Udruga Sandre Benčić (Možemo) 2014. dobila novac od Sorosa da bi utjecala na rezultate izbora za EP
8. studenoga 2020.

Saborska zastupnica platforme Možemo Sandra Benčić poznata je javnosti kao nekadašnja aktivistica nevladine organizacije Centar za mirovne studije (CMS). Benčić je 2012. godine bila programska voditeljica CMS-a te ju je tada Saborski odbor za ljudska prava i nacionalne manjine imenovao u Povjerenstvo za nadzor policije.

Dvije godine kasnije ona je ušla u Izvršni odbor Centra za mirovne studije kada je ta udruga od Inicijative otvorenog društva za Europu (OSIFE), podružnice Otvorenog društva, milijardera i samoprozvanog filantropa Georgea Sorosa primila donaciju od 935.877 kuna.

Od navedenog iznosa, 46.840 američkih dolara CMS je dobio za projekt “Izbori za Europski parlament 2014 – otkrivanje govora mržnje i diskriminacije”, a kontakt za projekt bila je Sandra Benčić.

Projekt sprječavanja izbora “ksenofobnih, rasističkih” političkih opcija

Kada je riječ o samom projektu iz 2014. za koji je CMS dobio novce od Soroseve Zaklade, cilj je bio “potaknuti odziv ambivalentnih birača na izbore kako bi se spriječio izbor ksenofobnih, rasističkih i drugih radikalnih političkih opcija”. U sklopu tog projekta neke od aktivnosti bile su uključivanje takozvanog “javnog barometra koji mjeri govor mržnje”, pokretanje online kampanje sramoćenja satiričnim video isječcima i tematski koncerti protiv rasizma uoči izbora.

>Dr. Franjo Tuđman o Georgeu Sorosu 1996.: ‘Soros i njegovi saveznici proširili su krakove kroz naše društvo’

>Plenković se prije nekoliko dana sastao sa Sorosevim sinom: Evo o čemu su razgovarali

Konkretno, hrvatska nevladina organizacija CMS, koja kroz svoj rad otvoreno zastupa lijeve politike je od inozemne nevladine organizacije (Soroseve Zaklade) dobila novac kako bi pokušala utjecati na to koga će hrvatski birači izabrati za svoje predstavnike u Europskom parlamentu. To je nastojala učiniti kroz projekt putem kojega se ocrnjuje one kandidate koje oni smatraju ksenofobnima, rasistima i/li radikalnima.

Podsjetimo, Benčić je na idućim europarlamentarnim izborima 2019. sudjelovala kao kandidatkinja na listi platforme Možemo, Nove ljevice i Oraha. Lista je osvojila tek 1.79 posto glasova birača, a Benčić je na listi zauzela četvrto mjesto s osvojenih 790 glasova birača.

Inače, Centar za mirovne studije redovito prima donacije od Inicijative otvorenog društva za Europu (OSIFE) pa je tako od iste 2013. dobila 917.620 kuna, 2014. 935.877 kuna, a 2015. 1.000.966 kuna. U 2019. godini u godišnjem izvješću CMS-a navodi se kako su “najveći udio u donacijama, odnosno 69.01% činili su prihodi od donacija inozemnih vlada i međunarodnih organizacija (OSIFE, Unitarian Universalist Service, US Embassy, Die Schwelle, Google) te ostalih međunarodnih organizacija za partnerske projekte (AMIF, INTERREG, REC, HORIZON, EACEA, DG JUST).

Podsjetimo OSIFE je donirao i još jednu udrugu povezanu s platformom Možemo. Udruga Institut za političku ekologiju (IPE), čiji je jedan od ključnih osnivača predvodnik Možemo Tomislav Tomašević, od OSIFE-a je između 2016. i 2019. primila oko 174.740 eura.

Godišnje CMS dobiva oko 4,5 milijuna kuna, a partner im je Srpsko narodno vijeće

Centar za mirovne studije formalno je nastao 1997. godine, a izrastao je iz projekta “Volonterski projekt Pakrac” (1993. -1997.).

Udrugu se danas pretežito bavi pitanjem prihvata migranata i otvaranjem granica za iste, a zastupao ju je Gordan Bosanac koji je postao članom tijela koje provodi građanski nadzor nad sigurnosno-obavještajnim aparatom Republike Hrvatske.

CMS financiraju, među ostalima, Europska unija, Vlada RH, Ured za udruge, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, UNHCR, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Zagreb i drugi. Preko 70 posto sredstava dobivaju iz inozemstva, a godišnje od donacija uprihode oko 4,5 milijuna kuna.

Među partnerima CMS-a navode se Ekonomski institut u Zagrebu, Ekonomski fakultet na Sveučilištu u Splitu, Ured pučke pravobraniteljice, Pravni fakultet, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Srpsko narodno vijeće i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža