U ime obitelji

Tvrtko Krpina za Narod.hr: ‘HDZ i SDP se neprekidno izvlače jedni na druge – ovisno tko je na vlasti’

Tvrtko Krpina za Narod.hr: ‘HDZ i SDP se neprekidno izvlače jedni na druge – ovisno tko je na vlasti’

Tvrtko Krpina, član upravnog odbora građanske inicijative ‘Narod odlučuje’ i predsjednik istoimene udruge koja je prikupila više od 400.000 potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava bio je sugovornik Narod.hr-a te za naš portal govorio o nužnosti uvođenja dopisnog i elektroničkog glasovanja te opstrukcijama u režiji HDZ-a i SDP-a.

“Za uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja potrebno je promijeniti Ustav, za što je potrebna dvotrećinska većina. Budući da se HDZ i SDP slažu u tome da nastave otežavati građanima izlazak na izbore – oni se neprekidno izvlače jedni na druge – ovisno tko je na vlasti. Naravno da se i dopisno i elektroničko glasovanje može uvesti da za to ima politička volja – ali nema. Političarima na vlasti bitno je da glasa samo partijska mašinerija. Sve nama susjedne države imaju dopisno glasovanje – Bosna i Hercegovina, Slovenija, Italija.”, objasnio nam je Krpina.

Osvrnuo se i na opstrukcije od strane SDP-a koje predvodi bivši ministar Arsen Bauk.

“Bauk zna da su Hrvati izvan Hrvatske svjetonazorski različiti od njega i njegove stranke i zna da na njihove glasove ne može računati. I to je jedini razlog zašto je on protiv njih.”, prokomentirao je sugovornik Narod.hr-a.

Istaknuo je kako je uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja od iznimne važnosti u vrijeme pandemije, za hrvatsko iseljeništvo te osobito za osobe s invaliditetom.

“Ovdje posebno želim istaknuti da, prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, prošle godine je evidentirano oko pola milijuna osoba s invaliditetom. To je oko 12% ukupnog stanovništva RH. Tko na njih misli, kako njima omogućiti odlazak na izbore?”, istaknuo je Krpina.

Ideju dopisnog i elektroničkog glasovanja, koja je bila jedan od prijedloga GI Narod odlučuje, podržao je Most i Domovinski pokret Miroslava Škore.

Više o važnosti uključivanja hrvatskog iseljeništva, opstrukcijama vlasti i oporbe te važnosti uvođenja dopisnog i elektroničkog glasovanja kako bi se povećala izlaznost na izbore pogledajte u intervjuu Narod.hr-a.

Intervju pogledajte ovdje.

Izvor: narod.hr