(VIDEO) Ivan Munjin iz UIO: Plenković predlaže sjevernokorejski, a ne švicarski model referenduma
3. srpnja 2019.

U utorak je u Jutarnjem listu objavljeno kako se tekst novog Zakona o referendumu temelji na tzv. švicarskom modelu.

Dnevnik navodi i da je novi zakon koji je sastavila radna skupina pod vodstvom bivše predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec dovršen još prije dva mjeseca, ali je “u ladici” zbog ministra uprave Lovre Kuščevića.

Luka Mlinarić za Narod.hr: Priča o švicarskom modelu je ‘mazanje očiju’ javnosti, Vlada će novim zakonom pokušati još više otežati referendume

Bitni element prijedloga novog zakona, navodi Jutarnji, odnosi se na definiranje “tehničkih” elemenata referendumskog procesa. Tako bi se propisali obrasci na kojima bi se prikupljali potpisi za referendume, odredili bi se rokovi u kojima inicijatori moraju prikupiti propisani broj potpisa za pojedinu vrstu referenduma, definiralo gdje se potpisi mogu prikupljati i u kojem se roku moraju predati, piše Jutarnji list.

Zakon o referendumu koji se pojavio u medijima nije švicarski model, već sjevernokorejski model Andreja Plenkovića – ima za cilj nastaviti krađu referenduma i otežati građanima prikupljanje potpisa. S obzirom da je premijer Plenković prije 5 mjeseci prevarom ukrao narodu referendum o promjeni izbornog sustava, jednako kao što je to 2014. godine učinio SDP, možemo pretpostaviti da se radi o još jednoj manipulaciji aktualnog premijera”, prokomentirao je za Narod.hr Ivan Munjin, član UO udruge U ime obitelji.

U ime obitelji predlaže da se u Hrvatskoj olakša iniciranje referenduma od strane građana – da se rok za prikupljanje potpisa produlji, a broj potpisa smanji, za što je potrebno mijenjati i Ustav. Hrvatska ima jedan od najrigoroznijih zakona o referendumu u Europi prema kojem je za raspisivanje referenduma potrebno prikupiti oko 380.000 potpisa u samo 15 dana dok je u Švicarskoj potrebno prikupiti 100.000 potpisa u 18 mjeseci. Nadalje, predlažemo da se potpisi mogu prikupljati na svim javnim i ne-javnim mjestima i putem sustava e-građani. Organizacijskom odboru građana treba dati ad hoc pravni status, kao i definirati da organizator građanskog referenduma može biti i udruga, sindikat i druga pravna osoba civilnog društva”, navodi Munjin.

“Kako bi se osiguralo poštivanje volje birača, U ime obitelji predlaže da je za provjeru potpisa i cijeli referendumski postupak nadležno neovisno i nepristrano tijelo, da se omoguće promatrači, definira što je to valjan potpis, uredi financiranje građanskih referenduma zakonom o referendumu, a ne zakonom o financiranju političkih stranaka te da se precizno odrede rokovi za provjeru potpisa i raspisivanje referenduma nakon predaje potpisa Saboru”, poručuje Munjin.

Reproduktor videozapisa

00:00
02:09

Podsjetimo, Vlada Andreja Plenkovića i njegov ministar Lovro Kuščević onemogućili su referendum i oštetili više od 400 000 građana koji su dali svoje potpise.

U uvjetima iščašene HDZSDP-demokracije gdje je pojam broja birača vrlo fluidna kategorija – od Baukovih birača duhova do Kuščevićevog registra birača gdje se broj birača koji imaju pravo glasa, u manje od mjesec dana smanji za preko 50.000 – GI Narod odlučuje uspjela je prikupiti dovoljno valjanih potpisa birača za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava – 405.342 valjanih potpisa za prvo, odnosno 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje.

Iako je prikupljeno dovoljno valjanih potpisa te su ispunjene sve ustavne i zakonske pretpostavke za raspisivanje referenduma, Plenkovićev HDZ je u suradnji s SDP-om, SDSS-om, HNS-om, GLAS-om i drugima iz oporbe spriječio referendum koji bi omogućio biračima da sami odlučuju o tome tko će ih predstavljati u Saboru.

Prije manje od mjesec dana GI Narod odlučuje je zatražila od Ustavnog suda da osigura Ustavom zajamčeno raspisivanje referenduma.

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža