U ime obitelji

U ime obitelji: Očekujemo brzu odluku ili privremenu mjeru Visokog upravnog suda

U ime obitelji: Očekujemo brzu odluku ili privremenu mjeru Visokog upravnog suda

„Danas smo u ime roditelja odgojitelja predali podnesak Visokom upravnom sudu. Time U ime obitelji potiče sada već treću državnu instituciju da izvršava svoje zakonske obveze. I to brzo, jasno i odvažno“, istaknuo je odvjetnik Karlo Novosel, član upravnog odbora udruge U ime obitelji na današnjoj konferenciji za medije pred Visokim upravnim sudom u Zagrebu. 

Video: Matija Šimunović

Odvjetnik Novosel podsjetio je da je U ime obitelji već potaknula Ministarstvo pravosuđa i uprave i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da provedu nadzor zakonitosti Odluke kojom je gradonačelnik Grada Zagreba, odnosno Gradska skupština Grada Zagreba „uvukla ruku u džep maloljetne djece i roditelja koji se o njima skrbe, kršeći zakone Republike Hrvatske.

Dva elementa protuzakonitosti

Odvjetnički vježbenik Luka Mlinarić objasnio je da postoje dva glavna elementa protuustavnosti i protuzakonitosti Odluke gradonačelnika Tomaševića i njegove političke grupacije. Prvo je ukidanje prava na mjeru roditelj odgojitelj za sve one korisnike čije dijete navršava 7 godina života, a drugo smanjivanje novčane naknade za sve ostale korisnike na svega 1000 kuna.

Video: Matija Šimunović

„Oba navedena elementa u potpunosti su protivna Ustavu, zakonu i relevantnoj praksi samog Visokoga upravnog suda, Ustavnog suda te Europskog suda za ljudska prava, a što je sve detaljno elaborirano našim podneskom“, objasnio je Mlinarić. „Ukratko, ukidanjem mjere za sve korisnike čije dijete navršava 7 godina života, a koji su mjeru stekli sukladno Odlukama iz 2016., odnosno 2018. godine te su očekivali istom se mjerom koristiti pod uvjetima pod kojima su je i stekli, direktno se krše stečena prava tih korisnika te se ne uzimaju u obzir njihova legitimna očekivanja. O pitanju zabrane i nedopustivosti zadiranja u stečena prava i legitimna očekivanja korisnika socijalnih prava i Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava zauzimali su jasan stav“, objasnio je Luka Mlinarić.

Financijska sigurnost

Naime, smanjivanjem novčane naknade sa sadašnjih oko 4800 kuna na samo 1000 kuna, a koji iznos zapravo predstavlja osnovni osobni dohodak roditelja odgojitelja, narušava se sama „bit prava“ roditelja odgojitelja, a što je odlučan element koji ustavnosudska praksa određuje za odlučivanje o dopustivosti, odnosno nedopustivosti smanjivanja visine naknade koja proizlazi iz određenog socijalnog prava.

Mlinarić i Novosel podsjetili su da je „bit prava roditelja odgojitelja upravo stjecanje financijske sigurnosti koja omogućuje roditelju koji ostvaruje predmetno pravo da se u potpunosti posveti svojoj roditeljskoj dužnosti odgoja djece te da ista mjera bude poticajna za rađanje trećeg i svakog daljnjeg djeteta u obitelji, a koja bit je nedvojbeno narušena Odlukom gradonačelnika Tomaševića o drastičnom smanjivanju novčane naknade.“

Samovolja vlasti

Majka odgojiteljica Davorka Cecelja Martinkec, korisnica mjere roditelj odgojitelj i majka četvero djece podsjetila je da je u rujnu 2016. godine dobila na kućnu adresu dopis od Grada Zagreba koji je poziva da se počne koristiti mjerom.

„Imala sam radno mjesto sa sigurnim primanjima. Zatražila sam pravni savjet u pravnoj službi Grada Zagreba, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, HZZO-u, na kraju i u pravnoj službi svog poslodavca. Svi su tumačili da ako se počnem koristiti mjerom, Grad to ne može jednostrano ukinuti. Jer, nas, korisnike štite zakoni. Isti oni zakoni na koje se mi sada pozivamo pred Visokim upravnim sudom. U dogovoru s obitelji – dala sam otkaz, ispisala dijete iz vrtića. Sviđala se nekome ova mjera ili ne – Grad Zagreb je kao institucija meni nešto zajamčio. Ja sam ne temelju toga reorganizirala svoj život i život svoje obitelji. Kao građanka ove zemlje imam pravo na zaštitu Visokoga upravnog suda od samovolje aktualne i bili koje druge vlasti“, izjavila je gospođa Cecelja Martinkec.

Video: Matija Šimunović

Niz neistina da mjera nije učinkovita

„Mi očekujemo i molimo Visoki upravni sud da brzo donese odluku koja se tiče više od 5800 obitelji koje se brinu o 21 000 djece, od njih 6000 vrtićke dobi. U slučaju da presuda ne može biti onoliko brza koliko to traži ozbiljnost situacije i broj hrvatskih građana kojih se tiče – zatražili smo Sud da donese privremenu mjeru i tako zaustavi sva postupanja povezana s nezakonitom odlukom gradonačelnika Tomaševića“, rekla je Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

Video: Matija Šimunović

„Mi ćemo prvo pričekati na odluku Visokoga upravnog suda neko razumno vrijeme, a onda, bude li potrebno, ići dalje Ustavnom sudu i Europskom sudu“, najavila je.

„Želim ovdje podsjetiti da je u objašnjavanju Odluke da ukine mjeru roditelj odgojitelj, g. Tomašević iznosio niz neistina o tome kako mjera demografski nije učinkovitaProf. dr. sc. Nenad Pokos, ugledni demograf, napravio je na traženje HURO-a analizu demografskih učinaka mjere te je u svom stručnom mišljenju koje je priloženo tužbi Visokom upravnom sudu dokazao da je u samo 4 godine mjera dovela do porasta trećerođene djece od 38,3 %, a porast od četvrto i više rođenih iznosi čak 65 %“, iznijela je Željka Markić.

Izvor: narod.hr