U ime obitelji: očekujemo jasne kriterije i transparentan rad ministarstva kulture
26. siječnja 2016.

Udruga U ime obitelji poslala je danas pismo novom ministru kulture, Zlatku Hasanbegoviću. Pismo možete pročitati ovdje:

Poštovani ministre kulture, gospodine Hasanbegoviću,

Povodom Vašeg preuzimanja odgovorne dužnosti ministra kulture slobodni smo Vam iznijeti očekivanja udruge U ime obitelji.

Očekujemo da, ne podliježući pritiscima raznih udruga i pojedinaca koji prosvjeduju protiv Vašeg imenovanja:

1. Odredite objektivne kriterije za dodjelu financijskih sredstava udrugama civilnog društva te neprofitnim medijima kako bi ubuduće bilo jasno zašto su pojedine udruge zadovoljile uvjete natječaja i dobile financijska sredstva, te na koji način udruge financirane novcem poreznih obveznika doprinose hrvatskom društvu. Do sada to često nije bio slučaj i smatramo da su sredstava često dodjeljivana samo po političkom i ideološkom ključu.

2. Osigurate da stručna i neovisna povjerenstva koja nisu u sukobu interesa ili interesno povezane s prijaviteljima projekata ocjenjuju projekte kojima se dodjeljuju sredstva poreznih obveznika.

Činjenica je da su članovi povjerenstava često bile politički i svjetonazorski pristrane osobe koje su sredstva dodjeljivale uvijek istim medijima i udrugama.

Podsjećamo da je Ministarstvo kulture, koje je za vrijeme bivše Vlade vodio HNS, u 4 godine dodijelilo desetke milijuna kuna 20-ak medija lijevo-liberalnih udruga, i to prema vrlo proizvoljnim i neprofesionalnim kriterijima natječaja i na temelju procjene Stručnog povjerenstva koje je bilo interesno i profesionalno povezano s portalima koje je preporučivalo.

Bivša SDP-ova i HNS-ova vlast dodjeljivala je novac poreznih obveznika uglavnom samo portalima i udrugama s kojima je povezana i koje percipira kao „svoje“, što je potvrdio član stručnog povjerenstva i bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Zdenko Duka, kada je na novinarski upit komentirao: „Uskoro će vaši doći na vlast, pa ćete onda dobiti novce!

Osim što je novac očito dodjeljivalo prema “kriteriju” interesne povezanosti s bivšom vlasti, smatramo da je Stručno povjerenstvo Ministarstva kulture također neprofesionalno radilo svoj posao za koji je primalo naknadu.

U sklopu natječaja u 2014. godini je tako npr. bolje ocijenjen nepostojeći portal “Zlatne godine”, nego portal Narod.hr udruge U ime obitelji, a kao razlog dodjele niže ocjene povjerenstvo je navelo „referendum o braku“ kao „ostavštinu Udruge U ime obitelji”, što je očito proizvoljan i diskriminatoran kriterij.

Također, prema zapisnicima provedbe natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima iz 2014. proizlazi da je svaki član povjerenstva imao samo pet (5) radnih dana da napiše 91 recenziju za 91 prijavljeni medij, u svakoj obrazalažući koliko je pojedini mediji zadovoljio sedam unaprijed utvrđenih kriterija. To znači da je svaki član povjerenstva za svaku recenziju u prosjeku imao samo 20-ak minuta, pa zbog toga postoji osnovana sumnja jesu li prilikom odlučivanja o prijavama poštivani svi profesionalni standardi. Udruga U ime obitelji tražila je u 2014. da se razriješe dužnosti članovi Stručnog povjerenstva, provede istraga o radu Povjerenstva te poništi natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima, koje je raspisalo Ministarstvo kulture, zbog kompromitacije natječaja.

O svim ovim nepravilnostima izvijestili smo javnost i zatražili pojašnjenja Ministarstva kulture već 2013. godine. Unatoč tome, isti način dodjele proračunskog novca nastavljen je u 2014. i 2015. godini.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža