UiO protiv ovakvog financiranja stranaka: Nemaju zastupnika u Saboru, a od 2016. zahvaljujući Pernaru dobili 1,1 milijun kuna!
20. siječnja 2019.

U ime obitelji već se nekoliko godina zalaže protiv financiranja političkih stranaka iz državnog proračuna ovako visokim iznosima i prema broju zastupnika, ne uzimajući u obzir broj građana koji su dali glas nekoj stranci. Nema novaca za povećanja plaća učiteljima, za zdravstvo, ali i početkom 2019. Odbor za Ustav bez rasprave donosi odluku o dodjeli 56,4 milijuna kn za političke stranke.

Nemaju zastupnika u Saboru, a od 2016. dobili 1,1 milijun kuna

“U tom stanu je sjedište stranke?! Pojma nemam! A ni Vujanića nisam vidio od Božića, kaže za 24sata začuđeno susjed na adresi Poljička 13 u Zagrebu, na kojoj je prijavljena stranka Abeceda demokracije. Na ulazu u zgradu nema nikakve oznake da je tu stranka, tek na sandučiću pored ulaznih vrata na trećem katu.

Stranku vodi Stjepan Vujanić (74), bivši HSS-ovac, od 2016. godine dobila je 1,1 milijuna kuna iz državnog proračuna iako nemaju niti jednog zastupnika u Saboru.

> Odbor za Ustav bez rasprave donio odluku o dodjeli 56,4 milijuna kn za političke stranke

>Davorka Budimir: Potrebno je otvoriti pitanje financiranja političkih stranaka

> Minimalne plaće radnike guraju u siromaštvo dok političke stranke vuku novac iz proračuna

> UiO protiv takvog načina financiranja: Znate li koliko stranke dobivaju iz državnog proračuna?

Prije državnog novca, nisu imali nikakve prihode, program rada im je bio nekoliko rečenica.

Novac stiže jer je Ivan Pernar iz Živog zida nakon unutarstranačkih borbi odlučio kratko biti u Abecedi demokracije. A pravila su takva da novac čitav mandat dobiva stranka koja je imala zastupnika u trenutku konstituiranja Sabora.

I sljedeće godine će ova stranka dobiti oko 350.000 kuna poreznih obveznika.

Kada je državna revizija lani ušla u njihove knjige provjeriti kako troše državni novac, našli su niz nepravilnosti. Od isplaćivanja 76.000 kuna za usluge za koje nema dokaza da su obavljene, pa do toga da su prikazali i trošenje za benzin iako nemaju auto, navodi 24sata.

Na pozive 24sata Vujanić nije javljao za dati obrazloženja oko trošenja državnog novca, ali puno rječitiji je bio 2016. godine kada im je Pernar nakratko pristupio. Za Tportal je Vujanić tada ispričao svoj politički put. Priključio se HSS-u početkom ‘90-ih, a 1993. je HSS na lokalnim izborima bio druga snaga iza HDZ-a. Vujanić je rekao kako je za svog mandata župana ondašnje Županije zagrebačke “prkosio Franji Tuđmanu koji je htio ukinuti županiju”. U tom mu je pomogao Josip Manolić. Vujanić se razišao s HSS-om kada je na čelu bio Zlatko Tomčić. Suradnja s Pernarom navodno je počela upravo zbog HSS-a.

Ministarstvo uprave odbilo se očitovati o prijedlogu UIO da se ukine financiranje političkih stranaka iz državnog i lokalnih proračuna

Podsjetimo, stranke iz gradskog i državnog proračuna svake godine dobivaju milijune, pa čak stanove i prostore u najam po višestruko nižim cijenama od tržišnih.

Zanimljivo je da osim bruto plaća i ostalih zastupničkih povlastica parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici iz proračuna dobivaju milijune iz proračuna, protiv čega se zalaže udruga U ime obitelji.

Ministarstvo uprave, s HDZ-ovim Lovrom Kušćevićem na čelu, u javnu je raspravu u kolovozu 2018. uputilo Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma po kojem će “organizacijski odbori referendumskih inicijativa morati državi transparentno dostavljati podatke o svojem financiranju i promidžbi, a u obvezama će u velikom dijelu bit izjednačeni s političkim strankama i nezavisnim listama”.

U javnoj raspravi sudjelovala je i udruga U ime obitelji sa svojim komentarom, u kojem se dotaknula i ukidanja financiranja političkih stranaka javnim novcem:

“Udruga U ime obitelji predlaže potpuno ukidanje financiranja aktivnosti političkih stranaka i izborne promidžbe iz svih javnih izvora – državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave”, naglasili su.

“Nepravedno je da se javnim novcem, odnosno novcem poreznih obveznika, plaća djelovanje političkih stranaka kada porezni obveznici u njih nemaju povjerenja, odnosno ne odobravaju njihovo djelovanje”, upozorili su iz UiO.

Prijedlog u cijelosti pročitajte OVDJE.

Iz Kuščevićevog ministarstva odgovorili su, između ostalog, da ne smatraju da je raspoređivanje sredstva iz proračuna nelogično, već naprotiv.

Izvor: narod.hr/24sata

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža