U ime obitelji: Zadovoljni smo promatranjem u APIS-u, DIP-u i izbornim mjestima, evo što još treba poboljšati
14. rujna 2016.

“Volonteri U ime obitelji su promatrali parlamentarne izbore 2016. na svim razinama: od biračkih odbora pa sve do APIS-a, Gradskih izbornih povjerenstava i Državnog izbornog povjerenstva (DIP-a). Izbori su prošli uredno na razini biračkih mjesta”, istaknula je dr. Natalija Kanački, voditeljica nacionalne koordinacije promatrača udruge U ime obitelji istaknuvši kako su ovo 5. Izbori koje udruga promatra te da joj je posebno drago da „imamo 30% novih promatrača – koji po prvi put sudjeluju u promatranju izbora“.

“Na biračkim mjestima uočen je manji broj nepravilnosti obzirom na prijašnje godine, što znači da se i sustav i informiranost građana ipak poboljšava”, naglasila je dr. Kanački dodavši: “Pohvalili bismo suradnju na svim razinama od strane biračkih odbora i na razini Gradskih izbornih povjerenstva, APIS-a i DIP-a.

U ime obitelji ove godine je imala 347 promatrača od I. do X. izborne jedinice i šest promatrača u inozemstvu te četiri promatrača u Gradskim izbornim povjerenstvima i APIS-u. Udruga je izdala prije izbora novi priručnik za promatranje i osigurala trening za promatrače.

“Educirani promatrači jedan su od ključnih čimbenika osiguravanja demokratskog ozračja izbora sa što manje nepravilnosti”, pojasnila je dr. Natalija Kanački.

Dr.Kanački je naglasila prijedloge za poboljšanje: obavezna e-edukacija za članove biračkih odbora koja uključuje test i definirati način izbora članova biračkih odbora na temelju izvrsnosti. Također, naglasila je važnost boljeg informiranja birača prije izbora o načinu provođenja izbora, pojašnjenju njihovih prava uz poticanje građana da iskoriste svoje biračko pravo. Važno je da informacije daju stručnjaci – državne institucije i udruge koje se bave izborima“, naglasila je dr. Kanački.

Igor Polić, diplomirani inžinjer elektrotehnike, u izbornoj noći je promatrao rad u Gradskom izbornom povjerenstvu u Velikoj Gorici gdje su se također nalazili stručnjaci APIS-a i operateri za unos u terminale.

“Sama izborna noć protekla je u intenzivnom radu. S pristizanjem prvih zapisnika s biračkih mjesta, oko 21 sat, krenuo je unos u sustave. U 22 sata unosi su se već mogli vidjeti u prvoj neformalnoj objavi koju je DIP objavio”, naglasio je Polić dodavši kako su podaci u šestoj izbornoj jedinici, u kojoj je on promatrao, vjerodostojno obrađeni kroz sustavi.

Pojasnio je kako su najčešći problemi povezani sa zapisnicima sa izbornih mjesta – greške u zapisnicima sprječavale su unos zapisnika u sustav.

“Takav zapisnik se vraćao Gradskom izbornom povjerenstvu koji bi nakon toga u razgovoru s predstavnicima biračkog odbora pokušali otkloniti pogreške. Takve situacije su dovodile do kašnjenja – da su zapisnici dolazili točni, cijeli proces bi bio završen do ponoći. Ovako je zbog pogrešaka u zapisnicima cijeli postupak unos trajao do 3 sata ujutro”, zaključio je.

Damir Ivan Konjevod, konzultant za informacijske sustave, je u izbornoj noći kao volonter promatrao u tvrtci APIS IT. Naglasio je kako su odlično primljeni te su u vrlo kratkom vremenu došli do ključnih ljudi koji su im opisali i objasnili sustav.

“U izbornoj noći mogla se vidjeti koordiniranost kompletnog tima koji su bili kolocirani. Također, moglo se primijetiti kako dobro i stručno rade svoj posao”, ocijenio je dodavši: “Što se tiče same tvrtke APIS, otvoreni su bili za suradnju i što veću transparentnost jer su tvrdnje da su na prošlim parlamentarnim izborima utjecali na ishod izbora, kada nije niti bilo promatrača u APIS-u, nanijele nepopravljivu štetu mnogim ljudima koji ondje jako dobro odrađuju svoj posao”.

Damir Konjevod je naglasio kako je za APIS važno izraditi sekundarnu/backup aplikaciju koja bi trebala biti pisana od strane druge softverske kompanije međusobno nepovezane vlasničkim/partnerskim vezama s APIS-om, a ne samo drugog tima unutar iste kompanije. APIS-ov sustav ima svoje „ranjive“ točke za koje trebaju postojati mehanizmi dodatnog nadzora i osiguravanja da se ni na koj način neće moći intervenirati u sustavu. Zato je potreban stalan nadzor i praćenje, baš kao i u svim drugim sličnim sustavima.

Predstavnici U ime obitelji naglasili su da je, između ostalog potrebno urediti popise birača, srediti nesklad zakona o prebivalištima ili osobnoj iskaznici te obvezno korištenje mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika od strane biračkog odbora prije nego što ih donesu na mjesta upisa u sustav.

Izvor: narod.hr

Foto: U  ime obitelji

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža