U ime obitelji

(VIDEO) Fra Stjepan Brčina kod dr. Markić: ‘Od utapanja me spasio mladić za kojeg nisam imao vremena’

(VIDEO) Fra Stjepan Brčina kod dr. Markić: ‘Od utapanja me spasio mladić za kojeg nisam imao vremena’

U podcastu “55 minuta kod Željke Markić” gostovao je franjevac fra Stjepan Brčina.

Fra Stjepan Brčina objašnjava kako je dobio poziv, govori o svome odrastanju u mnogobrojnoj obitelji, životu u Puli i Rimu, studiranju, uličnoj evangelizaciji i kako povezuje mlade kroz zavjetni hod svetom Antunu.

Što je ulična evangelizacija?

“Mi smo evangelizacijska zajednica sv. Maksimilijana Kolbea, grupa mladih ljudi, a cilj nam je kroz tu grupu educirati mlade – dati im formaciju kako evangelizirati druge. Npr., kada gledate životopis sv. Pavla – kako je on uspio evangelizirati tolike ljude, oformiti tolike crkve? Što je on radio? Kada je došao u neko mjesto formirao bi evangelizatore i njih postavio da nastave evangelizirati i išao bi dalje. Evangelizatori su dovodili ljude do iskustva Boga te bi ostavili nekoga tko će ih pratiti, izabrali bi među sobom ljude koji bi nastavili započeto djelo, da raste.” – kazao je uvodno fra Brčina i nastavio:

“Ono što smo mi htjeli ovim izlaskom na Zrinjevac, na uličnu evangelizaciju – htjeli smo, ti mladi ljudi i ja kao svećenik -izići malo iz svojih okvira. Prije svega, taj izlazak je koristio meni i tim mladima jer ta radost koja se zadobije… Kada izađete na ulicu vi ste izloženi i lijepim komentarima i različitim pogledima, a pogotovo je ljudima malo čudno vidjeti nas katolike da smo izašli na ulicu.”

Dirljivi trenuci ulične evangelizacije 

“Prilazim ljudima na ulici – nasmijem se, pozdravim, sa sobom sam imao krunice, medaljice Bezgrešne, pitao sam ih mogu li im nešto pokloniti, imate li minutu. Na kraju sam im uvijek ponudio ako trebaju ispovijed ili razgovor i, naravno, uvijek smo završili molitvom, što je njima bilo posebno drago.”

Fra Brčina je dodao da nije imao iskustva da je netko bio grub prema njemu, iako su susretali i ljude koji nisu bili kršćani i katolici, da je svima bilo drago susresti ih.

“Tu je bilo i zaista dirljivih trenutaka i svjedočanstava – primjerice, naišao sam na jedan par kojega smo pitali možemo li se pomoliti za njih i dok sam molio dobio sam nadahnuće da treba moliti za zdravlje tog čovjeka. A oni su se rasplakali i rekli: ‘Ovo je bila Božja providnost da ste vi naišli, ja sutra idem na operaciju, tako da mi je ova molitva tako dobro došla…”

Govoreći o svom pozivu i svom životnom putu, fra Brčina, ispričao je o svom pohađanju tečaja koji pripada školi nove evangelizacije.

O nadahnuću za novu evangelizaciju

“Taj tečaj su organizirali Poljaci – njega su donijeli Poljaci iz Poljske u Hrvatsku. Taj tečaj je dosta dinamičan, kreativan – uz ples, igru, animacije, pjesme – objašnjava istine vjere i dovodi čovjeka do iskustva Boga. Tu sam prvi put doživio da je Bog živ i da me voli. Od tog trenutka sam nastojao svoj život početi usklađivati s Rječju Božjom.”

“Mene su oduševili ti Poljaci s novom evangelizacijom koju su provodili. Ja sam si tada rekao: ‘Kako bih ja volio ovo raditi u Hrvatskoj’. Uopće nisam znao da će oni na kraju nama reći: ‘Ako među vama ima onih koji bi to htjeli raditi u Hrvatskoj, mi ćemo vam pomoći da to prenesemo u Hrvatsku’. Ja sam se prvi javio.”

‘Mlade pokušavam naučiti da stvari promatraju kritički – ako oni nauče raspoznavati istinu i društvo će nam biti bolje’

“Mi smo odrasli u jednom komunističkom režimu koji nije Crkvi dopuštao da bude dio društva – stalno ju je kočio, gurao, spuštao, ušutkivao. Sad živimo u demokraciji, no sada vidimo da dio zapadnoeuropskih zemalja gubi osjećaj za sakramente i vjeru. Što vidiš za Hrvatsku – kako ti sad vidiš ovo društvo i u kojem smjeru bi htio da ono ide?” – pitala je dr. Markić.

“Kompleksno pitanje. Ja se opet vraćam na mlade. Njih stalno pokušavam naučiti da kritički sve promatraju – da ne uzimaju zdravo za gotovo sve, da ne drže za dogmu sve što su pročitali na raznim portalima. Ako mlade educiram da promatraju stvari kritički, onda će oni raspoznati istinu. Ako imamo dobre katolike među studentima, oni će sutra biti na poziciji negdje u društvu. Ja se uvijek vraćam na onu misao majke Terezije – Ako ja krenem od sebe, ti od sebe, svijet je već bolji.”

Izvor: narod.hr