UIO: Sabor nevaljano postupa po prijedlogu U ime obitelji o zaštiti radnica i radnika koji rade nedjeljom
29. lipnja 2017.

Udruga U ime obitelji uputila je dopis predsjedniku Hrvatskog sabora, svim saborskim zastupnicima i klubovima o tome da je predsjednik saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, g. Mirando Mrsić, ignorirajući zakonski prijedlog U ime obitelji za zaštitu radnica i radnika koji rade nedjeljom, prekršio Poslovnik Hrvatskog sabora, jer je bio dužan odlučiti o njegovom upućivanju u proceduru do 27. lipnja 2017.

U ime obitelji traži da se nepravedan i nepovoljan položaj radnika koji rade nedjeljom riješi odmah, stoga je još 27. ožujka Saboru uputila konkretan Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu kako bi se omogućilo da radnici zaposleni u trgovinama mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom, te osiguralo da, ako žele, primaju najmanje 50 posto naknade više od standardne satnice zaposlenika. U Hrvatskoj radi oko 180 tisuća radnika u trgovinama, a to su najvećim dijelom žene. Podaci Eurostata pokazuju da njih 35 posto radi nedjeljom, 8 posto svake nedjelje, a oko 30 posto ih radi u ciklusima.

Izražavamo žaljenje što predsjednik Odbora za rad, g. Mrsić, koji bi se trebao baviti problemima i poboljšanjem položaja radnika u Hrvatskoj, nije u roku od 3 mjeseca ispunio svoju obvezu i odlučio li hoće li prijedlog izmjena Zakona uputiti u saborsku proceduru. Nedjelovanjem g. Mrsića i ignoriranjem prijedloga U ime obitelji najviše su oštećeni radnice i radnici koji su prisiljavani raditi nedjeljom. “Ako je (…) prijedlog građana za donošenje zakona (…) upućena Saboru, predsjednik Sabora će je proslijediti predsjedniku matičnoga radnog tijela koji je dužan najkasnije u roku od tri mjeseca izvijestiti podnositelja (…) prijedloga o ishodu (…) prijedloga”, stoji u čl. 44., st. Poslovnika.

U ime obitelji je podsjetila predsjednika Sabora, saborske zastupnike i klubove da Poslovnik Hrvatskog sabora, sukladno Ustavu Republike Hrvatske (čl. 80., st. 1.), uređuje način rada Hrvatskog sabora te da svaki saborski zastupnik po stupanju na dužnost izgovara prisegu u kojoj obećaje da će „dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ć[e] se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak” (Poslovnik, čl. 7., st 2.). Kršenjem Poslovnika od strane g. Mrsića ozbiljno je narušena vladavina prava u Hrvatskom saboru i povjerenje građana u rad tijela koje ih predstavlja i nosi zakonodavnu vlast u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, g. Mrsić, uputio je 27. lipnja dopis udruzi U ime obitelji u kojem ju je izvijestio o tome da će njegov Odbor održati sjednicu na kojoj će se raspravljati o radu nedjeljom, što je lijepo, ali to ne predstavlja ispunjenje opisane poslovničke obveze koju je predsjednik Odbora bio dužni izvršiti – izvijestiti U ime obitelji o ishodu konkretnog prijedloga izmjena Zakona o radu. Osim toga, nepovoljan položaj radnica i radnika koji rade nedjeljom potrebno je riješiti odmah, a ne samo raspravljati.

U ime obitelji apelira da se Poslovnik Hrvatskog sabora mora poštovati te traži od predsjednika Hrvatskog sabora i svih saborskih zastupnika da sukladno Poslovniku i zakonu iskoriste svoje ovlasti da bi se ispunio članak 44., st. 6. Poslovnika i odlučilo o uvrštenju Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u saborsku proceduru, a sve kako bi se ispravno regulirao rad nedjeljom.

Krešimir Planinić,
odvjetnik, član Upravnog odbora U ime obitelji

[pdf-embedder url=”http://uimeobitelji.net/wp-content/uploads/2017/06/Uvrštenje-Prijedloga-Zakona-o-izmjenama-i-dopunama-Zakona-o-radu-u-saborsku-proceduru-kako-bi-se-ispravno-regulirao-rad-nedjeljom.pdf” title=”Uvrštenje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u saborsku proceduru, kako bi se ispravno regulirao rad nedjeljom”]

Download

[pdf-embedder url=”http://uimeobitelji.net/wp-content/uploads/2017/06/Prijedlog-Zakona-o-izmjenama-i-dopunama-Zakona-o-radu.pdf” title=”Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu”]

Izvor: narod.hr

Foto: fah

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža