U ime obitelji

(VIDEO) Dr. Kanački: ‘Sad je jasno zašto je GI Narod odlučuje tražila da privilegirani mandati manjina ne odlučuju o Vladi RH’

(VIDEO) Dr. Kanački: ‘Sad je jasno zašto je GI Narod odlučuje tražila da privilegirani mandati manjina ne odlučuju o Vladi RH’

“Manje od deset posto pripadnika svih nacionalnih manjina na parlamentarnim izborima bira kandidate manjina. Stoga, ne znam koga oni u Saboru zapravo predstavljaju, osim dizače ruku premijeru Andreju Plenkoviću? “, istaknula je za Narod.hr dr. Natalija Kanački, liječnica, članica Upravnog odbora udruge U ime obitelji i članica organizacijskog odbora građanske inicijative Narod odlučuje.

Otkrila nam je i kako inicijativa nije odustala od referenduma za koji je 400 tisuća građana dalo svoj potpis u skladu s Ustavom i zakonom.

“Novi referendum je uvijek opcija.”, poručila je dr. Kanački.

U razgovoru nam je rekla što očekuje od ponovnog formiranja Vlade Andreja Plenkovića, manjinama na funkcijama u Vladi, ali i važnosti uvođenja dopisnog i elektroničkog glasovanja, osobito za hrvatsko iseljeništvo.

“Manje od deset posto pripadnika svih nacionalnih manjina na parlamentarnim izborima bira kandidate manjina. Stoga, ne znam koga oni u Saboru zapravo predstavljaju, osim dizače ruku premijeru Andreju Plenkoviću? Problematično je i što se predstavnici nacionalnih manjina u Saboru vrijednosno svrstavaju samo na jednu stranu, a to je lijevo, možemo reći i ljevije od lijevog pa oni zapravo ne predstavljaju niti pripadnike svoje manjina s drugim vrijednosnim uvjerenjima.”, ocijenila je dr. Kanački te ukazala kako to nije dobro za demokraciju u državi: “Ova Vlada je legalna, ali nema legitimitet, jer se sastoji od žetončića, što nikako nije dobro za Republiku Hrvatsku.”

Pojasnila je kako je upravo zbog ‘žetončića’, jedan od prijedloga inicijative bio da privilegirani manjinski mandati ne mogu odlučivati o Vladi RH i proračunu.

Za kraj nam je pojasnila na koji su način HDZ i SDP ukrali referendum te otkrila daljnje planove inicijative vezane uz nužnu promjenu izbornog zakona te kakvu ulogu u tome očekuje od Plenkovićeve oporbe.

“Nastavit ćemo zagovarati iste te teme, a novi referendum je uvijek opcija. 400 tisuća ljudi to želi, a nadamo se i većem broju.”, zaključila je dr. Kanački.

Razgovor u cijelosti pogledajte na YouTube kanalu Narod.hr-a!

Izvor: narod.hr