UN-ov neovisni stručnjak za “spolnu orijentaciju” nameće državama praksu promjene spola na temelju “rodnog samoodređenja”
19. lipnja 2017.

Vitit Muntarbhorn, UN-ov “neovisni stručnjak za spolnu orijentaciju i rodni identitet”, u prvom izvješću kao jednu od glavnih točki zalaganja u svojem mandatu navodi promjenu spola u dokumentima na temelju “rodnog samoodređenja”, običnom izjavom, što obistinjuje sumnje da će ovaj UN-ov dužnosnik nametati redefiniciju braka i kulture u državama članicama UN-a.

Muntarbhorn, imenovan na poziciju  UN-ovog“neovisnog stručnjaka” u prosincu 2016., u svom izvješću iznosi kako je “pravno priznavanje samoodređenog rodnog identiteta” jedna od ključnih točaka kojima će se baviti tijekom svog mandata. Naglasio je kako su “mnoge zemlje, poput Argentine, Australije, Malte i skandinavskih zemalja, sada predvodnice omogućujući ljudima da njihov samoodređeni rod bude priznat nacionalnim zakonodavstvom bez potrebe za operacijom i povezanim medicinskim postupcima”, zaključivši kako je “potrebno krenuti prema pravnom priznavanju samoodređenog rodnog identiteta bez prisilnih metoda”.

Uvođenje prakse promjene spola u dokumentima na temelju obične izjave “o životu u drugom rodnom identitetu” koju zagovara Muntarbhorn, sa sobom povlači brojne društvene posljedice – od nametanja promjene društvene svijesti i promicanja “rodne ideologije” na svim razinama (u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi, zapošljavanju), omogućavanja muškarcima pristupa mjestima koja su im, iz objektivnih i očitih razloga, zabranjena (ženskih wc-a i svlačionica, ženskih skloništa i sl.), do kršenja ljudskih prava, osobito prava na slobodu savjesti i vjeroispovijesti te prava roditelja da odgajaju svoju djecu sukladno svojim uvjerenjima.

Ovakvo ideološko izvješće UN-ovog “neovisnog stručnjaka” koje stvara pritisak na države da ozakone prakse koje su u suprotnosti s njihovim ustavnim vrijednostima, postojećim zakonodavnim okvirom te u suprotnosti s ljudskim dostojanstvom i ljudskim pravima je neprihvatljivo, osobito u kontekstu činjenice da tzv. “samoodređenje” u pogledu spola ne postoji, već je spol čovjeku određen začećem, te ono stoga nije i ne može biti “ljudsko pravo” niti se kao takvo nalazi u obvezujućim međunarodnim dokumentima koji se tiču ljudskih prava.

Istanbulska konvencija, čiju ratifikaciju u Hrvatskoj najavljuje premijer Plenković, prvi je međunarodno obvezujući dokument koji, pod krinkom zaštite žena od nasilja, uvodi u nacionalno zakonodavstvo termin “rod”, što upravo otvara vrata praksama koje zagovara Muntarbhorn – promjenu spola u dokumentima na temelju obične izjave “rodnim samoodređenjem”, kao pokušajima promjene društvene svijesti, nametanju “rodne ideologije” u obrazovanju, što propisuje i Istanbulska konvencija u članku 14. te u drugim sektorima – zdravstvu, radu i zapošljavanju, socijalnoj politici i dr.

Što je Istanbulska konvencija, koju je željela Vlada Zorana Milanovića, a čiju ratifikaciju najavljuje Plenković?

UiO na Odboru za ravnopravnost spolova: “Nasilje prema ženama iskorištava se za nametanje rodne ideologije”

Podsjećamo, Opća skupština UN-a je u prosincu 2016. izglasala uspostavljanje mandata “neovisnog stručnjaka za spolnu orijentaciju i rodni identitet” unatoč iznesenim argumentima afričke grupe zemalja koje su tražile da se uspostava mandata odgodi kako bi se omogućilo više vremena za raspravu o rasponu njegovih ovlasti. Hrvatska je tada glasovala za uspostavu mandata “neovisnog stručnjaka” uz pisanu rezervu da je Hrvatska “čvrsto uvjerena da seksualna orijentacija ne smije biti predmetom kaznenog progona” te da “u isto vrijeme, Hrvatska odlučno brani pravo svake zemlje članice UN-a da definira brak kao zajednicu žene i muškarca. Kao članica Vijeća za ljudska prava, Hrvatska će inzistirati da opseg djelovanja nezavisnog stručnjaka bude utemeljen na međunarodnom pravu i na međunarodno priznatim ljudskim pravima.”

Hoće li Hrvatska danas u UN-u glasovati protiv redefinicije braka i kulturnog imperijalizma, sukladno svojem Ustavu?

Pročitajte kako je Hrvatska glasovala u UN-u i kako je objasnila svoj glas!

Uspostava mandata “neovisnog stručnjaka za spolnu orijentaciju i rodni identitet“ bila je samo izgovor za nametanje rodne ideologije državama članicama UN-a. Muntarbhorn je već nekoliko tjedana prije izglasavanja mandata najavio da će se njegov trogodišnji mandat sastojati od ozakonjenja “transrodnog identiteta” u svim pravnim dokumentima, nametanja društvenog prihvaćanja homoseksualnosti i redefinicije braka, uključujući i nametanje religijskim zajednicama, te od indoktrinacije djece i društva kroz propagandu na svim razinama.

Izvor: narod.hr

Foto: un.org

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža