Velika Britanija: Čak 15 posto žena bilo je pod pritiskom da pobace svoje nerođeno dijete iako to nisu željele
16. kolovoza 2022.

Anketa koju je naručio BBC potaknula je apele ministru zdravstva da prisilni pobačaj tretira kao brigu za javno zdravlje. Anketa o reproduktivnoj prisili, koju je ranije ove godine proveo Savanta ComRes, otkrila je da je 15 posto žena u Velikoj Britaniji u dobi od 18 do 44 godine bilo suočeno s pritiskom da pobace svoje nerođeno dijete iako to nisu željele.

Također je navedeno da se pet posto suočilo s fizičkim nasiljem s namjerom izazivanja pobačaja.

Kao odgovor na to, Društvo za zaštitu nerođene djece (SPUC) pokrenulo je peticiju kojom poziva ministra zdravlja da istraži prisilu na pobačaj, javlja The christian institute.

‘Obiteljsko zlostavljanje’

U peticiji stoji: ‘Ovi podaci su šokantni – i pokazuju da je prisila u odlukama o pobačaju hitna i neposredna prijetnja zdravlju i dobrobiti žena, te je često neprepoznati oblik obiteljskog zlostavljanja.

Pozivamo ministra zdravstva da hitno naruči istraživanje prisili na pobačaj, te da na taj način prizna prisilni pobačaj kao prioritet za napredovanje zdravstvene i socijalne politike.’

>Eugenički pobačaji i prenatalni testovi: FDA upozorila na visok postotak lažnih rezultata

Voditeljica SPUC-a za javnu politiku Alithea Williams rekla je: ‘Otkako je izrečena presuda u predmetu Roe protiv Wadea, pravo žene na izbor bila je vruća tema.

Međutim, nešto o čemu mnogi zagovornici pobačaja ne žele govoriti jest da za mnoge žene pobačaj uopće nije izbor’.

>Američki komičar u svom Netflix showu: ‘Pobačaj se može usporediti s rođendanskom tortom’

Prisilni abortus

2014. britanska majka pakistanskog podrijetla otkrila je za The Independent da je imala dva pobačaja jer njezin suprug nije želio djevojčice.

Rekla je da je bila ‘stvarno, jako sretna’ kada su joj rekli da je njezino nerođeno dijete djevojčica, ali njezin suprug nije dijelio njezinu radost i par je dogovorio abortus.

Iako nije željela pobačaj, osjećala je da ne može sama donijeti odluku te da bi njezin suprug, da je drugačije odabrala, ‘prekinuo trudnoću’.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/The christian institute

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža