U ime obitelji

U ime obitelji predstavila Izvješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2020.

U ime obitelji predstavila Izvješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2020.

Udruga U ime obitelji predstavila je u četvrtak u Zagrebu, pred Hrvatskim saborom, Izvješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2020. godini.

„Ovo je prvo takvo izvješće u Hrvatskoj i ono dokumentira sve brojnije napade na Katoličku Crkvu i vjernike katolike koji uključuju izražavanja mržnje i netrpeljivosti, medijske hajke, lažne optužbe, širenje lažnih vijesti i tvrdnji utemeljenih na predrasudama o vjernicima katolicima i svećenicima, osporavanje prava poduke vjeronauka u školama, osporavanje obveze i prava biskupa, svećenika i redovnika da javno iznose stavove Katoličke Crkve o društvenim pitanjima, napade na katolički nauk, provale u crkvene objekte, oskvrnuća i devastiranje crkvenih objekata i imovine i dr.“, izjavila je dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

„Ovo je izvješće na vidjelo iznijelo svojevrstan društveni fenomen u Hrvatskoj – da se gotovo 90% građana izjašnjava katolicima, čineći većinu u smislu vjeroispovijedi, a istovremeno je ta većina izložena sustavnim napadima dijela medija, političara i aktivističkih skupina specijaliziranih za napade na katoličku vjeru, Crkvu i vjernike. Društvene okolnosti u kojima manjina sustavno napada i zloupotrebom medijske i političke moći lažno prikazuje većinsku skupinu – u prošlosti su bile povezane s totalitarnim režimima u kojima su politika i mediji bili dio represivnog aparata za vladanje manjine nad većinom. Uporaba opisanih mehanizama utjecaja na javno mišljenje za koje se do nedavno smatralo da su dio propagande te ne mogu biti dio demokratskih društava – svakako zahtijeva detaljnu analizu.“, objasnila je dr. Markić.

„U Izvješću su napadi na Katoličku Crkvu i vjernike katolike kategorizirani u dvije glavne skupine – prva, netoleranciju i diskriminaciju spram katolika i druga, nasilje i napadi na objekte i imovinu Katoličke Crkve. U Izvješću se navode konkretni primjeri za prvu skupinu: za lažne optužbe i lažne vijesti protiv biskupa i svećenika, hajke i lažne vijesti o svećenicima, napadi na katolički nauk i vjeru javnom blasfemijom širenja neistina o katoličkom nauku, iznošenjem neistina o blaženiku Katoličke Crkve Alojziju Stepincu, napadi i medijski pritisak oko održavanja svetih misa tijekom pandemije, hajka na slavljenje misa zadušnica za bleiburške žrtve, izražavanje mržnje i netrpeljivosti prema Crkvi, kontinuirane napade i blaćenja Katoličke Crkve.“, navela je Željka Markić.

„Pravo na slobodu vjeroispovijedi je Ustav RH, vjerojatno zbog iskustva progona Katoličke Crkve u Hrvatskoj gotovo cijelim 20. stoljećem, također opisanih u Izvješću, uzdignuo iznad ostalih građanskih i ljudskih prava na način da se pravo na vjeroispovijed ne može ograničiti čak ni u slučaju neposredne opasnosti za opstanak države, kao što je to primjerice slučaj za većinu Ustavom utemeljenih i štićenih ljudskih prava u doba ugroženosti i jedinstvenosti države (npr. rata, velikih prirodnih nepogoda i sl.), protumačio je odvjetnik Karlo Novosel, član Upravnog odbora U ime obitelji.

„U takvim okolnostima svjedoci smo slučajeva da institucije nadležne za zaštitu i promicanje ljudskih prava i sloboda promoviraju nepoštovanje prava vjernika, kao što to čini pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, koja je izjavila kako su vjerski sadržaji u školskim priredbama neprihvatljivi. Pa kakve bi se to školske predstave trebale raditi za blagdane koji su ujedno i državni praznici – Tijelovo, Božić, Uskrs? Dakle, osoba koja bi iz pozicije institucije trebala štiti prava sve djece proglašava „vjerske sadržaje neprihvatljivima“ – dok upravo to jamči hrvatski Ustav, a 90% djece pohađa vjeronauk u osnovnim, a 80% mladih u srednjim školama, dodao je odvjetnik Novosel.

„U tijeku prikupljanja podataka za 2020. godinu otkrili smo kako nadležne institucije u Republici Hrvatskoj ne prikupljaju i obrađuju podatke o slučajevima nasilja i napada te netolerancije, diskriminacije na temelju vjeroispovijedi, kao ni zločinima iz mržnje na temelju vjeroispovijedi te o javnom poticanju na nasilje i mržnju zbog vjerske pripadnosti, a iz kojih bi se mogle dobiti informacije koliko je bilo takvih slučajeva prema pojedinoj vjeroispovijedi u Hrvatskoj“, navela je dr. Natalija Kanački, članica Upravnog odbora udruge U ime obitelji.

Dr. Kanački je zaključila: „Na kraju Izvješća navodimo kako udruga U ime obitelji drži svaku konstruktivnu kritiku utemeljenu na činjenicama bilo kojeg dionika u društvu jednim od preduvjeta osobnog i društvenog razvoja, pa tako i argumentiranu kritiku Katoličke Crkve i katolika. Jedan od ciljeva ovog izvješća je i rasvjetljavanje razlike između konstruktivne kritike i širenja netrpeljivosti, organiziranih hajki, diskriminacije i dr. Držimo da će svakom dobronamjernom čitatelju ta razlika biti razvidna. Slijedom toga, na kraju izvješća navedene su i preporuke tijelima javnih vlasti, institucijama nadležnim za zaštitu prava građana, medijima i svim dobronamjernim građanima: da tijela javne vlasti i institucije nadležne za zaštitu prava građana ujednače kriterije u osudi javnog poticanja na mržnju i nesnošljivost kada je riječ o Katoličkoj Crkvi, u odnosu na druge vjerske zajednice ili skupine građana (npr. reakcije na izjave Matije Babića, osnivača Indexa, u kojima poziva na paljenje crkava); da se u godišnjim izvješćima institucija pravobranitelja poticanje na nesnošljivost prema Katoličkoj Crkvi i vjernicima prepozna kao problem te se usredotoči na njegovo rješavanje; da mediji ne sudjeluju u hajkama i širenju lažnih i neprovjerenih vijesti sudjelujući u blaćenju Crkve, svećenika te vjernika u hrvatskom medijskom prostoru te da vjernici katolici i svi građani Republike Hrvatske i sami poduzmu pravne i sve druge prikladne korake koji im stoje na raspolaganju te tako pokažu da je neprihvatljivo kršenje prava vjernika, poticanje na nesnošljivost prema Katoličkoj Crkvi te širenje lažnih vijesti.“

Udruga U ime obitelji je Izvješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2020. godini dostavila Saboru RH, Vladi RH, institucijama pravobranitelja, crkvenim, kulturnim, obrazovnim i dr. institucijama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.

Izvješće u cijelosti pročitajte u nastavku:

Izvješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2020.

Izvor: narod.hr