Tko su urednice odgovorne za serijal ‘Drske djevojke’, koji se prikazuje pet puta dnevno na HRT-u?
23. ožujka 2023.

“Drske djevojke” – naziv je francuskog crtanog serijala koji se prikazuje na HRT3, a u kojem se u subotu emitirala epizoda u kojoj je kao djevojka prikazan muškarac koji je “promijenio spol”. Ista epizoda prikazana je taj dan čak pet puta, samo sat vremena nakon završetka dječjeg programa, a sve financirano novcem hrvatskih građana. Redatelji ovog kratkog crtića su Phuong Mai Nguyen i Charlotte Cambon. Kako se navodi na kraju serije, za program ga je odabrala Rahela Štefanović. Ravnateljica Poslovne jedinice Program je Marija Nemčić, a urednica HTV3, na kojem je isti prikazan, je Vlatka Kolarović. 

>‘Drske djevojke’: HRT emitira crtić koji kao uspješnu ženu prikazuje muškarca koji je ‘promijenio spol’

Tko je Rahela Štefanović?

Rahela Štefanović inače je glavna urednica svih televizijskih kanala HRT-a te Međunarodnog programskog kanala, koja je na ove pozicije stigla u ožujku prošle godine, kad je na to mjesto imenovao glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb. Televizijsku karijeru je počela 2004. godine u talk-showu ‘Latinica‘, gdje je provela četiri godine. Nakon toga nastavlja raditi u emisijama ‘Hrvatska uživo‘, ‘Dossier.hr‘, a od 2010. do 2012. urednica je u ‘8. katu‘ Daniele Trbović.

Foto: snimka zaslona

Dvije godine radi reportaže za politički magazin ‘Labirint‘, a 2015. postaje pomoćnica glavne urednice HTV2 Vesne Karuze. Nastavlja karijeru kao urednica koordinatorica u Kontroli kvalitete programa, kao Istraživačica medijskog okoliša, i voditeljica HRT-ovog strateškog projekta ‘Razvoj programskih usluga za djecu i mlade‘, a od 2019. godine do 2022. bila je urednica u odjelu odabira i nabave stranog programa. U ožujku je postala voditeljica projekta ‘Škola na trećem‘.

Od 1356 zaposlenika s pravom glasa, tek njih 178 (odnosno 13,13 posto) izašlo je na glasanje na savjetodavnom izjašnjavanju novinara i zaposlenika koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa. Njih njih 142 podržalo je prijedlog da Rahela Štefanović postane nova glavna urednica svih HTV-ovih televizijskih programa. Njih 36 izabralo je opciju “nitko od navedenih”.

> Nakon muškarca koji ‘mijenja spol’, HRT kao uzor servira ženu koja je radila ilegalne pobačaje

Tko je Marija Nemčić?

Na sadašnje mjesto ravnateljice Poslovne jedinice Program dolazi u prosincu 2021. godine.
Objašnjavajući izbor Marije Nemčić za novu ravnateljicu Programa HRT-a, Šveb je istaknuo njezino “dugogodišnje iskustvo, profesionalizam i uspjehe, ali i iznimno uvažavanje među kolegama, kako na HRT-u tako i na hrvatskom medijskom tržištu”.

Foto: HTV

Nakon obavljenih intervjua, a prije odluke o imenovanju, sukladno Zakonu provedeno je izjašnjavanje kreativnih zaposlenika na kojem je Marija Nemčić dobila pozitivno mišljenje 73% radnika koji su pristupili glasovanju.

Marija Nemčić je tijekom mandata Mirka Galića na mjestu ravnatelja HRT-a bila ravnateljica HTV-a, zatim urednica programa za kulturu, zabavu i sport, v.d. glavne urednice HTV-a, te zatim rukovoditeljica RJ međunarodni poslovi.

> Javna televizija smatra da je OK djeci od 8, 9 ili 10 godina prikazivati glorificiranje ‘promjene spola’ i pobačaja?!

I nakon Galića držala se u vrhu javne televizije, a kad je Goran Radman 2012. imenovan glavnim ravnateljem HRT-a postaje ravnateljica Produkcije HRT-a, te na tom mjestu ostaje do smjene u vrijeme v.d.-a glavnoga ravnatelja Siniše Kovačića. Preuzela je tada vođenje Odjela za međunarodne odnose i mjesto voditeljice velikih projekata HRT-a.

” Nina Obuljen je na ljevici ono što je Hasanbegović na desnici. Krugovi iz kojih ona dolazi su primarno lijevi, lobi koji se oko nje skupljao za vrijeme dok je bila zamjenica ministra su opet bili lijevi, kadrovi koje bi mogla gurati po HTV-u će biti loše maskirani ljevičari na čelu s Marijom Nemčić i prisavski hodnici već bruje o toj kombinaciji”, opisao je Tihomir Dujmović u svojoj kolumni 2016. kada je Nina Obuljen Koržinek postala ministricom.

Tko je Vlatka Kolarović?

Vlatka Kolarović na mjesto urednice trećeg programa došla je 2018. godine. Ona je rođena Puležanka, urednica i voditeljica na HRT-u. Pamti je se po emisijama Drugi format˝, danas ˝Treći format˝, pokretanju suradnje Muzeja suvremene umjetnosti i HRT-a te iniciranje dokumentarnog serijala “Suvremenici”. Bila je i urednica Kulture, a kasnije i voditeljica Vijesti iz kulture. Ona stojii za HRT-ovog projekta ‘Sunčana strana Prisavlja’.

Foto: fah

“HTV 3 je u svojoj ideji, a njome se i ja vodim, oslonac kulturi i njezinim dionicima, partner festivalima i institucijama, poligon za obrazovanje, inspiracija za mlade, obrana kvalitete i kritičkog mišljenja za sve one umorne od površnosti, brzine i spektakla. Voljela bih da na njemu bude više formalno i sadržajno progresivnih formata”, rekla je još 2018. godine za Slobodnu Dalmaciju. 

“Odrastala sam u okruženju alternativne scene, a djelomično, kroz kazalište INAT, sudjelovala u tadašnjoj sceni alternativnog teatra, na tadašnjim festivalima vidjela sam Kugla glumište, Teatar Lero, Pinklece, kazalište Dasku i njihovo fenomenalno otkrivanje Harmsa.

Moj brat i brojni prijatelji imali su punk i hard core bendove, s njima sam otkrila tu scenu. Pula tog doba su KUD Idijoti, koncerti Borghesije i Miladojke Youneed, Einstürzende Neubauten, festivala Viva la Pola, Monte Paradisa i kazališnog festivala PUF. Sve su to fragmenti odrastanja koji te oblikuju i na neki način odrede kasniji put, a oblikovali su i današnji identitet pa je Pula u nekim svojim segmentima još uvijek pankerski grad”, ispričala je za Jutarnji list ranije o sebi.

Tko je glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb?

Saborski zastupnici izabrali su u listopadu 2021. godine Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a. Izabran je sa 77 glasova za i 55 protiv. Za njega je glasao i klub zastupnika SDSS-a, dok su zastupnici Mosta napustili sabornicu.

Foto: fah

Robert Šveb je, inače, suvlasnik tvrtke Ro.ba.go koja godinama posluje s HRT-om, ali i tvrtke Mediahub koju je HRT svojedobno angažirao za savjetničke usluge. Uz to, Šveb je bio i zaposlen na HRT-u.

> Šveb sa 77 glasova izabran za novog ravnatelja HRT-a: Mostovci napustili sabornicu da ne svjedoče ‘valjanju u blatu’
> Petrov o Pupovčevoj podršci za ravnatelja HRT-a: Ne može pobjeći od onoga što je napravio

U listopadu 2021. godine ujedinjena oporba spriječila je početak rasprave o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, zatraživši poništenje natječaja za ravnatelja, te se o njegovu izboru raspravljalo iz drugog pokušaja.

Oporba se protivila imenovanju Šveba jer ima tvrtke koje rade s HRT-om te je u prijavi za natječaj naveo da će se tek ako bude izabran riješiti udjela u njima. Uz to, Šveb je svojedobno dobio otkaz na HRT-u jer nije na vrijeme HRT prijavio za prijenos rukometnog prvenstva pa je prijenos dobio RTL, da bi nakon toga njegove tvrtke surađivale s tom TV kućom.

Na HRT se Šveb vratio krajem 2005. na poziv tadašnjeg glavnog ravnatelja Mirka Galića kojemu je postao savjetnik za tehnologiju i razvoj. Nakoliko godina poslije, njegovo imenovanje pratile su sumnje je li prodao svoje udjele u tvrtkama ili ih je prenio na suprugu. On je tvrdio da sumnje nisu opravdane i da je još Galiću predao dokaze o tome. S HRT-om nikad nije prekinuo veze – njegova tvrtka MediaHub imala je s HRT-om ugovor o restrukturiranju, izradi strateških analiza, vrijedan 300.000 kuna iz 2013. i 2014.

Što je HRT prikazao?

Podsjetimo, nakon što je javna televizija HRT, koja se financira sredstvima poreznih obveznika i obaveznom RTV pretplatom, ‘počastila’ svoje gledatelje epizodom francuskog feminističkog animiranog serijala ‘Drske djevojke’ o muškarcu koji je ‘promijenio spol, u nedjelju na Dan očeva javna televizija servirala nam je epizodu o militantnoj francuskoj feministici Thérèse Clerc. Ona je obavljala u svom stanu ilegalne pobačaje, a kasnije je osnovala samoodrživi starački dom samo za žene nazvan prema Babi Jagi, liku iz slavenskih legendi koji – jede djecu. Kako su nam kazali s HRT-a, serijal je namijenjen ‘općoj populaciji starijoj od osam godina’.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža