UiO zatražila još 2017. od Plenkovića da zaustavi govor mržnje u Pupovčevim Novostima
17. listopada 2020.

Iako je udruga U ime obitelji zatražila od Andreja Plenkovića još 2017. da zaustavi govor mržnje u medijima, iako su upozorili posebno na tjednik “Novosti” Srpskog narodnog vijeća (SNV) koji godinama izražava netoleranciju prema većinskom hrvatskom stanovništvu, Plenkovićeva reakcija, ali i reakcija institucija u potpunosti je do danas izostala.

Taj tjednik, koji se svaki mjesec financira s 300.000 kn iz proračuna RH i dalje nastavlja sa svojim širenjem mržnje prema političkim neistomišljenicima. Osim Republike Hrvatske, jedna od najčešćih meta SNV-ovih Novosti je Katolička crkva u Hrvata. U ime obitelji informirala je i međunarodne institucije o porastu lijevog (komunističkog) ekstremizma u Republici Hrvatskoj, s obzirom da predsjednik SNV-a, predsjednik SDSS-a i Plenkovićev koalicijski partner, Milorad Pupovac, javno podržava lik i djelo komunističkog diktatora Tita.

> U ime obitelji informirala međunarodne institucije o porastu lijevog (komunističkog) ekstremizma u Republici Hrvatskoj

> (VIDEO) U ime obitelji: Novosti SNV-a zloporabile proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini

> Analiza: Što kad glavni radikalizator progovori o radikalizaciji?

”Moramo se zapitati kako je došlo do ovakve radikalizacije. Ovo je sigurno uvjetovano informacijama pod kojima je on bio, izvorima kojima se napajao da napravi ovo. Vidjet ćemo tko je odgovoran. Ne može se u ovom trenutku ni u koga uprijeti prstom, ali se društvo mora zapitati tko su akteri koji potiču mržnju u političkom životu Hrvatske. Koji čak nakon ovoga akta, poput Ivana Penave i Karoline Vidović Krišto su u stanju dati izjave koje su za svaku osudu, neprihvatljive, nevjerojatne u političkom smislu i sigurno ne pridonose kulturi tolerancije i normalnog ponašanja u uređenom društvu”, ustvrdio je u četvrtak predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, nakon što je 22-godišnji mladić pucao na Vladu.

“To je i dio odgovornosti na dio medijskih aktera. Ne mislim na vas nego na one koji u svojim emisijama potiču mržnju između Hrvata i manjinskog naroda Srba”, dodao je i apelirao stoga na sve aktere, političke i medijske da se ”podigne razina odgovornosti, poštovanja u uvažavanja jer jedino tako se može stvarati kulturu u kojoj neće dolaziti do ponašanja mladih na način kao što smo to vidjeli u ponedjeljak”.

> Plenković o napadu na Vladu: ‘Imamo ozbiljan problem radikalizacije, ekstremizma’

> Raspudić o Plenkoviću i radikalizaciji: ‘Lakše je prebaciti odgovornost na društvo’

I tim Marka Perkovića Thompsona podsjetio je na nereagiranje hrvatskih političara, institucija i pučke pravobraniteljice u slučaju objave “Novosti” Srpskog narodnog vijeća u kojoj se na naslovnici prikazuje kako srpom kolju hrvatskog glazbenika i hrvatskog branitelja Marka Perkovića Thompsona, ali Plenković na to – nije reagirao.

Izvješće koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.
> Pupovčeve ‘Novosti’ – umjesto da rade na suživotu, pozivaju na klanje, iskrivljuju povijesne činjenice i omalovažavaju hrvatski narod

> Pupovac ponovno izabran za predsjednika SNV-a: Koje sve funkcije obnaša i što je poručio nakon izbora?

> Ovu naslovnicu Plenkovićeva Vlada financira s 3,2 milijuna vašeg novca

“Nadalje, zbog brojnih primjera u kojima je tjednik Novosti, osim pokazivanja nesnošljivosti prema većinskom hrvatskom stanovništvu, grubo vrijeđao samu ideju samostalnosti Republike Hrvatske, smisao njezinog postojanja, njezine suverenosti i državnosti, smatramo da je prekršio članak 349. Kaznenog zakona u kojem stoji: „Tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”, stoji u analizi udruge U ime obitelji iz 2017. godine.

“Naslovnice su mahom upućene na slanje vrlo provokativnih političkih poruka, kao da je riječ o političkom tjedniku, a ne tjedniku primarno usmjerenom promicanju „etničkog, kulturnog i i jezičnog identiteta“ što natječaj zahtijeva. Štoviše, na mnogim naslovnicima se grubo vrijeđaju vjerski osjećaji većinskog katoličkog stanovništva, čime se krši odredba o promicanju tolerancije, u svrhu čega je tjednik dobio sredstva iz proračuna”, zaključno upozorava udruga u analizi.

Tko sve financira Novosti?

Podsjetimo, osim što Novosti dobivaju preko 3 milijuna iz Državnog proračuna RH, posljednje četiri godine dobivaju izdašne donacije nevladine organizacije National endowment for democracy (NED) koja je najpoznatija po suorganiziranju u “Narančaste revolucije”, svrgavanju demokratski izabranog slovačkog premijera Vladimira Mečiara 1998. godine i etiketiranju prvog predsjednika Republike Hrvatske Franju Tuđmana diktatorom.

Novosti su od te organizacije 2016. godine dobile 45.000 dolara, 2017. 40.000 dolara, a 2018. i 2019. godine po 80.000 dolara. taj su novac dobili u sklopu projekta “Promicanje problema manjina putem internetskih medija”, a fokus je stavljen na “poticanje konstruktivne javnu rasprave o statusu manjina, istodobno proširujući doseg i utjecaj portala”.

Uz to, Novosti su 2018. bile jedini medij iz Europe među četiri finalista za nagradu Freedom of Expression Awards koju dodjeljuje neprofitna organizacija Index on censorship, a koje među svojim donatorima navodi Otvoreno društvo Georgea Sorosa, Europsku komisiju, Facebook, Švedsko veleposlanstvo, UNESCO, Twitter i druge.

Foto: Narod.hr

SNV, Pupovac i sukob interesa

Isto tako, 2016. godine, u odluci o dodjeljivanju ovih sredstava kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao Milorad Pupovac, ujedno tadašnji predsjednik SNV-a, što je bio očiti sukob interesa. Zanimljivo je da je, usto, Milorad Pupovac tada bio član saborskog Odbora za nacionalne manjine, koji kontrolira način na koji se troše dodjeljena sredstva. Dakle, sam je Pupovac bio u tijelu koje dodjeljuje sredstva, koje prima sredstva te tijelu koje nadgleda dodjeljivanje sredstava. Zbog ovog je slučaja udruga U ime obitelji prijavila Milorada Pupovca Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, temeljem kojeg je i pokrenut postupak protiv njega.

> Zbog niza nepravilnosti Povjerenstvo pokreće postupak protiv Pupovca: Nije naveo sve nekretnine niti suprugine dionice i primanja

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u veljači 2019. godine donijelo odluku je da je saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a prekršio Zakon o sukobu interesa jer se kao član Savjeta za nacionalne manjine 5. svibnja 2016. nije izuzeo od glasovanja na sjednici Savjeta na kojoj je donijeta odluka o rasporedu proračunskih sredstava, među inim, i Srpskom narodnom vijeću (SNV) , kojem je ujedno i predsjednik.

 Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža