(VIDEO) Konferencija GI Narod odlučuje: ‘Tražimo da se ponovno provede provjera nevažećih potpisa u kojoj će sudjelovati i predstavnici inicijative’
9. veljače 2019.

U subotu u 12 sati građanska inicijativa Narod odlučuje održat će konferenciju za medije ispred Hrvatskog sabora o tome da je Ministarstvo uprave uništilo kontrolne liste o navodno nevažećim potpisima, a konferencija će se me moći pratiti na portalu Narod.hr.

Pogledajte konferenciju:

“Činjenica je da je Ministarstvo uprave uništilo ključne dokaze o tome zašto su navodno nevažeći potpisi proglašeni nevažećima, a također ih nisu mogli pregledati predstavnici inicijative Narod odlučuje kao niti drugih udruga. To je još jedan dokaz u nizu da se ovaj referendum opstruira od strane Plenkovićeve Vlade i krši se ustavno pravo građana na referendum. Tražimo da se ponovno provede provjera svih nevažećih potpisa od strane neovisnog povjerenstva u kojoj će sudjelovati i predstavnici građanske inicijative Narod odlučuje”, kazao je predstavnik GI Narod odlučuje Tvrtko Krpina.

Na konferenciji za medije predstavnica GI Narod odlučuje Natalija Kanački medijima je pokazala dokaze o uništavanju kontrolnih lista, odnosno zapisnik sa sjednice Povjerenstva za provjeru potpisa i udruga koje su željele pristupiti reviziji provjere potpisa. Na sjednici je predsjednica Povjerenstva Marić zaključila kako kontrolne liste više ne postoje.

Sjednica saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik

Na nastavku sjednice članovi Odbora za Ustav i Poslovnik u petak 8. veljače saborski zastupnici su trebali odlučivati o prijedlogu prof. Podolnjaka da Odbor predloži Saboru donošenje zaključka o ponovnoj provjeri potpisa koji su proglašeni nevažećima. Prof. Podolnjak iznio je i jednu novu činjenicu koja je važna za raspravu o tom problemu – da su članovi Povjerenstva za provjeru potpisa uništili kontrolne liste nakon što su proglasili broj “nevažećih” potpisa, što je ocjenjeno skandaloznim.

Zbog svega je zastupnik SDP-a Peđa Grbin otišao sa sjednice Odbora te je kvorum srušen i nije došlo do glasovanja o zaključku glede Vladinog nepokretanja referenduma građanske inicijative Narod odlučuje koja ističe kako je skupila dovoljno potpisa te nije imala uvid u navodno nevažeće potpise.

>(VIDEO) Sjednica Odbora prekinuta, Grmoja: ‘Povjerenstvo za provjeru potpisa uništilo je kontrolne liste, a HDZ i SDP idu progurati zaključak’

>Kuščević naredio Saboru da izglasa kako nema dovoljno potpisa: ‘Vlada je usvojila jednoglasno i Sabor će usvojiti Izviješće’

“Postoje i novi elementi koji su relevantni za glasovanje o ovoj temi. Kada su predstavnici GI Narod odlučuje bili na razgovoru s predstavnicima Povjerenstva – postoji izjava predstavnice Povjerenstva gđe Marić koja je rekla da kontrolnih lista više nema, da ih je uništila. Na pitanje predstavnika Incijative što bi oni učinili da ih Ustavni sud zatraži te kontrolne liste, ona nije imala odgovor. To je sadržano u zapisniku koji je meni dostavljen jučer. Meni je neshvatljivo da je Povjerenstvo uništilo kontrolne liste prije nego što je Sabor pristupio glasovanju o toj temi. Kako su mogli uništiti liste koje su glavni dokaz zašto su ti potpisi proglašeni nevažećima”, rekao je zastupnik Mosta prof. Podolnjak.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža