‘U ime obitelji’ volonterski promatra izbore na izbornim mjestima i u DIP-u – visok odaziv birača najbolja zaštita od prevare
23. prosinca 2014.

Ovih dana u udruzi “U ime obitelji” intenzivno se radi na pripremama promatrača za nadolazeće predsjedničke izbore. O tome zašto se Udruga uključila u promatranje izbora i koje će dijelove izbornog procesa nadgledati govorila je koordinatorica promatrača volontera Marijana Zubić za portal Narod.hr.

Zbog čega su promatrači važni u ovom izbornom procesu?

Osnovna stvar koju želimo postići promatranjem izbora je transparentnost izbora od “vrha do dna”. Promatranje doprinosi demokratizaciji hrvatskog društva budući da građani, neovisno u državnoj vlasti, promatraju tijek izbornog procesa te upozoravaju na pogrješke i sprečavaju eventualne malverzacije. Ovih dana su naši volonteri prošli edukacije na županijskim razinama i primili sve potrebne materijale tako da su spremni za promatranje predstojećih izbora. Svaki društveni angažman, kao i ovaj promatranja izbora doprinosi formaciji aktivnog i odgovornog građanstva.

Koliko je promatrača prijavila Udruga?

Udruga U ime obitelji Državnom izbornom povjerenstvu prijavila je 682 promatrača koji su raspoređeni u svim županijama RH i na svim razinama izbornog procesa. Naši promatrači nadzirat će rad biračkih odbora, općinskih i gradskih izbornih povjerenstava, te Državnog izbornog povjerenstva. Promatrači Udruge U ime obitelji nisu plaćeni za svoj rad, niti dobivaju bilo kakvu naknadu. Sve je na isključivo volonterskoj osnovi. Građani su prepoznali važnost izbora za budućnost Hrvatske te se odlučili aktivnije uključiti kao promatrači kako bi osigurali transparantnost izbornog procesa. Također mnogi naši volonteri su prepoznali mogućnost izborne prevare zbog 500 tisuća “birača duhova” te su se stoga odlučili uključiti u promatranje izbora, kako bi se spriječila bilo kakva mogućnost manipulacije glasovima.

Udruga U ime obitelji imala je promatrače i na referendumu o ustavnoj definiciji braka. Kakva su dosadašnja iskustva?

Izuzetno velik broj biračkih odbora trudi se obaviti svoj posao u skladu sa Zakonom i drugim propisima. Ipak, pogrješke se ponekad događaju i zato je važno na njih upozoravati. Manji dio osoba u biračkim odborima želi posao obaviti “na brzinu” i mimo propisa i upravo u takvim situacijama su bitni promatrači koji prate tijek izbornog procesa. Birači odbori ponekad su pod pritiskom lokalnih moćnika i zato je važno da su promatrači prisutni kako bi se otklonile mogućnosti malverzacija.

Kako građani, koji se nisu prijavili za promatrače mogu doprinjeti transparentnosti izbornog procesa?

Portal Narod.hr je već upozoravao na nesrazmjer u broju birača i punoljetnih osoba u RH. Svaka osoba kada dođe na biračko mjesto može kontrolirati zaokružuje li birački odbor samo broj ispred njezinog imena. Važno je svima osigurati tajnost glasovanja te spriječiti sugeriranje i nagovaranje birača za kojeg kandidata glasati.

Izvor: Narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža