će svima poznati pro life autobus puštati odličnu glazbu, a pjevači s gitarama stvarati super atmosferu. Najavila je i da će građani na Zrinjevcu čuti liječnika koji se koristi prizivom savjesti i majku koja je u 6. mjesecu trudnoće doznala da je njezino nerođeno dijete teško bolesno.

„Hod za život zalaže se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji. Prošlu smo subotu hodali u Varaždinu i Vinkovcima, zatim u Slavonskom Brodu, ove subote hodat će se u Zagrebu, a svake iduće subote u svibnju i dvije subote u lipnju hodat će se u Splitu, Imotskom, Zadru, Pločama, Sisku, Osijeku i Rijeci, dakle ukupno 11 gradova Lijepe Naše. Svi mi hodamo potaknuti ljubavlju prema nerođenom djetetu i njegovoj majci, okupljeni oko znanstvene činjenice da čovjekov život započinje začećem“, naglasila je Andreja Duvančić, i sama trudnica.

‘Neprihvatljivo nam je da se bolesne i slabe označava kao manje vrijedne’

Mi koji živimo u demokraciji suodgovorni smo za zakone i za odnos društva prema najranjivijima, prema bolesnimaNeprihvatljivo nam je da se bolesne i slabe u našem društvu označava kao manje vrijedne. Trudnice i majke male djece su najdiskriminiranija skupina u Hrvatskoj kad se govori o radnim pravima“, podsjetila je Duvančić.

„Veselimo se ovogodišnjem Hodu za život, jer će gradom Zagrebom u ozračju radosti i veselja hodati djeca, mladi, obitelji, naši djedovi i bake da bi poslali jasnu poruku da nam je svaki život važan! I da život svakog čovjeka trebamo štitit od početka, do kraja, od začeća do prirodne smrti. Tako stvaramo optimizam u našem gradu, u svakom gradu, potičemo aktualnu vlast da ulaže u mlade, u obitelji, u obrazovanje i radna mjesta, da omogući majkama fleksibilnije radno vrijeme, a svim ljudima koji žele imati djecu/obitelj da to mogu imati uz konkretne društvene i ekonomske poticaje“, zaključila je Andreja Duvančić.

Loader

Hrvatska u svibnju hoda za život, obitelj i Hrvatsku – sljedeće subote veliki Hod za život u Zagrebu!

Hod za život, obitelj i Hrvatsku miroljubivi je hod građana koji u radosti i veselju hodaju za zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

Od tada raste i broj gradova i broj građana koji hodaju za zakonsku, društvenu, ekonomsku i svaku drugu zaštitu života od začeća.

> Dr. Markić: Zakon štiti život – on je razlika između toga hoće li netko imati priliku živjeti jedan predivan život ili neće
> Hod za život zatražio od DORH-a zaštitu zaposlenika Zagreba od stranke Možemo zbog moguće diskriminacije

Sljedeći Hod za život održava se u Zagrebu.

Zagrepčani će hodati u subotu, 14. svibnja. Hod za život održava se u Splitu i Imotskom 21. svibnja, zatim u Zadru i Pločama 28. svibnja te u Sisku i Osijeku 11. lipnja 2022.

Zagreb

Datum: subota, 14.5.2022.
Okupljanje: Trg Republike Hrvatske (HNK), 11.00 sati
Ruta: Trg Republike Hrvatske (HNK) – Frankopanska ulica – Ilica – Praška ulica – Zrinjevac

Imotski

Datum: subota, 21.5.2022.
Okupljanje: Trg dr. Franje Tuđmana, 10.30 sati
Ruta: Trg dr. Franje Tuđmana – Ulica Nikole Šubića Zrinskog – Ulica kralja Zvonimira – Šetalište Stjepana Radića – Trg Matice Hrvatske.

Split

Datum: subota, 21.5.2022.
Vrijeme: Riva, 10 sati
Ruta: Riva – Trg dr. Franje Tuđmana – Trumbićeva obala – Obala kneza Branimira – park Zvončac

Zadar

Datum: subota, 28.5.2022.
Okupljanje: Perivoj Hrvatskih Redarstvenika, 10 sati
Ruta: Perivoj Hrvatskih Redarstvenika – Obala kneza Branimira – Gradski most – Narodni trg – Široka ulica – Forum

Ploče

Datum: subota, 28.5.2022.
Okupljanje: Crkva Kraljice neba i zemlje, 10.30 sati
Ruta: Crkva Kraljice neba i zemlje – Riva sve do trajektnog pristaništa – Obala Neretljanskih Gusara – Ulica Vladimira Nazora – Obala Dr. Franje Tuđmana – Crkva Kraljice neba i zemlje

Sisak

Datum: subota, 11.6.2022.
Okupljanje: Sisački robni centar (SRCE), 10.30 sati
Ruta: Sisački robni centar (kod SRCA) – Šetnica Slave Striegla – ulica Trg bana Josipa Jelačića – Veliki Kaptol

Osijek

Datum: subota, 11.6.2022.
Okupljanje: Park kralja Držislava, 11 sati
Ruta: Park Kralja Držislava – Ulica Europske Avenije – Kapucinska ulica – Trg Ante Starčevića

Rijeka

Datum: subota, 25.6.2022.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža