U ime obitelji

VIDEO Željka Markić u Slovačkom parlamentu: U Slovačkoj političari slušaju što narod govori

VIDEO Željka Markić u Slovačkom parlamentu: U Slovačkoj političari slušaju što narod govori

Članovi Organizacijskoga odbora inicijative “U ime obitelji” dr. Željka Markić i Ivan Munjin sudjeluju u višednevnom posjetu Slovačkoj u kojoj su u tijeku pripreme za referendum koji će se održati 7. veljače.

Željka Markić članica organizacijskog odbora ‘U ime obitelji’ za referendum o braku bila je u ponedjeljak, 19. siječnja u Bratislavi gošća slovačkog parlamenta (Državno vijeće Republike Slovačke) na poziv potpredsjednika parlamenta i predsjednika slovačke Katoličko-demokratske stranke Jána Figeľa.

Obitelj je osnovna građevna jedinica zajednice, a danas je pod velikim pritiskom, rekao je Figeľ na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Figeľ: Hrvatska inicijativa velika je inspiracija za Slovačku

“Obitelj je često dovođena u pitanje s gledišta svoje definicije, zadaće i položaja. Pravi je hrvatski primjer referendum iz prosinca 2013, gdje je inicijativa pomogla promijeniti Ustav, koji je također bio velika inspiracija i za Slovačku”, rekao je Figeľ. Dodao je kako je referendum, slično kao i izbori, vrhunac demokracije, te je zato je važno da urodi dobrim plodom.

Figeľ je napomenuo da Slovačka Republika ima od 1. rujna dopunjeni Ustav o definicji braka kao jedinstvene zajednice muškarca i žene.

“To je temelj na kojem želimo graditi dalje. Ta izmjena je bila vrlo važna.”

Markić: Sretna sam da u Slovačkoj političari slušaju što narod govori

Željka Markić, koja je na višednevnom putovanju po Slovačkoj, zahvalila se potpredsjedniku slovačkog parlamenta na pozivu.

Vrlo sam sretna da političari u Slovačkoj slušaju što ima narod govori, kazala je.

“Očito je da im Slovaci žele poručiti da im je obitelj jako bitna. Vrlo sam sretna što slovački parlamentarni zastupnici, ljudi različitih političkih pogleda ne dopuštaju da njihove političke razlike utječu na njihovo poštovanje i zaštitu obitelji.”

Nadam se da će referendum, koji će se u subotu 7. veljače održati ovdje u Slovačkoj, u Ustav unijeti zaštitu djece i obitelji i tako pomoći svim drugim zemljama u Europskoj uniji postavljajući kriterij, a to je vrlo važno, poručila je Markić.

Odgovarajući na pitanje novinara kazala je kako je slovački “Savez za obitelj” (AZR) kao civilna inicijativa organizirala brojne debate na fakultetima, tribine i susrete po cijeloj Slovačkoj na kojima će sudjelovati.

“Slovaci imaju mogućnost iskoristiti najdemokratskije sredstvo, a to je referendum, kako bi izrazili koje su njihove vrijednosti. Ustav svake zemlje odražava vrijednosti naroda te zemlje, i temelj je za sve zakone. Smatram da je jako bitno da se 7. veljače iskoristi mogućnost da se uz zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca zaštiti i pravo roditelja da odlučuju o odgoju svoje djece i pravo djeteta da ga posvoji zajednica nasjličnija onoj u kojoj jedino može nastati – zajednica žene i muškarca. Iako sa radošću mogu reći da se u ovom trenutku većina od 150 slovačkih zastunika, i onih iz “lijeve” i onih iz “desnih” stranaka zalaže za iste one vrijednosti koje su bitne slovačkim građanima – brak, zaštita prava djeteta na oca i majku, obitelj – ovaj referednum može osigurati da i u budućnosti, slovački parlamentarci i u novim sazivima parlamenta, imaju jasnu sliku koje su vrijednosti Slovaka. Ovaj referendum pomoći će također političarima da poštuju i postupaju u skladu s onim što želi narod, birači koji su ih izabrali” kazala je dr. Markić na susretu sa podpresjednikom Slovačkog parlamenta.

Referendum 7. veljače

Nakon što je slovačka inicijativa “Savez za obitelj” (AZR) uspjela prikupiti 400 000 tisuća potpisa za održavanje referenduma kojim traži bolju zaštitu obitelji i braka zakonom. Referendum će se održati 7. veljače.
Već u tijeku prikupljanja potpisa slovački su parlamentarni zastupnici u Ustav unijeli članak koji štiti brak kao zajendicu žene i muškarca te se obvezuje štiti i promicati obitelj.

Jako visok izborni prag od 50%

Kako su potpisi za 4 referendumska pitanja bili skupljeni – “Savez za obitelj” odlučio je zatražiti raspisivanje referenduma – jedno pitanje nije dopustio Ustavni sud. Jedno pitanje određuje brak kao zajednicu žene i muškarca, jedno da pravo posvajanja djece u Slovačkoj imaju samo heteroseksualni parovi i jedno definira pravo roditelja da njihova djeca budu odgajana u skladu s njihovim vrijednostima i uvjerenjima.

Slovačka ima vrlo visoki prag izlaznosti koji mora biti zadovoljen kako bi referendum bio valjan – 50 posto birača mora glasovati. Jedini put u povijesti slovačke neovisnosti ovaj prag je dostignut za referendum o pristupanju Europskoj uniji.