(VIDEO) U ime obitelji: Novosti SNV-a zloporabile proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini
13. veljače 2017.

Udruga U ime obitelji održala je konferenciju za tisak o zloupotrebi 3,2 milijuna proračunskog novca koji je Savjet za nacionalne manjine za 2016. dodijelio Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda.

Dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji naglasila je kako u  kriterijima prema kojima je Savjet za nacionalne manjine dodijelio 31.819.500 kuna za projekte iz 2016. godine jasno stoji da je jedna od temeljnih zahtjeva za dodjelu sredstava promicanje vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske te unapređivanje tolerancije, dok je sankcija za udruge koji su svojim radom promicale netolerantnost prema drugim nacionalnim manjinama ili pripadnicima većinskog naroda obustava financiranja i gubitak prava na prijavu za sredstva Savjeta za nacionalne manjine na tri godine.

Pozivajući se na navedene kriterije, Izvještaj koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjeri izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Ivo Džeba, voditelj projekata u udruzi U ime obitelji prikazao je usporedbu naslovnica tjednika Novosti koji dobiva 10% ukupnih sredstva namjenjenog svim manjinama i časopisa i novina drugih manjina u Hrvatskoj – crnogorske, makedonske, židovske te njemačke. Isto tako, pročitao je primjere tekstova tiskanih u izdanjima tjednika Novosti, financiranog proračunskim novcem koji krše uvjete za dodjelu sredstava za 2016. godinu, odnosno šire netoleranciju prema pripadnicima drugih manjina ili većinskom, hrvatskom narodu:

U tekstu naslova „Rabljena sedmica“ objavljenom 20.1.2017. Milorad Krstulović naziva hrvatsku suverenost atavizmom koji nema niti je imamo ikakvu svrhu:

„Hrvatska je suverenost atavizam, evolucijski ostatak za koji nije sigurno je li ikad imao svrhu. Znanstvenici su, hvale se, čak i slijepom crijevu našli razlog postojanja, a za hrvatsku se suverenost, eto, do danas ne zna čemu služi, čak ni postoji li.“

U tekstu naslova „Tajna bijelog polja“, objavljenom 2.12.2016. kolumnist tjednika Novosti Boris Dežulović u tekstu prepunom omalovažavanja prema čitavom hrvatskom narodu između ostalog kaže:

„Nema, eto, identitetski sluđenijeg i sjebanijeg naroda od Hrvata. Ne znaju oni ni koje im je prvo polje na grbu, ni koji im je zapravo grb na zastavi, ni koja im je onda zastava države, ni koja im je uopće država.
Ni tko joj je poglavnik.“

U tekstu naslova „Živela Dalmazia!“ objavljenom 1.7.2016. Boris Dežulović govori kako Republika Hrvatska kao takva nema nikakvog smisla:

„To je Republika Hrvatska ljeta 2016., na Dan državnosti: koliko god uopće postoji različitih smislova Republike Hrvatske, u Bilicama kraj Šibenika simbolički je tako poništen baš svaki, do posljednjeg. Od 25. lipnja 2016., ona i službeno više nema nijednog smisla.“

U tekstu naslova „Šupačka Hrvatska“ objavljenom 27.5.2016. Boris Dežulović naziva Republiku Hrvatsku „Šupačka Hrvatska“, njezine stanovnike naziva „šupcima“, a izruguje se i Danu državnosti.

„Šupačka Hrvatska je nacionalna država Šupaka i njihov servis. Šupačka Hrvatska ne postoji da bi pomagala onima kojima je potrebna pomoć, već da bi oni kojima je potrebna pomoć plaćali za to državnim Šupcima. Šupačka Hrvatska ne poznaje društvenu solidarnost, ne postoji u Šupačkoj Hrvatskoj ni javno dobro ni zajednički interes, jer Šupci ne dijele ni interese ni dobra. Šupačka Hrvatska se boji Drugačijih, jer su pored njih svi Šupci isti. Šupačka Hrvatska prezire Slabije, jer snaga šupačkog društva ili zajednice mjeri se brigom za najjače.

Šupci, sretan vam skori Dan državnosti.
Ovo je vaša država.“

Odvjetnik Krešimir Planinić naglasio je kako ovi i brojni drugi primjeri navedeni u izvještaju, jasno svjedoče da tjednik Novosti ne samo da nije promicao toleranciju, za što su mu dodijeljena sredstva, nego je promicao netoleranciju prema većinskom, hrvatskom narodu te naglasio kako je Udruga uputila zahtjev Nacionalnom vijeću za manjine, premijeru g. Plenkoviću, predsjedniku Sabora g. Petrovu, članovima Saborskog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine, članovima Nacionalnog savjeta za nacionalne manjine, DORH-u i Uredu državne revizije – zahtjev da se tjedniku Novosti Srpskog narodnog vijeća prestanu isplaćivati sredstva iz proračuna RH te da im se zabrani javljanje na natječaje sljedeće 3 godine.

Krešimir Planinić naglasio je kako je nedopustivo da građani Republike Hrvatske svojim novcem financiraju tjednik koji vrijeđa hrvatski narod, državu, vjeroispovjest, kulturu… šireći netoleranciju i mržnju, upravo suprotno kriterijima natječaja za dodjelu financijskih sredstava nacionalnim manjinama u Hrvatskoj.

Također, naglasio je kako je g. Milorad Pupovac i predsjednik Srpskog narodnog vijeća koje izdaje Novosti i član Savjeta na nacionalne manjine koji ta sredstva dodjeljuje i član Saborskog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine kojem Savjet podnosi izvješće o svom radu i raspodjeli financijskih sredstava.

Dr. Markić je naglasila kako Vlada Republike Hrvatske imenuje dvanaest od dvadeset članova Savjeta te da Udruga očekuje brzu reakciju  kako Savjeta, tako i Vlade, te postupanje prema pravilima natječaja u slučajevima promicanja netolerancije prema hrvatskome narodu i Republici Hrvatskoj te zaustavljanje zloupotrebe novca svih građana Republike Hrvatske.

Pratite uživo: UIO – Zloporaba proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini

[pdf-embedder url=”http://uimeobitelji.net/wp-content/uploads/2017/02/IZVJEŠTAJ-O-ZLOUPOTREBI-PRORAČUNSKOG-NOVCA-NAMIJENJENOG-SRPSKOJ-NACIONALNOJ-MANJINI.pdf” title=”IZVJEŠTAJ O ZLOUPOTREBI PRORAČUNSKOG NOVCA NAMIJENJENOG SRPSKOJ NACIONALNOJ MANJINI”]

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža