U ime obitelji

U ime obitelji i udruga roditelja odgojitelja: Očekujemo od ministra Malenice inspekcijski nadzor u Gradu Zagrebu

U ime obitelji i udruga roditelja odgojitelja: Očekujemo od ministra Malenice inspekcijski nadzor u Gradu Zagrebu

“Što god da netko misli o demografskoj mjeri roditelj odgojitelj – svakom pravednom čovjeku jasno je da je de facto ukidanjem ove mjere nanesena ogromna nepravda i šteta više od 5800 obitelji koje je koriste. Više od 5 800, uglavnom žena u ovom gradu – odlučilo je prihvati ponudu Grada Zagreba i određeno vrijeme ostati kod kuće i brinuti o svojoj djeci”, istaknula je izvršna direktorica U ime obitelji dr. Željka Markić na današnjoj konferenciji za medije koju su održali predstavnici udruga U ime obitelji i HURO pred Ministarstvom pravosuđa i uprave.

 Pravni koraci

Oni su izvijestili javnost o pravnim koracima koje poduzimaju u zaštiti zakonskih prava obitelji o kojima skrbi više od 5 800 zagrebačkih roditelja odgojitelja.

Roditelji odgojitelji brinu za 20 000 djece

“Njih oko 50% rodilo je barem još jedno dijete u 5 godina od kad je mjera uvedena. A sada im g. Tomašević kaže – mi smo promijenili mišljenje. Odlučili smo 3% proračuna „rezati“ upravo na vama. Očekujemo da ministar Malenica, suci Upravnog suda i suci Ustavnog suda brzom reakcijom, imajući u vidu da 20 000 djece o kojima se brinu roditelji odgojitelji ne mogu čekati godinama na pozitivnu sudsku presudu – zaštite njihovo legitimno očekivanje da ih u Zagrebu i Hrvatskoj od nasilnika svih vrsta – štite zakoni i institucije koje su te zakone dužne primjenjivati“, naglasila je dr. Markić.

Prijedlog Ministarstvu uprave

Dr. Natalija Kanački izvijestila je da je udruga U ime obitelji podnijela prijedlog Ministarstvu pravosuđa i uprave, odnosno ministru Malenici, da po hitnom postupku provede postupak državnog nadzora zakonitosti odluke kojom su gradonačelnik Tomašević i Gradska skupština Grada Zagreba povratno de facto ukinuli mjeru roditelj odgojitelj.

Roditelji odgojitelji nisu samo građani Zagreba, oni su i hrvatski građani

„Nakon Nove godine više udruga i skupina građana, a u ime svih korisnika mjere predat će zahtjev Upravnom sudu u Zagrebu da ocijeni (ne)zakonitost odluke gradonačelnika Tomaševića kojom su oštećeni građani Zagreba koji su ujedno i građani Hrvatske. Istovremeno, očekujemo da ministar Malenica poduzme korake koji mu zakonski stoje na raspolaganju da bi se odmah zaštitila vladavina prava u RH“, rekla je dr. Kanački.

„Roditelji odgojitelji nisu samo građani Zagreba, oni su i hrvatski građani”, naglasila je.

“Državne institucije dužne su zaštititi ih od samovolje lokalne uprave koja im nanosi ogromnu štetu ukidajući povratno ugovor koji je Grad Zagreb sklopio s više od 5 800 korisnika mjere. I to nakon što su roditelji odgojitelji ispunili sve svoje ugovorne uvjete. Očekujemo da ministar Malenica iskaže političku volju brzom reakcijom u zaštiti kršenja prava više od 20 000 djece od toga više od 6 000 vrtićke dobi“, objasnila je dr. Kanački.

Stečena prava

Odvjetnik Karlo Novosel podsjetio je da su djeca, očevi i majke osobe koje su pod posebnom zaštitom Ustava RH. „Roditelje odgojitelje i više od 20 000 njihove djece gradonačelnik Tomašević kršenjem Ustava, Zakona o općem upravnom postupku i Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi dovodi u poziciju pravne, društvene i ekonomske nesigurnosti“, izjavio je odvjetnik Novosel.

„Ovi zakoni, baš kao i Ustav RH brane povratno djelovanje iliti „ukidanje unatrag“, traže poštovanje stečenih prava i priznaju legitimno očekivanje građana Zagreba i RH da će institucije na lokalnoj i nacionalnoj razini poštovati zakone i Ustav“, naglasio je odvjetnik Novosel.

Oko 50% roditelja odgojitelja je u ovih pet godina, dok su u mjeri, dobilo još barem jedno dijete

„Mjera roditelj odgojitelj jasno je definirala uvjete za hrvatske građane, stanovnike Zagreba koji je mogu koristiti. Ti uvjeti su uključivali da žive u Zagrebu najmanje pet godina, da imaju najmanje troje djece, da nisu u radnom odnosu dok se koriste mjerom i da njihova djeca u istom razdoblju ne pohađaju vrtić. Mi smo sve svoje obaveze ispunili. Očekujemo da institucije hrvatske države, uključujući Ministarstvo pravosuđa i uprave, zaštite naše legitimno očekivanje da i Grad Zagreb ispoštuje svoje obaveze prema nama“, izjavila je predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, Ana Marija Berbić Lacko.

„Oko 50% roditelja odgojitelja je u ovih pet godina, dok su u mjeri, dobilo još barem jedno dijete – dakle, četvrto, peto ili šesto. Isto tako, ova je mjera u samo pet godina dovela do 30% porasta broja treće rođene i daljnje djece u Zagrebu. Roditelji odgojitelji odteretili su zagrebačke vrtiće. Naime, više od 6 000 naše djece vrtićke dobi nisu pohađala vrtiće ostavljajući ta mjesta za majke i očeve koji su zaposleni u tvrtkama, izvan svog doma“, naglasila je Berbić Lacko.

Svakom pravednom čovjeku jasno je da de facto ukidanjem ove mjere nanesena ogromna nepravda

„Odabrali smo Badnjak za podnošenje prijedloga državnog nadzora u Gradu Zagrebu upravo zato da se na današnji blagdan, kad se zajedno radujemo rođenju Djeteta – podsjetimo da obitelji roditelja odgojitelja koje brinu o više od 20 000 djece u Zagrebu – ovaj Božić dočekuju u brizi, ekonomskoj i društvenoj nesigurnosti”, naglasila je dr. Markić.

“I to jedino zato što je g. Tomašević – iako poznaje i zakone i Ustav ove države – namjerno odlučio, vjerojatno u nadi da će istjerivanje pravde i prava trajati godinama – jednostrano i unatrag uskratiti ovim obiteljima ekonomsku sigurnost koju im je Grad Zagreb jamčio – ako odluče imati treće, četvrto ili svako sljedeće dijete“, izjavila je dr. Markić.

„Što god da netko misli o demografskoj mjeri roditelj odgojitelj – svakom pravednom čovjeku jasno je da de facto ukidanjem ove mjere nanesena ogromna nepravda i šteta više od 5 800 obitelji koje je koriste. Više od 5800 uglavnom žena u ovom gradu – odlučilo je prihvatiti ponudu Grada Zagreba i određeno vrijeme ostati kod kuće i brinuti o svojoj djeci. Njih oko 50% rodilo je barem još jedno dijete u 5 godina od kad je mjera uvedena. A sada im g. Tomašević kaže – mi smo promijenili mišljenje”, podsjeća dr. Markić.

“Odlučili smo 3% proračuna „rezati“ upravo na vama. Očekujemo da ministar Malenica, suci Upravnog suda i suci Ustavnog suda brzom reakcijom, imajući u vidu da 20.000 djece o kojima se brinu roditelji odgojitelji ne mogu čekati godinama na pozitivnu sudsku presudu – zaštite njihovo legitimno očekivanje da ih u Zagrebu i Hrvatskoj od nasilnika svih vrsta – štite zakoni i institucije koje su te zakone dužne primjenjivati“, zaključila je dr. Markić.

Izvor: narod.hr