U ime obitelji

U Španjolskoj parlament potvrdio zakon po kojemu se molitelje ispred klinika za pobačaj kažnjava zatvorom

U Španjolskoj parlament potvrdio zakon po kojemu se molitelje ispred klinika za pobačaj kažnjava zatvorom

Proteklog tjedna je španjolski Donjim dom parlamenta dao zeleno svjetlo novom zakonu koji će dodijeliti zatvorske kazne svima koji “maltretiraju” žene izvan klinika za pobačaj. Pod “maltretiranjem” se misli na molitelje, koji mole za život nerođenih, odnosno pravo svake osobe na život od začeća do prirodne smrti, a posebno onih najslabijih.

Zakon, koji je odobren s 204 glasa za, 144 protiv i bez suzdržanih, sada će nastaviti svoj parlamentarni proces u Senatu, prenosi Murcia Today.

Nakon što bude službeno usvojen, ljudi koji “maltretiraju” žene koje ulaze u centre za pobačaje ili osoblje koje u njima radi, “uvredljivim, zastrašujućim ili prisilnim” djelima, poput ismijavanja ili molitve, bit će osuđene na zatvorske kazne. Osim toga, od “zlostavljane” žene neće biti potrebna pritužba kako bi se molitelje procesuiralo.

>Platforma bliska Sorosu pohvalila 22 zastupnika iz 9 hrvatskih stranaka zbog borbe protiv pro-life kampanja

>Pro-life kampanja u Irskoj pokazala zabrinjavajuće podatke: Pobačaj nakon legalizacije u porastu

Nekoliko feminističkih skupina i političkih stranaka diljem Španjolske pozdravilo vladinu zaštitu žena od “apsolutne okrutnosti” koja dolazi od susreta žena s “hordom fundamentalista” na vratima klinika.

U Hrvatskoj zastupnici tražili saborsku istragu protiv pro-life kampanja

“Molitva nije sloboda izražavanja, ako je krajnji rezultat prisila”, ustvrdila je jedna od glasnogovornica.

Podsjetimo, i u Hrvatskoj neki smatraju da su molitelji ispred bolnica problem, pa je tako bivši SDP-ov ministar pravosuđa u Vladi Zorana Milanovića 2016. godine ustvrdio: “Smatram da su danas u Hrvatskoj molitvene zajednice protiv pobačaja veći problem od njegove zabrane. Stranka prema njima mora zauzeti jasan stav i pridobiti birače koji ne žele da im se Crkva miješa u osobni život”.

Također, početkom 2020. godine hrvatski političari iz devet različitih političkih stranaka pozvali su na saborsku istragu o kriznim centrima za trudnoću. Riječ je o ustanovama nevladinih organizacija koje se uspostavljaju za savjetovanje trudnica protiv pobačaja.

Inicijativu za osnivanjem Istražnog povjerenstva potpisali su tadašnji saborski zastupnici Marko Vučetić, Silvano Hrelja, Vlaho Orepić, Goran Aleksić, Tomislav Žagar, Boris Milošević, Anka Mrak Taritaš, Goran Beus Richembergh, Nada Turina-Đurić, Ines Strenja, Peđa Grbin, Nenad Stazić, Mihael Zmajlović, Alen Prelec, Tulio Demetlika, Emil Daus, Ivana Ninčević-Lesandrić, Željko Lenart i Mirando Mrsić.

Izvor: narod.hr/murciatoday.com