U ime obitelji poziva Plenkovića da što prije objavi datum izbora
20. siječnja 2024.

Izvršna direktorica udruge U ime obitelji dr. Željka Markić poslala je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću pismo u kojemu ga poziva da što prije objavi datum parlamentarnih izbora. Udruga U ime obitelji smatra da je to u interesu svih građana i da bi predstavljalo izraz poštovanja prema biračima, oporbenim političarima, medijima i udrugama civilnog društva.
Pismo, koje je poslano na znanje i predsjedniku RH Zoranu Milanoviću, prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, gospodine Plenkoviću!

Slobodna sam Vas ispred udruge U ime obitelji pozvati da što prije objavite kada će se održati izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru. Držimo da je to u interesu svih hrvatskih građana te da bi predstavljalo izraz poštovanja prema biračima, oporbenim političarima, medijima i udrugama civilnog društva. Zar nije nakaradno da Hrvati već duže vrijeme znaju datum izbora za EU parlament, ali ne i datum izbora za parlament Republike Hrvatske?

Povratak povjerenja građana u institucije političkog odlučivanja

U svjetlu brojnih izazova, uključujući i ratne sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku, 4 milijarde ljudi u svijetu, uključujući građane Sjedinjenih Država, Europske unije i Republike Hrvatske tijekom 2024. godine izaći će na izbore. U kontekstu navedenih globalnih izazova, ali i velike neizvjesnosti s kojom se svijet suočava, udruga U ime obitelji smatra da bi sigurnosti, stabilnosti i razvoju Republike Hrvatske u velikoj mjeri doprinijelo da se što prije odredi i objavi kada će se održati parlamentarni izbori. Pravovremeno objavljivanje kada će se Hrvatski sabor raspustiti bio bi korak unaprijed u izgradnji demokratske kulture, podizanju razine izborne participacije, parlamentarne legitimnosti i reprezentativnosti, kao i korak unaprijed u cilju povratka povjerenje građana u institucije političkog odlučivanja.

>2024. godina bit će superizborna godina: Znate li da nas čekaju troji izbori?

Činjenica da danas – 20. siječnja, Hrvati ne znaju kad će se održati parlamentarni izbori ove godine – otežava građanima planiranje te nanosi štetu demokratskoj kulturi u Hrvatskoj kao najmlađoj članici Europske unijeZar nije nakaradno da Hrvati već duže znaju datum izbora za EU parlament (9. 6. 2024.), ali ne i datum izbora za parlament RH? Pravovremeno objavljivanje datuma izbora ili barem vremenskog raspona unutar kojega će ih predsjednik Republike moći raspisati, približilo bi nas standardima kakve njeguju članice Europske unije s duljom demokratskom tradicijom.

Potreba edukacije o izbornom procesu i poticanja birača na izlazak na izbore

Činjenica da je časopis The Economist ocijenio Republiku Hrvatsku 2022. manjkavom demokracijom dodijelivši joj indeks 6,50 te ju smjestio na 26. mjesto u Europskoj uniji te 29. mjesto u Europi obvezuje sve građane, medijske djelatnike i organizacije civilnog društva, a napose institucije političkog odlučivanja na snažnije djelovanje na demokratizaciji izbornog procesa i društva u cjelini. U tom je smislu od iznimne važnosti da svi navedeni kao i parlamentarna oporba na vrijeme znaju kada će se održati parlamentarni izbori kako bi se ostvarila što je moguće veća jednakost u ostvarivanju aktivnog i pasivnog biračkog prava, organizirao aktivan sustav promatranja i objektivnog izvještavanja o izbornom procesu, a svime time doprinijelo podizanju stupnja demokratičnosti društva.

>(FOTO, VIDEO) 2019. Održana uspješna tribina U ime obitelji o predsjedničkim izborima: ‘Trebamo zagovarati promjenu izbornog zakonodavstva

Činjenica da se izlaznost na nekoliko proteklih parlamentarnih izbora sustavno smanjuje pa je od 63,06 % 2015. godine, preko 54,62 % 2016. godine, pala na 46,9 % na prethodnim parlamentarnim izborima 2020. godine također obvezuje aktualnu vlast i sve društvene dionike na višemjesečnu kampanju edukacije o izbornom procesu te poticanje birača na izlazak na izbore. Iskustva država članica EU na koje se često pozivate pokazuju da pravovremeno informiranje javnosti o datumu izbora doprinosi motiviranju birača za glasovanje.

S poštovanjem,
Željka Markić
Izvršna direktorica U ime obitelji

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža