U ime obitelji: Što će Vlada i predsjednica učiniti da spriječe štetu koju Vesna Pusić nanosi Hrvatskoj?
7. travnja 2016.

Udruga U ime obitelji zatražila je od hrvatske predsjednice, predsjednika i potpredsjednika Hrvatske Vlade da javno iznesu svoj stav o kandidaturi Vesne Pusić, te što će poduzeti kako bi ograničili štetu koju gđa Pusić nastavlja nanositi Hrvatskoj.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

povodom kandidature gospođe Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, Udruga U ime obitelji je, na temelju njezinog dosadašnjeg javnog djelovanja, odlučila izložiti činjenice zbog kojih smatramo da gospođa Pusić nije dobar kandidat za tu važnu funkciju:

1) Gospođa Vesna Pusić je 2001., unatoč činjenici da u Deklaraciji o Domovinskom ratu stoji kako je “RH vodila pravedan i le­gitiman, obrambeni i oslobodite­ljski, a ne agresivni i osvajački rat”, s parlamentarne govornice izrekla posve suprotnu konstataciju: “Hrvatska vlast vodila je agresorski rat u BiH”, za koju je zaradila opomenu od predsjednika Sabora. Vezano za navedenu Deklaraciju, koju je izglasao Hrvatski sabor, Pusić je 2010. ocijenila kako je „Najbolje da ju se marginalizira“[1], pokazavši tako nepoštivanje prema Hrvatskome saboru.

2) Gospođa Pusić kao ministrica vanjskih poslova je na početku 2015. godine vezano za sukobe u Ukrajini izjavila kako “u Ukrajini postoje hrvatski vojnici koji su se priključili ukrajinskoj vojsci”. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je priopćenje Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije u kojoj Moskva poziva da se prestane s tom „izopačenom praksom“. “Moskvu je zabrinula i šokirala izjava za javnost potpredsjednice hrvatske vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova (Vesne Pusić) kojom je potvrdila da u trenutačnom sukobu u Ukrajini sudjeluju hrvatski dragovoljci na strani ukrajinske vojske, a da nije dovela u pitanje zakonitost takvog sudjelovanja hrvatskih građana u operacijama koje provode ukrajinske vojne strukture“, navodi se u priopćenju.

3) Nakon što su joj 2012. članice Udruge žena u Domovinskom ratu zamjerile šestomjesečno čekanje na sastanak bez potvrdnog odgovora, dok je istovremeno našla vremena sudjelovati na Gay prideu u Splitu, tadašnja ministrica Pusić neobazrivo im je odgovorila: “Očekivala bih da one, kao žrtve nasilja, imaju solidarnost sa svim drugim žrtvama ili potencijalnim žrtvama nasilja te očekujem da budu u prvim redovima na Split Prideu”[2], pokazavši tako manjak osjećaja i razumijevanja za žene koju su proživjele strahovite traume mučenja, silovanja i različitih drugih oblika nasilništva.

4) Uoči održavanja prvog građanskog referenduma o braku 2013., gospođa Pusić je izjavila: “Neobično je važno da svi građani, bez obzira što mislile o ovoj konkretnoj temi, izađu na referendum i glasaju protiv.”[3], čime je pokazala ne samo da ne poštuje uvjerenje velikog broja hrvatskih građana i birača, nego je s pozicije moći nametala svoje mišljenje svim građanima.

5) Tadašnja ministrica Pusić je 2012. uoči referenduma za ulazak Hrvatske u EU, zastrašivala i ucjenjivala umirovljenike pitanjem njihovih mirovina ukoliko ne glasaju u skladu s njezinim mišljenjem: “Sve je bez EU za Hrvatsku upitno, ne samo mirovine, socijalna davanja ili plaće u javnom sektoru – baš sve. Jer, bez EU neće biti ekonomskog rasta, a bez rasta gospodarstva neće biti ni većih mirovina itd. To nije zastrašivanje građana i birača, to je samo istina.”[4] Ovakav oblik ponašanja u suprotnosti je s demokratskim načelima i nije primjeren osobama koje obnašaju javne funkcije.

Budući da je jedan od ključnih preduvjeta dobrog obnašanja dužnosti glavne tajnice UN-a poštivanje, razumijevanje i uvažavanje različitosti mišljenja, pogotovo u vidu nalaženja rješenja različitih razmimoilaženja i napetosti u međunarodnim odnosima, poštivanje deklaracija koje donose odgovarajuća tijela, te poštivanje demokratskih načela, smatramo da navedeni argumenti dovoljno jasno govore kako gospođa Pusić ne udovoljava tim standardima, te da nije kandidat koji može obnašati tu važnu funkciju na potrebnoj razini. Na temelju svega navedenog, molimo Vas da se očitujete hoćete li ostati pri odluci vlade Zorana Milanovića, koja je kao tehnička vlada u siječnju ove godine bez suglasnosti predsjednice Republike, bez javne rasprave, bez rasprave u Saboru i bez mogućnosti sudjelovanja oporbe, dala službenu podršku kandidaturi predsjednice HNS-a i ministrice u prethodnoj vladi, Vesne Pusić, za glavnu tajnicu UN-a, višestruko narušivši demokratsku praksu. U slučaju da ne ostajete pri podršci kandidature, molimo Vas da informirate javnost koje konkretne korake planirate poduzeti po pitanju povlačenja kandidature gospođe Pusić.

S poštovanjem,

Željka Markić, dr.med.

Predsjednica Udruge U ime obitelji

Dostavljeno:

1) predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović

2) predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković

3) Prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko

4) Drugi potpredsjednik Vlade RH Božo Petrov

5) Ministar vanjskih poslova RH Miro Kovač

———————————————————-

[1] http://narod.hr/hrvatska/vesna-pusic-procitajte-skandalozni-nepoznati-intervju-sarajevskim-danima

[2] http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/169249/vesna-pusic-ocekujem-da-zrtve-silovanja-budu-u-prvim-redovima-na-split-prideu

[3] http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/298734/Ovo-je-pouka-da-sto-prije-reguliramo-pitanje-referenduma.html

[4] http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Pusic-Bez-EU-nema-ni-mirovina-ni-placa-a-ni-kreditnog-rejtinga-to-je-prava-istina-o-EU

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža