Udruga U ime obitelji predložila svojih 15 kandidata za razne saborske odbore: Pročitajte zašto je to važno!
27. siječnja 2017.

Do jučer je bio raspisan natječaj na koji su stručne institucije, stručne udruge, udruge civilnog društva i pojedinci mogli prijaviti kandidate koje predlažu za vanjske članove saborskih odbora (njih 24). To je učinila i udruga U ime obitelji koja je predložila svojih 15 kandidata za razne saborske odbore.

Član Upravnog odbora U ime obitelji, Ivan Munjin za Narod.hr komentirao je zašto je važno sudjelovanje udruga i stručnjaka u saborskim odborima , iako nemaju pravo glasa.

“Sudjelovanje vanjskih članova u radu saborskih odbora je jako važno jer je to način da se građani, udruge i stručnjaci uključe u rad Sabora i svojim komentarima doprinesu njegovom radu, odnosno donošenju kvalitetnih zakona i zaustavljanju ili izmjeni onih koji su loši. Svaki zakon koji ulazi u saborsku proceduru prvo ide na nadležne saborske odbore – npr. Obiteljski zakon na Odbor za obitelj, mlade i sport, Odbor za zakonodavstvo, Odbor za ravnopravnost spolova… – koji o zakonu raspravljaju i o svojem zaključku i prijedlozima izvještavaju sve zastupnike na plenarnoj saborskoj sjednici. Saborski zastupnici svaki dan raspravljaju o jednom ili nekoliko zakona potpuno različite tematike – o npr. odgoju i obrazovanju, izbornom zakonodavstvu, ribolovu, porezu, ustroju ministarstava, o državnoj granici… koji će kad budu doneseni utjecati na konkretan život velikog broja ljudi u Hrvatskoj. S obzirom da zastupnici teško mogu pratiti toliki raspon tema u tako kratkom vremenu (i obično svakog petka glasaju za zakone koje su protekli tjedan raspravili), iznimno je važan doprinos raspravi od vanjskih članova saborskih odbora – građana, stručnjaka, udruga, koji se pojedinim područjem svakodnevno profesionalno bave, i informacija koje donose. Oni mogu u inicijalnoj fazi saborske procedure, na sjednici svojeg odbora, argumentirati, upozoriti na nedostatke zakona i predložiti izmjene i dopune. Na taj način, iako nemaju pravo odlučivanja, vanjski članovi svojim iskustvom i znanjem pomažu zastupnicima da donesu informirane odluke i kvalitetnije zakone. Ovo je prvi put nakon 2012. i Milanovićeve Vlade da je raspisan poziv za vanjske članove odbora, i vjerujem da će biti više kandidata nego prije 5 godina. Uključenost vanjskih članova u rad saborskih odbora je primjer demokratskog razvoja društva. Saborski zastupnici trebaju ostale građane, udruge i različite stručnjake da doprinesu donošenju zakona i tako doprinesu ostvarenju općeg dobra. Zato je važno je da se što više građana uključi u rad Sabora i u procese donošenja zakona općenito, kao i da se otvore novi modeli i mogućnost participacije građana u donošenju odluka,” rekao nam je Munjin.

Rad saborskih odbora je jako važan

Svaki saborski odbor ima svoj djelokrug (npr. djelokrug obitelj, vanjska politika, kultura, obrazovanje, turizam…) i prati donošenje zakona iz svoga djelokruga. Kad pojedini zakon uđe u saborsku proceduru, tada saborski odbori kojih se zakon tiče prvo o njemu raspravljaju i usvajaju mišljenje o zakonu (i daju prijedloge o tome što bi se trebalo poboljšati), koje onda predstavnik odbora iznosi na plenarnoj sjednici Sabora na kojoj zastupnici odlučuje hoće li se zakon usvojiti (ići u drugo čitanje), vratiti na doradu ili odbaciti.

Rad vanjskih članova saborskih odbora je također važan jer oni imaju sva prava kao i saborski zastupnici osim prava odlučivanja, što znači da sudjeluju u raspravama odbora, daju svoje komentare na zakone i time svojim znanjem, iskustvom i stručnosti utječu da se u Republici Hrvatskoj donose dobri zakoni, a zaustavi donošenje loših zakona.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža