U ime obitelji

Visoki upravni sud u ponedjeljak odlučuje o zakonitosti Tomaševićeva ukidanja mjere roditelj odgojitelj

Visoki upravni sud u ponedjeljak odlučuje o zakonitosti Tomaševićeva ukidanja mjere roditelj odgojitelj

Jako nam je drago da je Visoki upravni sud reagirao brzo prepoznajući važnost njihova odlučivanja za više od 5800 obitelji u gradu Zagrebu koje se brinu o više od 20.000 djece, od toga oko 6000 njih vrtićke dobi. Nadamo se da će Sud pružiti zaštitu svim ovim obiteljima od samovolje i nezakonitog postupanja gradonačelnika Tomislava Tomaševića“, komentirala je za Narod.hr dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji, vijest da je na Dnevni red Vijeća za ocjenu zakonitosti, na Visokom upravnom sudu RH, uvršten predmet Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO), predan u siječnju ove godine.

Sjednica Vijeća održat će se 25. travnja 2022.

Točka I. Dnevnog reda predmeti su sa zahtjevom za ocjenom i traženjem poništenja izglasanog akta, a radi se o Odluci o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja. Riječ je, podsjećamo, o uspješnoj demografskoj mjeri koja je u kratkom vremenu od samo pet godina postigla izniman uspjeh, a nezakonito ju je ukinula nova zagrebačka lijeva vlast Tomislava Tomaševića.

> Ispitivanje UiO: Čak 61 % roditelja odgojitelja dalo je otkaz, a njih 40 % u tijeku mjere rodilo je još barem jedno dijete

> UiO: Tomašević je kao nasilnik koji vas istjera iz stana, a onda šalje pismo s pitanjem – imate li dovoljno primanja za podstanarstvo

> Berbić Lacko (HURO): ‘Očekujemo da sud u kratkom vremenu donese odluku’

> Stručnjak za upravno pravo: Tomašević nije smio ukinuti naknade roditeljima odgojiteljima

U ime roditelja odgojitelja U ime obitelji predala podnesak Visokom upravnom sudu

“Time U ime obitelji potiče sada već treću državnu instituciju da izvršava svoje zakonske obveze. I to brzo, jasno i odvažno“, istaknuo je odvjetnik Karlo Novosel, član upravnog odbora udruge U ime obitelji na konferenciji za medije pred Visokim upravnim sudom u Zagrebu krajem siječnja kada je u ime roditelja odgojitelja U ime obitelji predala podnesak Visokom upravnom sudu.

U ime obitelji već je potaknula Ministarstvo pravosuđa i uprave i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da provedu nadzor zakonitosti Odluke kojom je gradonačelnik Grada Zagreba, odnosno Gradska skupština Grada Zagreba „uvukla ruku u džep” maloljetne djece i roditelja koji se o njima skrbe, kršeći zakone Republike Hrvatske.

Dva glavna elementa protuustavnosti i protuzakonitosti Tomaševićeve odluke

“Postoje dva glavna elementa protuustavnosti i protuzakonitosti Odluke gradonačelnika Tomaševića i njegove političke grupacije. Prvo je ukidanje prava na mjeru roditelj odgojitelj za sve one korisnike čije dijete navršava 7 godina života, a drugo smanjivanje novčane naknade za sve ostale korisnike na svega 1000 kuna”, istaknuo je odvjetnički vježbenik Luka Mlinarić.

„Oba navedena elementa u potpunosti su protivna Ustavu, zakonu i relevantnoj praksi samog Visokoga upravnog suda, Ustavnog suda te Europskog suda za ljudska prava, a što je sve detaljno elaborirano našim podneskom“, objasnio je Mlinarić.

„Ukratko, ukidanjem mjere za sve korisnike čije dijete navršava 7 godina života, a koji su mjeru stekli sukladno Odlukama iz 2016., odnosno 2018. godine te su očekivali istom se mjerom koristiti pod uvjetima pod kojima su je i stekli, direktno se krše stečena prava tih korisnika te se ne uzimaju u obzir njihova legitimna očekivanja. O pitanju zabrane i nedopustivosti zadiranja u stečena prava i legitimna očekivanja korisnika socijalnih prava i Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava zauzimali su jasan stav“, objasnio je Luka Mlinarić.

Financijska sigurnost

Naime, smanjivanjem novčane naknade sa sadašnjih oko 4800 kuna na samo 1000 kuna, a koji iznos zapravo predstavlja osnovni osobni dohodak roditelja odgojitelja, narušava se sama „bit prava“ roditelja odgojitelja, a što je odlučan element koji ustavnosudska praksa određuje za odlučivanje o dopustivosti, odnosno nedopustivosti smanjivanja visine naknade koja proizlazi iz određenog socijalnog prava.

“Bit prava roditelja odgojitelja upravo stjecanje financijske sigurnosti koja omogućuje roditelju koji ostvaruje predmetno pravo da se u potpunosti posveti svojoj roditeljskoj dužnosti odgoja djece te da ista mjera bude poticajna za rađanje trećeg i svakog daljnjeg djeteta u obitelji, a koja bit je nedvojbeno narušena Odlukom gradonačelnika Tomaševića o drastičnom smanjivanju novčane naknade”, naglasili su Novosel i Mlinarić.

Odvjetnik Planinić: “Grad Zagreb nije poštovao Ustav, zakone i sam statut Grada”

Krešimir Planinić, odvjetnik koji zastupa HURO, poziva se i na dosadašnje prakse Ustavnog suda, Europskog suda za ljudska prava, ali i samog Visokog upravnog suda.

“Grad Zagreb nije poštovao Ustav, zakone i sam statut Grada. Tražimo da Visoki upravni sud postupi prema dosadašnjoj praksi i prema onome što stajalište Ustavnog suda govori. 2017. godine je upravo Visoki upravni sud poništio odluku, pojedinačni opći akt koji je donijela jedna općina, a vezano za retroaktivnost”, naglasio je sredinom siječnja.

Ako Visoki upravni sud stane na stranu Grada i ocijeni da je sve u redu, odvjetnik Planinić ističe da roditelji odgojitelji imaju i pričuvne opcije.

“Svi oni imaju B i C varijantu, ali očekujemo da Visoki upravni sud postupi po onome što je do sada doneseno. Ako ne, onda idemo na Ustavni sud, ako ne ni oni, onda na Europski sud za ljudska prava. Imamo pregršt odluka koje smo priložili. Imamo i stručno mišljenje demografa, to je timski rad i vjerujem da je ovaj uradak koji smo predali, koliko je težak, da je i kvalitetan”, zaključno je poručio odvjetnik Planinić.

Roditelji odgojitelji osim na sudu djelovat će i kroz Gradsku skupštinu, odnosno podršku oporbenih zastupnika, najavila je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

Argumenti i podatci koji pobijaju tvrdnje Tomislava Tomaševića i Danijele Dolenec

> Marijan Kozić: ‘Tomašević je obećavao “rezanje” korupcije, a sad “reže” sve mjere koje podupiru djecu i mlade!’

U razgovoru sa Željkom Markić, IT stručnjak čija supruga koristi mjeru, Marijan Kozić, iznio je niz argumenata i podataka koji pobijaju tvrdnje Tomislava Tomaševića i Danijele Dolenec kako mjera roditelj odgojitelj nije demografski uspješna ili kako će za nekoliko mjeseci biti u vrtićima mjesta za dodatnih 5000 ili 6000 djece.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr