(VIDEO) U Slavonskom Šamcu ukinuli pa vratili rad nedjeljom: Što je za radnike tražila U ime obitelji?
6. travnja 2019.

Trgovine u Slavonskom Šamcu nedjeljom su ponovno otvorene nakon što od kraja prošle godine do sada nisu radile.

Reproduktor videozapisa

00:00
02:33

Prvi u Slavoniji, drugi u Hrvatskoj – tako su se hvalili u Slavonskom Šamcu kada su proglasili neradnu nedjelju, dan za obitelj i vjerska okupljanja. No, idila nije dugo trajala, piše RTL.

Trgovine u Slavonskom Šamcu nedjeljom su ponovno otvorene. Iako od kraja prošle godine do sada nisu radile. Bila je to inicijativa načelnika općine koji je u razgovoru s djelatnicama uvjerio vlasnike trgovina da nedjelja bude neradni dan.

“Krenuli smo u razgovor s trgovinama koje se nalaze na našem području i svi su izrazili dobru volju ne raditi nedjeljom u slučaju da svi pristanu na to. Trgovine su pristale, ostala je dotična pekara do koje sam ja došao i s gospodinom Izetom, vlasnikom, sam razgovarao i on je isto pokazao dobru volju da je on isto za to”, kazao je HDZ-ov Branislav Milinović, načelnik Slavonskog Šamca.

Ipak, Izet Dačaj je odlučio otvoriti pekarnicu nedjeljom. Ali radnice je poštedio jer na taj dan radili su samo on i supruga: “Odlučili smo raditi zbog toga što nam se nije isplatilo ne raditi. Minus je da nas svaki neradni dan košta 1.500 kuna.”

Izazvalo je to lančanu reakciju jer su i ostale trgovine odlučile otvoriti svoja vrata nedjeljom, a načelnik je sa službenih stranica općine na društvenim mrežama napisao objavu u kojoj Izeta proziva za nerazumijevanje. Tada kreće hajka i val bijesa u komentarima.

“U početku je bilo malo komentara i s jedne i s druge strane. Ja sam počeo te komentare brisati, međutim to je izmaknulo kontroli. Ja sam objavu maknuo. Ispričao sam se svima. Ispričavam se i ovim putem ako sam nekoga uvrijedio. Nažalost nismo se uspjeli dogovoriti da nedjelja bude neradna”, kaže Milinović.

No vlasnik pekarnice tvrdi – šteta je učinjena: “Povrijedila me i izgubio sam sigurnost na ovom mjestu … prijetnje i sve skupa. Prijete na Facebooku, prijete ljudi. Galame tamo. Prolaze uz cestu, psuju, deru se”

A kako nema zakonske osnove za zabranu rada nedjeljom, na taj će dan u Slavonskom Šamcu trgovine i dalje biti otvorene.

Rad nedjeljom: Koje mjere U ime obitelji predlaže Hrvatskom saboru?

Što traži udruga UIO, a Plenkovićeva vlada odbija?

Podsjetimo, udruga U ime obitelji podnijela je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li, ili ne žele raditi nedjeljom i blagdanom te, ukoliko žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu, međutim Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo kojim je predsjedao Mirando Mrsić , a zatim Gordan Maras taj prijedlog blokiraju ne dozvoljavajući da dođe na dnevni red sjednice odbora.

U ožujku 2018. godine GLAS i HSU se podnijeli sličnu izmjenu zakona kojom bi se povećale plaće u slučaju rada nedjeljom za 30% međutim Plenkovićeva Vlada odbila je prijedlog uz objašnjenje da dosadašnji zakon “predviđa obvezu poslodavca da radniku isplati povećanu plaću ne samo za rad nedjeljom, već i za otežane uvjete rada, prekovremeni rad, rad noću, te za rad blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi. Pri tome, Zakonom nije izrijekom određeno koliko bi to povećanje iznosilo, već se isto prepušta uređenju putem kolektivnih ugovora, pravilnika o radu ili samih ugovora o radu”.

No, postojeći zakon omogoćuje poslodavcu da rad nedjeljom plaća samo jednu kunu više te time izvrši svoje zakonske obveze prema zaposleniku.

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr

Foto: snimka zaslona, montaža narod.hr

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža